Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

För ett år sen…

6 april 2009 (7:11) | barn, depression, död, Linnéa, självmord, sorg&saknad, tonåringar | av: Ludmilla

… så var Linnéa i Stockholm en vecka. Hon hade ordnat med en spännande PRAO-plats, nämligen att göra lumpen i Karlberg. Hon bodde då hos sin pappa.

På fredagen innan hade hon och jag tillsammans varit hos hennes psykolog. Både psykologen och jag tyckte det var ett bra samtal, men Linnéa slöt sig mer och mer under samtalet. Vi talade om att hon hade svårt att öppna sig och berätta hur hon mådde. Hon upplevde inte att hon fått rätt stöd från mig i de situationerna. Jag berättade att jag så gärna ville finnas där för henne och att jag ville veta hur hon tyckte att det kändes bäst. Men, det var som att det låste sig. Jag förstår inte…

Linnéa sprang nedför trapporna i förväg när vi skulle därifrån. Hon gick iväg och jag ropade på henne. Jag undrade om jag inte kunde få skjutsa henne tillbaka till skolan, men det ville hon inte. Hon gick.
Jag förstod inte alls vad som hände inom henne. Jag pratade med psykologen efteråt och undrade vad jag hade sagt som kunde ha tolkats på ett sätt som sårat Linnéa, men hon tyckte som sagt att det hade varit bra och förstod inte heller.

Jag försökte nå Linnéa per telefon och SMS under helgen men det var inget svar alls. Linnéa åkte med mormor och morfar till skärgården över helgen, vilket var bestämt innan. Hon hade varit sängliggande i stort sett hela helgen och inte ens ville äta morfars goda hamburgare.

På söndagen fick jag SMS-kontakt och då var det som att ingenting hade hänt. Vi brukade SMSa mycket till varandra. Hon åkte då till sin pappa och påbörjade sin PRAO på måndagen. Linnéa skulle ha kommit hem på tisdagen då Oscar hade sin födelsedag den 8 april, men på måndagen pratade Linnéa och jag per telefon och hon berättade hur trött hon var. Jag tyckte då att det var bättre om hon inte åkte hem, vilket hon nog tyckte var skönt.

Hon SMSade Oscar 7 april 21.12:
”Hejsan Oscar! Vet du vad, nu är det så att jag kommer inte att hinna till din fina födelsedag imorrn : ( jag är jätteledsen för det men lovar att gottgöra dig! Ha en underbar födelsedag i morrn stora lillebror! Stor kram <3" Oscar blev jättebesviken men var full av förväntan när Linnéa kom hem på lördagen. Men då mådde Linnéa så dåligt och sedan på söndag kväll blev hon inlagd. Det var en av de sakerna som Oscar hade svårt med från allra första början, att han aldrig fått en födelsedagspresent av Linnéa. Han tog det som att Linnéa inte brydde sig om honom och att hon dog utan att ha ordnat det... Veckan efter att Linnéa dog så åkte vi till en leksaksaffär med Oscar och köpte en present till honom. Vi slog in den och jag skrev ett kort från Linnéa. Så fick han öppna det. Han visste ju självklart att det inte var Linnéa som hade gjort det, men det var en symbolhandling som fyllde sitt syfte. För ett år sedan skulle Linnéa bara sova två nätter till hemma. Först lördagen hon kom från lumpen och sedan en natts permission i maj... Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Paulina
6 april, 2009 kl 6 april 2009 (7:44)

Åh, det är så ledsamt att läsa. Usch, det måste ha varit så otroligt jobbigt för er alla. Du skrev i ditt tidigare inlägg om Linnéas utveckling att du ännu inte börjat oroa dig fullt ut. Hur kände du nu? Hade Linnéa börjat prata om att hon inte länge ville leva?

Läste förresten igår om en bok som jag tipsade dig om för ganska länge sedan:

http://www.aftonbladet.se/wendela/article4805516.ab

Dottern i boken är visserligen mer manisk än deprimerad men hon drabbas liksom Linnéa av psykoser. Kanske kan ge något att läsa?

Kram.

Paulinas senaste blogginlägg..På väg mot Karlstad

Kommentar från Soulsister
6 april, 2009 kl 6 april 2009 (7:49)

Det måste vara jobbigt med alla frågor som ni aldrig får svar på…man kan bara gissa, spekulera. Känner mer er.
KRAM

Soulsisters senaste blogginlägg..Tillbaka till verkligheten

Kommentar från Ludmilla
6 april, 2009 kl 6 april 2009 (8:01)

@Paulina: Ja, jag kände mig väldigt bekymrad över Linnéas mående. Hon var inte alls sig själv. Samtidigt var hon fortfarande redig och klok i de samtal vi hade även om hon undvek att prata om hur hon mådde. Jag försökte att inte göra en stor grej av det utan finnas där och stötta på olika sätt samtidigt som jag ville visa henne att det är naturligt att vi har våra ups and downs.

Kommentar från Ingrid
6 april, 2009 kl 6 april 2009 (15:53)

Styrkekramar till dig…

Kommentar från Eine
6 april, 2009 kl 6 april 2009 (20:11)

Tyvärr kan jag inte förstå vad du har gått igenom men om jag tänker tanken så är det hemskt. Hoppas verkligen att du får lugn i din själ. Det var nog inte något som du kunnat göra eftersom dessa barn inte yppar något till omvärlden. Känner med dig.

Eines senaste blogginlägg..Lagat klockan

Kommentar från Annukka
7 april, 2009 kl 7 april 2009 (0:19)

Varje dag Ludmilla.. Varje dag tänker jag på dig, på er. I morgon är det födelsedag hos er.. hälsa stora lillebror Oscar och tala om att han är älskad och att också jag tänker på honom. Hoppas dagen blir jätte-jättebra.

Varm kram
Annukka

Annukkas senaste blogginlägg..April.. välkommen vår..!

Kommentar från Johanna
7 april, 2009 kl 7 april 2009 (15:19)

Jag blir ledsen när jag läser din blogg, jag tänker på dig. Det är inte lätt att vara ung i dagens samhälle. Din dotter vakar över dig! Never forget.

Kommentar från Eva
7 april, 2009 kl 7 april 2009 (15:50)

Hej Ludmilla, tanker ofta pa dig, och laser din blogg. En sak jag tycker du gor sa valdigt bra, ar att du ”slapper in” dina andra barn i sorgen. Det gjorde inte min mamma nar min bror dog for manga ar sen, och det har nog varit en stor del i min sorg. Jag tror att du lagger en valdigt sund och bra grund for dina barn genom detta, om man ska lara sig leva sa maste man ju ocksa lara sig att sorja. Jag forstar att ni har en svar arsdag framfor er, men ni har varandra. Manga varma tankar till er alla fran andra sidan jorden.

Evas senaste blogginlägg..De langa knivarnas natt

Skriv någonting