Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Smarta babysaker

26 maj 2010 (15:02) | Babytiden, barn | av: Ludmilla

Jag har ju varit babymamma fem gånger i omgångar sedan 1987. Och det har hänt saker under dessa år kan jag lova! Med perspektiv och erfarenhet delar jag med mig av mina reflexioner.

Många gånger har jag t ex haft behov av något som gungar mitt barn när jag själv kanske behöver laga mat eller ta hand om ett annat barn. Nu finns det babysitters som även gungar barnet i olika takt, med eller utan (”hemsk”) musik. Alldeles utmärkt under den första tiden. Behövs dock under kort tid. Man behöver inte köpa nytt.

På barnsängen kan man montera ”gungare”. Det finns olika varianter.
Här är en automatisk gungare som kan gunga på olika sätt. Som bil, båt eller som i moderlivet. Dessutom blir hela sängen lättgungad om man vill gunga manuellt. Personligen tycker jag att denna variant kostar för mycket i förhållande till vad man får.

Sätts fast på varje sängben.

Man kan lika gärna ha denna billigare variant som inte är automatisk utan gör att man kan gunga sängen lika bra som den ovan.

Sätts också fast på sängbenen. Finns i olika färger.

Barnvagnar finns det i hur många olika varianter som helst. För mig var det viktigt att ha en insats som man kan ta ut. Dels kan den användas som säng när man inte är hemma och dels kan man gunga barnet till sömns i insatsen. Konstigt nog har vi knappt använt insatsen alls denna gång.

Kombivagn, här som sittvagn.

Något som är bra med denna vagn är att man kan byta hjulen lätt. Vi har haft ett par uppblåsbara som har fungerat väldigt bra under vintern och i terräng. Att handtaget är ställbart efter förarens längd är också ett stort plus. Men så är det säkert på de flesta vagnar nu förtiden!

Något vi använt mycket är dock denna vagn. Vi började med att köpa bilbarnstolen. Den var dock så tung att vi behövde köpa en vagn som hörde till. Man flyttar helt enkelt bilbarnstolen mellan bilen, där man har en insats som barnstolen klicka i och vagnen, där stolen också klickar i lika lätt. Smart va!

Bilbarnstol...

...som klickar i vagnen!

Gåstolen har Sophie använt mycket! Vi har två stycken eftersom vi har två hem. Den gamla som pojkarna använde är av samma märke som den nya vi köpte. Den nya är mycket, mycket trögare än den gamla. Hjulen är helt annorlunda. Mindre, trögare och färre. Dessutom är det ”stoppkuddar” under ramen. Tydligen får de inte vara så enkla att köra längre av säkerhetsskäl. Den nya stolen har Sophie precis börjat kunna rubba. Den gamla har hon sprungit omkring i sedan hon var 3,5 månad.

Den gamla snabba...

Den nya tröga...

Barnstolar finns det också mängder av märken av. Tripp-trapp-stolar har jag haft sedan Emelie var liten och köpte en ny när Linnéa var liten eftersom Emelie fortfarande använde sin. Man anpassar stolen efter ålder och kan ha den länge. Men, som babystol är den ingen hit faktiskt. Vi provade igen att köpa till bygeln och jag mindes direkt efter varför jag inte använt tripp-trapp-stolen som babystol. Det blir så svårt att få ut babyn. Benen tar emot. Så vi köpte en billig Antilopstol på IKEA istället. Fungerar utmärkt. Tripp-trapp-stolen kommer vi att använda om något år. Då är den superbra.

Tripp-trapp med babybygel.

Billig IKEA-stol fungerar bättre

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Sofia Hedegren
26 maj, 2010 kl 26 maj 2010 (18:11)

Angående det där med snabba och tröga gåstolar…Kanske tycker inte Sophie att det är så roligt när hon inte längre kan flyga fram över parketten, men jag kan nästan lova att hon får superstarka benmuskler av den där tröga.

Kommentar från Cherie
26 maj, 2010 kl 26 maj 2010 (19:04)

Kul att läsa dina tips och inse att jag håller med redan efter 1 barn! ÄLSKAR eran röda vagn också – liiiite avis att Viggos håller ett tag till och får gå i arv! =)
Kram och grattis på mors dag i förväg även om jag vet att den infaller på Linneas årsdag…

Kommentar från Moa
26 maj, 2010 kl 26 maj 2010 (19:19)

Ser definitivt ut som att det har hänt en hel del… Är själv lika gammal som Emelie och uppväxt med tripptrappstolen, både jag och brorsan hade den väldigt länge minns jag. Gåstolar fanns nog inte på den tiden (vad jag vet), men mamma och pappa köpte en liten hjälm till mig sommaren 1987 när jag började krypa runt som en galning och slå huvudet i allt som fanns.

