Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Både och

20 juni 2009 (18:44) | barn, graviditet, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

Fam Rosengren med 80-talstema.

Fam Rosengren med 80-talstema.

Traditionsenligt midsommarfirande på Västkusten med vänner. De närmaste vännerna.
Massor med barn i huset. Massor med små barn. Våra små pojkar känns väldigt stora. Trots att vännerna är i vår ålder (35 – 45 år) är det fullt med nya babyar. Och det blir ju fler…

Förra året var midsommar bara 4 dagar efter begravningen. Vi åkte i alla fall. Jag tänkte att det nog var bättre att fortsätta våra planer som planerat än att vara hemma och tänka… Vad är väl bättre än att vara med sina vänner när man är i ett sådant krisläge? Jag tog med ett foto på Linnéa och vi tände ljus för henne. Vi kunde dela sorgen och saknaden samtidigt som vi också kunde skratta och ha det trevligt.

I år var det alltså andra gången vi firade midsommar på samma sätt, utan Linnéa. Det är lättare när det är andra gången. Samtidigt så smärtsamt att se att alla andra ju vant sig vid att Linnéa inte finns och inte ska finnas med. Och jag… jag tänker på Linnéa hela tiden och jämför hur det var och hur det skulle vara med hur det är. I alla lägen. Saknaden och tomheten syns inte på utsidan hela tiden men det är enormt smärtsamt på insidan.

Andra verkar tycka att det är en lättnad att jag är gravid. Det är ett tecken på att jag går vidare, vilket gör det lättare för andra att möta mig.

Den lilla flickan inom mig gör sig allt oftare påmind genom rörelser och jag märker att hon kan vakna till av höga ljud. Det känns härligt att ha lite kontakt. Jag är nu i vecka 19 men stor som ett hus…

Pojkarna hade det roligt och midsommar firades traditionsenligt med sol och regn. På midsommarkvällen var det discotema och dans. Jag känner att jag kan slappna av och ha roligt under perioder men jag blir snabbt trött och behöver vila och sova. Sorg eller graviditet? Eller både och…

Det är väl just det man ska inse. Att det är både och… med det mesta. Jag tror man har mycket hjälp av att tänka ”både och” och inte ”antingen eller”.

Prova får du se och berätta hur du lyckas!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Maj
20 juni, 2009 kl 20 juni 2009 (20:21)

Trevlig midsommar.. trots att de är försent nu..
men, en dum fråga.. kan man ligga på magen då man är gravid? (kanske inte hög gravid) men du förstår hoppas jag! 🙂

Kommentar från tejoka
20 juni, 2009 kl 20 juni 2009 (20:36)

TACK för att din blogg är eå enkel och rak. Den ger mig ett handtag att hålla i när jag dippar ner igen. Den får mig att tänka på dem runt om. Tack igen!

Kommentar från Ludmilla
20 juni, 2009 kl 20 juni 2009 (20:43)

Maj: jag kan inte langre sova på mage… Den är för stor!;) men det gick bra i början!

Ludmillas senaste blogginlägg..Både och

Kommentar från Tonårsmorsa
20 juni, 2009 kl 20 juni 2009 (21:42)

Jättecool bild, roligt att ni hade trevligt. även om saknaden av Linneá blir mer påtaglig såna gånger!

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Bilduppdatering

Kommentar från Ewa
20 juni, 2009 kl 20 juni 2009 (22:16)

En sån underbar bild av er 🙂 Tror Linnea ler mot er genom solstrålarna och regndropparna <3

Ewas senaste blogginlägg..En midsommar med sniglar i halsen

Kommentar från annika sandberg
20 juni, 2009 kl 20 juni 2009 (22:25)

KOm att tänka på filmen ” Livet fråb den ljusa sidan”, Jack Nicholson spelar en bufflig tvångsneurotiker med, under ytan, ett hjärta av guld, såg filmen för säkert tredje gången igår. När han går ut från sin psykiatrikers mottagning, besviken för han får inte komma akut utan att ha bokat tid, stannar han till en kort stund i väntrummet, ser på alla som sitter där ( och vill ha hjälp hitta lösningar på sina problem) och säger ” What if this is as good as it gets?”, också filmens titel på engelska. Livet, alltså….

Annika

Kommentar från Soulsister
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (5:14)

Underbar bild på er! O vilken underbar mage!!!

Soulsisters senaste blogginlägg..Sweet Sunday

Kommentar från Ingrid
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (10:16)

Härlig mage du har fått. Det finns inget vackrare än en gravid kvinna.
Låter som ni hade en underbart härlig midsommar, i svenska mått mätt, ömsom regn och ömsom sol. Här har det haglat båda dagarna…

Kommentar från Mella
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (10:31)

Grattis till graviditeten! Håller tummarna att allt går väl. Tänker ofta på dig o din familj. Sköt om Er i sommaren!

