Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Influensavaccinet

11 oktober 2009 (10:09) | allmänt, att hjälpa andra, livet, sjukdom, sjukvård | av: Ludmilla

Det är med stor förvåning som jag läser och hör om hur många det är som är skeptiska till att vaccinera sig mot den nya influensan.

För mig är det självklart. Jag tillhör ju dessutom riskgruppen gravida i sista trimestern och jag har även mindre astmabesvär som dock ökat med graviditeten.

Undrar om det beror på att folk känner att ”faran är över” nu när första vågen inte blev så häftig som man befarade.

Det vore ansvarslöst av mig om jag inte vaccinerade mig. Tänk om jag skulle bli sjuk och till och med dö ifrån mina barn. Det skulle inte vara någon hit för familjen.

Vaccinet innehåller i stort sett inget som kan passera över moderkakan till barnet. Däremot kan barnet få sig till livs en del IgG-antikroppar som jag bildar när jag fått vaccinet. På så sätt är bebisen till viss del skyddat redan när det föds.

För mig är det självklart att man vaccinerar sig när det dessutom handlar om att begränsa en global spridning. Det är som att inte låta kranen rinna och att inte låta lampan stå på. Man hjälps åt helt enkelt för att vi ska få en bättre tillvaro.

Vad är det man är så rädd för? Biverkningar? Vilka biverkningar är det som man befarar påverka värre än risken för biverkningar som man får om man får influensan? Är det integriteten man skyddar? Att man inte vill att samhället ska bestämma om man ska vaccinera sig eller inte? Biverkningarna av influensavaccinet som kommer nu är ju inte värre än tidigare och i de flesta fall begränsas de till rodnad och ömhet vid stickstället.

Det som jag tycker är otäckt med denna influensa är att det är helt friska, unga personer som har drabbats i stor utsträckning. Den ”vanliga” influensan har ju drabbat äldre och svaga med andra sjukdomar värst. Med den nya influensan går ingen säker. Vem som helst kan drabbas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Anna K
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (10:51)

Jag håller helt med dig om detta. För mig känns det också självklart. Har riskgrupper i familjen och på jobbet, så min vaccination är redan inbokad. Har diskuterat med många om detta, och av någon anledning så blir det inga trevliga diskussioner. Det är som att de som är emot vaccination av någon slags ideologiska skäl, precis som du säger ”inte vill att samhället ska bestämma”. Ett slags misstro mot Socialstyrelsen som kommer sig av att de inte uppfattas som objektiva, utan går i läkemedelbolagens ledband (ungefär). När läkare själva går ut och offentligt tar avstånd från den breda vaccinationen så väger det också väldigt tungt, tror jag. Det är ju synd att detta ska ställa till det. Socialstyrelsen får kanske jobba lite med det längre fram i lugnare tider, så att folk tror på det dom säger i kris-tider. Vad jag förstår så bygger ju vaccinationsprogram alltid på att de flesta vaccinerar sig, även om en liten andel skeptiska kan åka snålskjuts på uteblivna epidemier/de andra har vaccinerat sig. Detta har alltid retat mig då det gäller småbarnen och antroposofin.
Arbetar själv i psykiatrin och där är också misstron stor mot myndigheter i allmänhet och sprutor i synnerhet. Det är en mer begriplig misstro, och jag tycker att det är ganska ansvarslöst av ”kändisar” som uttalar sig om vaccin på ett negativt sätt som att det gäller en åsikt bland alla andra åsikter de sprider ut. Detta kan ju få väldigt negativa effekter, inte för dom själva, men för de allra svagaste!

Kommentar från Matilda
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (10:58)

Vi blev erbjudna gratis vaccin på skolan, tackade personligen nej – och det gjorde många andra också. Lite av anledningarna var helt enkelt att många känner att om de får influensan kommer de med all sannolikhet överleva då influensan inte är farligare än en vanlig influensa. Men precis som i ditt fall, har dom som ligger i riskzonen med ex astma valt att vaccinera sig. Många är också tveksamma med just biverkning, att vaccinet innehåller kvicksilver osv.

Min mamma som jobbar inom vården ”måste” vaccinera sig, något som jag har lite delade åsikter om. Det borde vara ett helt fritt val utan konsekvenser om man tackar nej, men samtidigt är det bra att – precis som du skriver – förhindra spridningen. För även om jag förmodligen inte skulle dö av influensan kanske jag smittar någon som far illa.

Personligen tycker jag sen också att man ska minimera antalet ”gifter” som man låter komma in i kroppen (däribland vaccin). Ligger man i extra riskzon (annan sjukdom, har en sjukdom i släkten) är det bättre att vaccinera sig. Jag valde därför att vaccinera mig mot livmodershalscancer.

Bara mina tankar, kramar Matilda
.-= Matilda´s last blog ..I’m in for the kill, and as you see – I’m bulletproof. =-.