Det här var lite kul att läsa måste jag säga. Verkar som att jag kommer ha mer att köpa när jag får barn än vad mina föräldrar hade :p Kram!
.-= Moa´s last blog ..tisdag 25/5 =-.

Kommentar från Susanne
27 maj, 2010 kl 27 maj 2010 (8:32)

Försod mig aldrig på varför ”alla” skulle ha TrippTrapp-stolar till sina barn….Tyckte det såg så himla trångt ut att få ner o upp dem i den stolen (det var det också när jag provade). Vi hade en HokusPokus-stol (http://www.littlekidscorner.se/sv/article/2608/hokus_pokus_brio_matstol_finns_i_flera_farger) som man kunde vända på så blev det ju både stol o bord i ett. Det användes flitigt!! Båda tjejerna älskade att sitta där o greja eller äta. Sen kunde man vända den åt andra hållet o då gungade den ju! =)
Sen hade vi en IKEA-stol också som var suverän!

Kramar till dig Ludmilla!

Kommentar från Eva-Lotta Glader
27 maj, 2010 kl 27 maj 2010 (10:34)

Bra timing på ditt inlägg. Jag håller precis på att gå igenom alla gamla bebissaker och funderar på vad jag vill använda igen. Efter tre barn har jag samlat på mig en hel del prylar och kläder. Edvins saker höll på att hamna i en arkiv låda fast sen kom jag på att det är ju faktiskt hans saker som vi framförallt skall använda nu. Jag hade tänkt att spara vissa fina som te.x. hemsydda lapptäcken och handstickade koftor till hans barn men nu känns det vettigare att bebis får använda detta.
En självgungande babysitter kanske inte är så dumt. Den kvalar nog in på inköpslistan. En vagn med babyskydd som man snäpper fast på chassit är redan inköpt 🙂

Kommentar från ullrika
27 maj, 2010 kl 27 maj 2010 (15:05)

triptrap är grymma stolen! dyr, jo, men vi kommer använda den i hundra år känns det som. som riktigt liten bäbistol är den kanske inte perfekt men vi pluttade ner Maali i den när hon var såpass stabil att hon kunde sitta själv, ihop med byglar och den där ryggplattan som du har på bilden plus ett gäng filtar och handdukar som stöd så satt hon perfekt! dom sitter ju ofta inte så länge när dom är sådär små iaf. en Antilop har vi också. ville ha en stol vi kunde använda med utemöblerna på gräsmattan och jag håller med, den är riktigt bra! den också alltså.

häftigt för dig som varit med så länge. det måste vara skillnad på t ex blöjor också. om inte annat i pris? dom är väl mycket billigare nu än för tjugo år sen?
.-= ullrika´s last blog ..Dagsens tips: två är bättre än en. =-.

Kommentar från Marina
28 maj, 2010 kl 28 maj 2010 (13:24)

Och jag är motvallskärringen 😉 Jag tycker både gåstol, vagn och gunggrejor är helt onödiga 😀 Ett bra babyskydd (om man har bil) och en bra – ergonomisk – sele eller sjal, sedan behöver man inte så mycket mer 😀 Vi har också en antilop iofs men vi har barbord och då är utbudet av höga barnstolar löjligt skralt, blev en SLEX från brevi till sist, ful som stryk och väger ett ton, men är i alla fall tillräckligt hög..

Eftersom storebror fortfarande samsover med oss krävdes nån form av säker sovlösning så vi köpte en sovgunga, den är faktiskt ganska bra, men det tog ett tag innan han ville ligga i den, han vill helst sova på sidan och det går inte i den…

Sedan knyter jag en gunga av en sjal bara – och så får man ju en massa motion när man går och vaggar här hemma *skrattar*

Vi har alldeles för mycket trappor för att jag skulle våga ha en gåstol, speciellt nu när storebror inte alltid stänger dörrar/grindar…

och nej, ni undrar säkert, vi har inte köpt vagn till lillebror, inte alls 😉 däremot har vi ju kvar storebrors vagn – om det skulle krisa 😀

Kommentar från Marina
28 maj, 2010 kl 28 maj 2010 (13:24)

Och jag är motvallskärringen 😉 Jag tycker både gåstol, vagn och gunggrejor är helt onödiga 😀 Ett bra babyskydd (om man har bil) och en bra – ergonomisk – sele eller sjal, sedan behöver man inte så mycket mer 😀 Vi har också en antilop iofs men vi har barbord och då är utbudet av höga barnstolar löjligt skralt, blev en SLEX från brevi till sist, ful som stryk och väger ett ton, men är i alla fall tillräckligt hög..