Kommentar från Ella
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (10:51)

Hej! Jag hittade din blogg igår och jag beklagar sorgen… Det du skriver om hjälper säkert jätte många människor som är i sorg och det tycker jag är jätte bra… Tönkte du är ju gravid med en liten flicka, vet du vad hon ska heta än?

Kommentar från Paulina
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (16:06)

Håller med Ingrid. Det finns inget vackrare än en gravid kvinna. Det ser ut som att du ska föda när som helst, Ludmilla. 🙂

Ni ser alla väldigt glada ut. Härligt att ni kan ha roligt trots omständigheterna.

Paulinas senaste blogginlägg..Höglinje

Kommentar från Ronja
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (17:42)

Regn hade vi på Östkusten också kan jag tala om 🙂 Den där magen alltså! Ojojoj, ska bli spännande och se vad det blir för en kluns, hehe.

Ludmilla. Du skriver så bra. Du borde skriva en bok om allt och inget, om Livet, familjen, Bebisen, eller vad som helst. Jag kommer köpa den! Jag blir hoppfull av att läsa din blogg…

Kommentar från catarina
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (18:41)

det var ett smart tänk, att tänka både och.. det ska jag prova. Livet är ju både glädje o sorg ibland på en o samma gång..

Kommentar från Gunilla
21 juni, 2009 kl 21 juni 2009 (21:59)

Jag tycker också att gravida kvinnor är vackra! Tänk nästa midsommar så har ni en liten dotter med er…

Gunillas senaste blogginlägg..Ett klokt budskap som dök upp i dagens mailkorg

Kommentar från Karima Edell
22 juni, 2009 kl 22 juni 2009 (8:08)

Hej Ludmilla!
Jag har tänkt så mycket på dig och din familj. Ser att du är gravid!!!!!!!!!!!!!! Jag började gråta när jag såg det. Jag blev jätte glad!!! Hoppas att ni fortsätter kämpa på och att ni pussar på varann lite extra mycket och njuter av stunderna tillsammans.
Ta hand om dig och flickan som snart kommer =)=)=) Grattis grattis tusen gånger om.Hälsa grabbarna och kul med dottern som gifter sig =)=)
Kram Karima TV4

Kommentar från Karolin
23 juni, 2009 kl 23 juni 2009 (20:07)

Jag har oxå varit stor tidigt i graviditeter för att sedan vara lite mindre senare. Din mage har ju varit med några ggr tidigare oxå, så den är ju väl uttänjd 😉 Har du tänkt på att din bebis är väldigt nära Linnea just nu, att i det där rummet har oxå Linnea funnits i många månader om än för några år sedan? Det är en ganska så fin tanke!
Vi förlorade vårt barn i magen och när jag kom och var gravid ganska snart därefter kunde jag oxå få intrycket att många var lättade att jag var gravid. Självklart förstår mitt logiska jag att de oxå var glada för vår skull men ibland för att inte säga ofta kunde jag bli förbannade på dem, för att de trodde att jag kunde gå vidare i mitt liv och glömma mitt änglabarn, att ett barn kunde ersätta ett annat…jag kanske var hård mot dem, men det var så jag kände och tänkte.

Jag hoppas att ni fick en fin midsommarafton, ni såg väldans tjusiga ut!

Karolins senaste blogginlägg..Naken man på vift i bostadsområde i Örebro

Kommentar från anki/barbakvinna
27 juni, 2009 kl 27 juni 2009 (0:09)

Grattis…. Vad spännande och så en liten tjej. Ibland vill ödet finnas på ens sida.

kram anki

anki/barbakvinnas senaste blogginlägg..Men KUL verkligen KUL, snart kommer hela kvarteret att jubla eller grina !

Kommentar från Karin
11 juli, 2009 kl 11 juli 2009 (19:30)

Har följt din blogg sedan tidigare i veckan. Även din före dettas. Du har lärt mig mycket om att försöka leva vidare. Varmt lycka till med vad som händer dig och din familj i november. Er fina Linnéa var den som fick mig att fastna för din blogg. Läste sedan vidare om alla andra änglabarn på din sida – blev helt tagen. Och då har jag tyvärr inga egna barn. Letade egentligen bloggar om de sjuka anorektiker-sidorna där barn får tips om hur man äter så lite som möjligt. Verkar som att du vet en del om spotifyer – musiksiten. Hur gör man för att vara med där?

Skriv någonting