Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Jul utan Linnéa

23 december 2008 (19:27) | allmänt, barn, Linnéa, livet, Mindfulness, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

Jonas, Linnéa och Oscar 2007

Jonas, Linnéa och Oscar 2007

Första julen utan Linnéa. Hur kommer det att bli?
Jag vet ju att det är alla dessa ”första gången utan” som är tuffast. Att det kommer att bli mer uthärdligt på sikt.
Vi kommer att fira på ett annat sätt än vad vi brukar och med andra personer. Det känns viktigt att skapa nya traditioner så att det inte bara blir ”utan Linnéa.”

Om jag jämför med förra året så känner jag mig mycket mer närvarande i nuet idag. Jag njuter av små saker. Jag uppskattar närvaron av mina nära och kära på ett helt annat sätt. Jag lever med vetskapen om att inget är självklart. Det är en hård skola att gå i, men ack så nyttig. Kanske kommer jag att kunna leva livet på ett bättre sätt och vara en bättre människa (vad det nu är) med den erfarenhet jag har nu.

Linnéa är med oss hela tiden. Hon finns ständigt närvarande i våra tankar och i våra handlingar. Det är tomt för att hon rent fysiskt inte är här, men hon känns inte helt ”borta”. Hon är här någonstans… Hoppas jag i alla fall.

Våra julaftnar brukar börja med att barnen har var sitt snöre knutit på dörrhandtaget. Snöret ringlar sig sedan på olika sätt genom huset. Ibland med frågor och klurigheter på vägen. I slutet av snöret finns en julklapp. Det är en av de stora sakerna för barnen. Tidigare var det alltså fyra snören i vårt hus. Sedan blev det tre när Emelie flyttade hemifrån och nu är det två snören som ska läggas ut.

Julgranen är klädd nu i alla fall och det är bara lite småsaker kvar som ska fixas. Sedan välkomnar jag julen och tänker fira jul på ett nytt sätt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lisa Olveby
23 december, 2008 kl 23 december 2008 (19:48)

Talesättet brukar ju säga att tradioner är till för att brytas, vi gör nya tradiotioner som passar mer för våra nya liv.

God jul till dig och familjen.

Kram

Kommentar från Nenne
23 december, 2008 kl 23 december 2008 (20:44)

Vi bryter många mönster iår. Två personer saknas, två som valde att kliva av denna (oftast) underbara värld.
Nu har snart ett helt år gått. Saknaden i mig skriver sanningar som inte fanns när dom levde. Man minns ju bara det som är bra!

Jag hoppas ni får en härlig jul tillsammans!

kram

Kommentar från Louise
23 december, 2008 kl 23 december 2008 (21:36)

Jag önskar dig och din familj en god jul. Jag vet precis hur du känner. Min dotter tog sitt liv 17 april 2007. Jag hoppas att våra döttrar har det bra nu, där dom är. Tror du det? Massor med kramar till dig med familj./Änglamamman Louise.

Kommentar från Carina
23 december, 2008 kl 23 december 2008 (23:01)

Önskar er en fin jul med Linnea i tankarna också,hon är med er,bara hon kunde lämna ett tecken från sej…vänta o se…Hon är så fin på fotot.Är det hennes små syskon som sitter nära henne.!Nej,men man kan aldrig förstå…aldrigheten..jag har ett hopp iallafall att Robin ff lever trots många överdoser..han hamnade på IVA vid ett tillfälle då polisen grep honom och istället för att bli etappad med massa narkotika,så öppnade han munnen och knaprade i sej allt han hade i fickorna..vilket gjorde att han ramlade ihop på polisstationen och de fick kalla på ambulans men även denna gång fick de igång hans andning utan Robin fick bestående hjärnskador..Sedan skulle han visst pröva på heroin..och då visste väl inte han hur mycket man skall ta för att bli en ok dos!!!…Han dog nästan i den kvarten där han första gången testade heroin!Nej,slutar nu med att tänka positivt ..julen är här och vi ska samlas och må gott..eller må så gott man kan.GOD JUL

Carinas senaste blogginlägg..Fortsättning följer….