Kommentar från Ludmilla
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (11:06)

Matilda: Problemet är ju att det har varit helt friska personer som drabbats väldigt hårt och dött. Man går inte säker. Och om man själv inte drabbas illa kan man ändå smitta någon annan som kan drabbas illa. Gifter..? Vad menar du då? Vi har ett vaccinationsprogram i skolan från det att man är liten som nog de allra flesta tackar ja till – har du inte fått de vaccineringarna heller?

Kommentar från Matilda
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (11:38)

Jodå, dom vaccineringarna i småskolan fick jag. Men då var det ju inte mitt egna val? Vaccinet mot polio har gets sedan 1950 (och gett resultat) och stelkrampssprutan har jag tagit flertalet gånger eftersom det annars hade varit direkt skada för mitt liv. Dessa har funnits i många år, ev biverkningar är kartlagda och framförallt var det mina föräldrars beslut.

I dagens samhälle stoppar de flesta människor i sig en hel drös med gifter, allt från kaffe, onaturlig mat, bantningspiller och andra piller med mera. Det är självklart att det finns fler virus nu än förr, men jag måste säga att jag går emot dom här hysteriska sjukdomarna som uppmärksammas så mycket en viss period. Nej, jag tror på människan och kroppens egna förmåga. Eller alltså, som jag skrev innan är det självklart att om man är i riskgruppen, är rädd eller bara vill ska man självklart så vaccinera sig. Men det ska inte ses ner på någon som inte vaccinerar sig…

Vet inte riktigt om jag lyckats få fram mina åsikter.. 🙂
.-= Matilda´s last blog ..I’m in for the kill, and as you see – I’m bulletproof. =-.

Kommentar från Susanne
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (12:02)

Ett annat problem är väl också att det är många människor som inte kan vaccinera sig även om de hade velat… Är man ex. äggallergiker så skulle inte jag vilja chansa med den stora risken att sen få upprepade anafylaktiska chocker som följd.

Både jag och min mamma har varit kraftigt allergiska som barn exempelvis mot ägg. För två år sedan gick min mamma och tog vanligt influensavaccin för att hon hade en sån utsatt situation på sitt arbete den vintern. Hon hade då inte lidit av sin äggallergi sedan hon var liten, därför hade hon inte en tanke på att det fanns äggrester i vaccinet. Efter ett tag började hon få anafylaktiska chocker och därmed ett flertal resor till akuten, ingen förstod vad det var som hände… Tillslut kom de på att hennes äggallergi hade poppat upp igen efter vaccinationen, så nu tål hon varken ägg i mat, lukt eller fjädrar igen. Tur var bara att det upptäcktes vad som utlöste hennes problem innan hon faktiskt hade strukit med, inte roligt att se sin mamma kippa efter luft och se alla stå som ugglor över varför.

På min vårdcentral fick jag höra att de fått rekommendationen att alla som inte har en aktuell allergi kan vaccinera sig utan problem. Kan du äta pannkaka kan du ta vaccinet, nja jag tror nog vad jag vill om det.

Inte enkelt det här dock, men det känns lite dumt att basera vaccin på något som är såpass farligt för så många människor som ändå är allergiska.

Kommentar från Susanne
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (12:56)

Ska definitivt vaccinera mig (hela familjen också).Något annt vore otänkbart med tanke på spridningen. Ska bara försöka få övertalat en dotter på 8 år o ta en spruta dock…Hmmm

(Ser att det var en annan Susanne här ovanför mig.Vi är två olika personer alltså.Kan lätt bli snurrigt o läsa annars.)

Kommentar från Catarina
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (13:01)

Ska heller inte ta den då jag av erfarenheter från tidigare vacciner blivit jätte sjuk då jag vaccinerat mig. Fick influensan dubbelt upp med massa följdsjukdomar. Var inte ensam om det heller då hela vår firma sjuknade kraftigt alla varje år vi tog just vaccin. Har också ett barn som inte kommer få ta den pga svår äggallergi och då känns det som att det kvittar. Har man dessutom haft ett antal influensor i livet som vi har, vart annat år har man ett gott skydd av det. Vad jag hört är att de unga drabbas för att det inte hunnit gå igenom så många influensor i livet och kan därav drabbas värre. Alla influensor har ju sin stam och man blir ju inte immun men man har ändå ett försvar tror jag. Sen ska ju inte denna vara värre än nån annan om man är fullt frisk som många av det illa drabbade inte varit i botten. Men att är man i en riskzon är det ju bra att ta vaccinet givetvis. Hade nog gjort det själv om jag varit gravid, astmasjuk eller hade nån sjukdom så.
Jag åkte ju in för 1 månad sen i ambulans med misstänkt svininfluensa och pratade med vårdpersonal om denna hysteri kring denna influensa. Massmedia har ju drivit detta till vansinne och många har pga detta blivit livrädda. Influensor har gått sedan urminnestider och folk har blivit allvarligt sjuka och avlidit. Men just i år kablas det upp till vansinne vilket är tråkigt. Det är upp til lvar och en att bestämma det kan ingen regering göra. Men helt klart människor i riskzon tycker jag ska skydda sig.