Eftersom storebror fortfarande samsover med oss krävdes nån form av säker sovlösning så vi köpte en sovgunga, den är faktiskt ganska bra, men det tog ett tag innan han ville ligga i den, han vill helst sova på sidan och det går inte i den…

Sedan knyter jag en gunga av en sjal bara – och så får man ju en massa motion när man går och vaggar här hemma *skrattar*

Vi har alldeles för mycket trappor för att jag skulle våga ha en gåstol, speciellt nu när storebror inte alltid stänger dörrar/grindar…

och nej, ni undrar säkert, vi har inte köpt vagn till lillebror, inte alls 😉 däremot har vi ju kvar storebrors vagn – om det skulle krisa 😀

Kommentar från Hanna Fontaeus
31 maj, 2010 kl 31 maj 2010 (8:14)

Tänkte bara tipsa ang tripp trappen, att man kan skjuta bak sittplattan så mycket som man behöver och det blir superlätt att få i barnet. Ett tips bara!

kram Hanna

Kommentar från Ludmilla
1 juni, 2010 kl 1 juni 2010 (19:39)

Ullrika: Ja, när Emelie var liten var det snibb och blöja som gällde. ”Allt-i-ett-blöjorna” hade precis kommit och kostade 2,50 styck jämfört med 60 öre eller så för en vanlig blöja (helt rak blöja som skulle in i snibben och knytas i sidorna). Jag hade definitivt inte råd med ”allt-i-ett-blöjor” som 18-19-årig mamma.
När Linnéa var baby använde vi tygblöjor som vi tvättade.
Och de tre sista har dagens superbra bjöjor som är så enkla och smidiga! 🙂
.-= Ludmilla´s last blog ..Älskade Linnéa =-.

Kommentar från ullrika
5 juni, 2010 kl 5 juni 2010 (20:41)

det var väl det jag tänkte, priset har inte ändrats ett dugg i kronor och ören! ungefär iaf. tygblöjor har jag (samvetet talar) funderat på till båda mina barn men när för- och nackdelar var vägda mot varann så blidde det engångs till båda två. å andra sidan var första dottern blöjfri en bra bit före tvåårsdan (på dagtid) så miljösamvetet behövde inte tyngas alltför mycket 🙂 typ…
.-= ullrika´s last blog ..5.6 – om back in hi-tech. =-.

Kommentar från Paulina
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (18:21)

Hej Ludmilla, förstår att du metvetet utelämnade märkena i inlägget men skulle så gärna vilja veta vilka vagnar du använde? Hörde bilbarnstolen/babyskyddet till kombivagnen så att du bara behövde en hjulbas eller är det två separata vagnar?
.-= Paulina´s last blog ..Hans vänner =-.

Kommentar från Ludmilla
8 juni, 2010 kl 8 juni 2010 (18:31)

Paulina: Kombivagnen (den röda) är en Brio. Den med babyskyddet till är en GRACO och detta med att kunna använda den även till en vagn kallas Travel System. Lycka till!

Kommentar från Paulina
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (8:55)

Okej, du kunde alltså koppla på GRACO-babyskyddet på Brio-vagnen?
.-= Paulina´s last blog ..Hans vänner =-.

Kommentar från Ludmilla
9 juni, 2010 kl 9 juni 2010 (21:39)

Paulina: Nej, babyskyddet kopplar man på GRACO-vagnen. Du ser på bilderna att det först sitter i bilen och sedan på vagnen. Ser du? Men, varför undrar du egentligen… är du gravid?? Har jag missat något? 🙂

Kommentar från Paulina
10 juni, 2010 kl 10 juni 2010 (16:15)

Aha, då förstår jag. 🙂

Ja, du har missat något. Väntar barn i november. 🙂
.-= Paulina´s last blog ..Scener ur ett äktenskap =-.

Skriv någonting