Kommentar från Marie-anne Thörnström
23 december, 2008 kl 23 december 2008 (23:11)

önskar dig en lugn och fridfull jul. Detta är en svår tid för våra jular blir aldrig som de en gång var. ett av våra barn fattas alltid . en varm kram till dig från marie-anne mamma till Marcus 82-02 alltid älskad alltid saknad

Marie-anne Thörnströms senaste blogginlägg..Önskar er alla en fridfull jul

Kommentar från Kristin
23 december, 2008 kl 23 december 2008 (23:12)

Kjære Ludmilla,

det er vondt at dåkker må feire jul uten Linnèa! Uten datteren dåkkers. Uten søsteren til guttene og Emelie… Vondt at Linnèa ikke er her lenger!

Ønsker dåkker ei så god jul som dåkker kan få. Tenker på dåkker, alltid, vet du!

Stooor juleklem fra meg.

Kommentar från Annukka
24 december, 2008 kl 24 december 2008 (0:30)

Hej Ludmilla,

jag hittade dig häromdagen.. ja, hittade din blogg alltså. Det tog en stund.. jag läste din historia, grät.. kände djupt med dig. Jag har ju en flicka som också mått/mår dåligt. Henne har du hjälpt. Du var en av de ytterst få som visade att du ville hjälpa. Du kom in i min flickas liv i rätt tid.. då hon nästan helt tappat tron på att vuxna kan litas på. Tack..

På min blogg har jag en utmärkelse som jag riktar till bland annat dig.. Du hittar den här: http://annukka.wordpress.com/2008/12/23/en-utmarkelse/

Har så många gånger de senaste dagarna tänkt att jag vill skriva till dig.. men min tid har inte räckt till. Vill liksom inte bara skriva hej.. Men nu.. nu passar jag ändå på att önska dig och din familj en välsignat fridfull och glädjefull jul.. trots allt. Och tro mig Ludmilla… Linnéa är med er. I varje steg ni tar.

Tack för att du delar med dig av din mardröm. Den hjälper många.. Och.. du har säkert läst det här förr.. och hört det miljoner gånger. Men ÅÅhh.. så vacker hon är. Linnéa.

Ta hand om dig..! Snälla..

Stor och varm kram
Annukka

Annukkas senaste blogginlägg..God Jul..!

Kommentar från Frk F
24 december, 2008 kl 24 december 2008 (9:40)

Jag vill önska dig och din familj en God Jul. Det är en svår tid, men jag vet att ni klarar av det.

Jag vill också tacka för att du skriver den här bloggen. Jag har lusläst den från början till slut. Det är en viktig blogg, mycket viktig! Tack!

Kommentar från Matilda
24 december, 2008 kl 24 december 2008 (15:14)

Hoppas din jul blir bra 🙂 Var rädd om dig!

Matildas senaste blogginlägg..Julafton!

Kommentar från Anette
25 december, 2008 kl 25 december 2008 (9:37)

God fortsättning!!!
Förstår att ni har det svårt,men det kommer att bli bättre….
Följer dig och de dina i eran vardag och eran sorg och vill bara ge en styrkekram .
MVH Anette

Kommentar från Soulsister
25 december, 2008 kl 25 december 2008 (16:29)

Låter som en rolig julklappslek! Vad för frågor har du längst snöret?

Tack igen för att du skriver om din sorg och saknad. Har skickat en länk med din blogg till en väninna som behöver den. Du gör ett viktigt ”arbete” för många runtomkring.

Var rädd om dig
kram

Soulsisters senaste blogginlägg..Påven misstolkad och felciterad……..

Kommentar från Fröken Svår
28 december, 2008 kl 28 december 2008 (12:32)

Jag kan förstå dina känslor under din första jul utan er underbara Linnéa. Saknaden gör så ont att den blir outhärdlig. En högtid som jul är dessutom väldigt familjefokuserad och detta gör att man blir ännu mer påmind om att en av de man älskar saknas. Jag tycker att ni var väldigt rådiga som startar lite nya traditioner. För du har så rätt i ditt tänkande att försöka undvika det starka scenariot där händelser alltid kan bli till ”nu ska vi… men utan vår Linnéa”. Det är viktigt att bevara det som varit, men det är minst lika viktigt att ta vara på det som kommer.

Det var skönt att läsa att er jul blev så bra som den kunde bli med tanke på sorgen ni bär med er.

Tänker på dig.

Fröken Svårs senaste blogginlägg..Träskmark i köket

Skriv någonting