Kommentar från Anna
11 oktober, 2009 kl 11 oktober 2009 (21:52)

Jag tänker inte heller vaccinera mig av den enkla anledningen att jag inte vill utsätta min kropp för onödig medicinsk behandling. jag tillhör inte någon riskgrupp o de som gör det tar ju vaccinet med förtur. Jag tycker att man så långt det är möjligt ska få bestämma själv om man ska låta vaccinera sig el inte. Det är ju trots allt ens egna kropp o som Matilda så bra beskrev det, man vill inte utsätta kroppen för onödiga gifter! Det finns det tillräckligt av ändå. Nästan hela jobbet blev fruktansvärt krassliga av vanliga influensa vaccinet o även mina föräldrar så att vaccinera sig för att slippa influensan var ingen höjdare! Jag o några till som avstod vaccinering höll oss friska 🙂 Jag tror inte på influensa vaccin! Det här med svininfluensan har ju nått gått till fruktansvärd överdrivt! De flesta virusangrepp klarar kroppen av att hantera o man stärker immunförsvaret!

Kommentar från ullrika
12 oktober, 2009 kl 12 oktober 2009 (0:34)

det som känns så osäkert i mitt fall (är ju i ungefär samma riskgrupp som du) är att ingen riktigt säkert vet hur vaccinet tas emot av lilla bäbin i min mage. jag är dunderorolig för det faktiskt. medan jag å ena sidan vill vaccinera (förståss) är jag å andra skritskraj.

skönt att läsa ditt inlägg iaf. det känns tryggt att läsa om nån som så säkert vet och tagit ställning. tack!
.-= ullrika´s last blog ..11.10 – om ett alldeles eget, och o-organiserat, bäbism. =-.

Pingback från Vaccin mot svininfluensan « En dag i taget
12 oktober, 2009 kl 12 oktober 2009 (20:32)

[…] Ludmilla ser det som självklart att låta vaccinera sig o oansvarigt att inte göra det om detta har hon skrivet här. […]

Kommentar från Cecilia
14 oktober, 2009 kl 14 oktober 2009 (13:53)

Jag har lätt astma men har en så länge inte blivit kallad men har bestämt mig att inte vaccinera mig ändå. Då jag hellre tar en influensa än ett nyare än så länge oprövat vaccin + att ja inte vill ha massa medel i kroppen. Tycker dock att att masshysterin kring influensan har varit så stor så tror man har ropat att vargen kommer lite för tidigt. Den har ju inte börjat ordentligt än. Men intressant inlägg!
.-= Cecilia´s last blog ..Är det lättare att falla med ena foten utanför? =-.

Kommentar från Nicole
17 oktober, 2009 kl 17 oktober 2009 (11:45)

Det är inte värre än en vanlig influensa och man vet inte om det finns några bieffekter på vaccinet, så jag tänker inte ta det. Dock förstår jag dom som är i riskzoner, dom med dåligt immunförvar och så men dom som är friska tycker jag ska låta bli, det är en onödig risk att sätta in ett otestat vaccin i kroppen.
Är du frisk i övrigt så lär det inte hända något värre än om du får den vanliga influensan.
.-= Nicole´s last blog ..Bullshit =-.

Kommentar från ullrika
18 oktober, 2009 kl 18 oktober 2009 (12:03)

Nicole: tänk såhär! den drabbar förhoppningsvis inte dig värre än en vanlig influensa, men risken att du smittar nån som inte har samma goda chans som du själv borde göra att du av solidaritet ändå väljer att vaccinera dig!
.-= ullrika´s last blog ..Dagsens tips: fixa inbjudningarna i tid. =-.

Kommentar från Hanna
18 oktober, 2009 kl 18 oktober 2009 (14:35)

Jag har bestämt mig för att inte vaccinera mig även om jag har astma. Fast jag förstår dem som gör det men jag vill inte göra det. Jag går hos en homeopat så jag har fått en helt annan syn på läkarnas mediciner. Vaccinerar jag mig kommer jag att ”låsa fast” mina andra sjukdomar, alltså astman, migrän och allergin.
Jag har haft astma sedan jag var liten och även om jag tagit astma mediciner ändå sedan jag var liten har astman aldrig blivit särskilt mycket bättre. Sedan började jag för ca 1 år sedan gå hos en homeopat och när jag var till läkaren för några månader sedan konstaterade dem att min astma nästan var borta. Allting i kroppen har ett samband, börjar vi ta massa vaccin ”låser vi fast” sjukdomarna vi redan har. Jag väljer att inte ta vaccinet, men jag kan verkligen förstå dem som gör det. Jag har valt att gå den här vägen, alla väljer sin väg. Precis som min homeopat säger: För den som tror behöver inga förklaringar. För den som inte tror räcker inga förklaringar. Hade jag varit gravid hade jag vaccinerat mig eftersom att jag inte vill skada mitt barn. Men nu är jag ju bara 15 år och inte gravid…..Det är bara vad jag tycker:) / Hanna

Skriv någonting