Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Vården brister i att förhindra självmord

26 mars 2010 (13:50) | självmord, sjukvård | av: Ludmilla

DN skrev igår om att ”Vården brister i att förhindra självmord”.
Bakom 6 av 10 anmälda självmord finns brister i vården visar nya siffror.
Socialstyrelsen är kritisk och larmar om bristande kunskap inom svensk sjukvård.

Dessutom är det en artikel om mig och Linnéa.

Tyvärr så ligger den inte ute på webben.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från cecilia
26 mars, 2010 kl 26 mars 2010 (15:58)

Det är fruktansvärt uselt. Finns inga starka ord som nog uttrycker den ilska jag känner inför psykvården! De SLAVADE BORT min brors liv. Slarvade bort. Fy fan säger jag bara. O läkaren kan inte ens be om ursäkt för att hon slarvade. Hon BORTFÖRKLARAR sig. HSAN vidtog inga starkare åtgärder heller…de håller varann bakom ryggen hela patrasket.

Kommentar från Catarina
26 mars, 2010 kl 26 mars 2010 (17:58)

Vården över lag idag har blivit en katastrof. Min första kontakt med psykiatrin (barn) var 1995 och redan då fanns kraftiga frågetecken. Sedan har jag själv och mitt barn med olika handikapp valsat i denna vård länge och för att överhuvudtaget FÅ vård har vi fått söka den utanför detta landsting, där fungerade det jätte bra?? Trots massmedias tryck och allt är det ju konstigt att det inte stramas till, byts ut i topp skiktet osv så vi får en fungerande vård som är så viktigt, märkligt är det.
Men man får anmäla, anmäla och anmäla när det brister för att förhoppningsvis någon får upp ett öga till vad det är som händer. Tyvärr görs det ju inte något åt dessa anmälningar heller utan det sätts väl i en pärm och glöms? Skrämmande är det när det leks med människors hälsa och liv!
.-= Catarina´s last blog ..Inga provsvar idag heller?? =-.

Kommentar från Anon
26 mars, 2010 kl 26 mars 2010 (21:54)

”Bakom 6 av 10 anmälda självmord finns brister”: statistiken talar sitt tydliga språk. En annan siffra är att bara hälften av de barn som söker hjälp hos BUP ens får träffa läkare. Tänk om depressionen, eller vad det nu handlar om, beror på t.ex. en tumörsjukdom? Som jag förstår går varannan barnpsykiatertjänst inte heller att tillsätta eftersom det saknas läkare. Man vill inte tro att det ser ut på detta sätt i Sverige 2010. Är Sverige ett u-land? Det är i och för sig bra att Socialstyrelsen börjar reagera, men det är för mig obegripligt att man väntat så länge. Man hoppas också att SoS yra uppvaknande faktiskt handlar om en genuin göra något åt situationen, så att det alltså inte handlar om någon slags skenmanöver. Socialstyrelsen har ju under en lång rad år visat total eftergivenhet mot vårdgivarna och deras sparbeting.

Kommentar från Lillemor
27 mars, 2010 kl 27 mars 2010 (6:17)

Hatar psy den tog min dotters liv den fungerar så dåligt i dag
.-= Lillemor´s last blog ..Torsdag =-.

Kommentar från hanna
27 mars, 2010 kl 27 mars 2010 (10:44)

hej, kom in på din blogg för ngn vecka sedan, jag är en tjej som är 34 år som most min sambo i självmmord, finns inga ord hur man känner sig. vore skönt att ha ngn att prata med som vart med om ngt liknande, hur går man vidare…..kram

Kommentar från cecilia
27 mars, 2010 kl 27 mars 2010 (10:48)

Hej Hanna!

Du är välkommen till vår hemsida http://www.vsmis.dinstudio.se även andra är förståss välkomna o läsa vad vi skriver…vsmis=vi som mist i suicid

Mvh cecilia

Kommentar från Ásta
29 mars, 2010 kl 29 mars 2010 (16:42)

Ja, den verkligen BRISTER. Jag fick en stor chock när jag insåg hur självmordsituation i Sverige är. Vad för självmordsguide som är det första resultat i google.se om du interpellerar ”självmord”? Vad för reaktion av många – ”du vill ta ditt liv?synd men det är i alla fall bara ditt val”? Skratta inte, jag hörde det alltid, när jag bed om hjälp på svenska sidor (minst på sidor på andra språk) Jag vet javisst inte, hur psykvården i Sverige är, men om alla är så likgiltiga för andras lidande, hur kan god vård existera?

Kommentar från Kurt
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (20:09)

Självmord.com är en mycket obehaglig sida. Innan min tonårige son tog livet av sig besökte han på sidan. Jag försökte blockera sidan i routern men insåg efter några månader att han hittade sätt att gå runt min spärr så att det inte syntes i loggarna. Sidan har varit uppe i debatten många gånger. Tyvärr saknas lagstiftning som kan att förhindra att sådan information saluförs. Själv har jag lekt med tanken att donera pengarna som har jag sparat till min nu döda pojke till någon lämplig motorcykelklubb. Med önskemål om att sidan borde stängas.

Kommentar från Kurt
31 mars, 2010 kl 31 mars 2010 (20:22)

Asta: Ett faktum är väl att den goda vården ofta lyser med sin frånvaro. Det största problemet, får jag en känsla av, är nog främst uppfattningen om att ”man kan ändå inget göra för den som väl bestämt sig”. Det är en fruktansvärd inställning, som väl inte har något stöd i forskningen såvitt jag vet i alla fall. Efter att min pojke tog livet av sig hade jag ett samtal med skolläkaren på hans skola. Skolläkaren uttryckte precis denna uppfattning. Det är en obehaglig tanke att liv kanske skulle kunna att räddas om skolhälsovården hade en annan inställning till sin uppgift.

Kommentar från RäddaMamman
1 april, 2010 kl 1 april 2010 (18:08)

Jag blir så otroligt orolig när jag läser sånt här. Har ett barn med psykisk ohälsa, en neurpssykiatrisk funktionsnedsättning som gör livet svårt och tungt för mitt barn. Vi får hjälp och de är uppmärksamma och jobbar som bara den, men tänk om?? Mitt barn är i deras händer och jag drömmer att mitt barn slinker undan deras blickar..
Ska man försöka garantera sig på något annat sätt?
.-= RäddaMamman´s last blog ..Saker man ser. =-.

Skriv någonting