Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Inget vatten

24 mars 2011 (9:37) | allmänt | av: Ludmilla

Imorse vaknade jag av att det var oljud utanför huset.
En grävmaskin grävde ut ett långt och djupt hål.
Det hade upptäckts en vattenläcka i gatan och nu skulle man hitta hålet.
Det är ju bra.

Men dessa personer börjar sitt arbete kl 7 och blockerade mer eller mindre vägen för alla som skulle till sitt arbete. Dessutom så hade de stängt av vattnet förstås. Utan att meddela det innan. Man hade ju uppskattat att få ett meddelande om det så att man kunde fylla på några flaskor till olika saker.

Så mitt i morgonbestyren så hade ingen på gatan något vatten.

Jag blev väldigt medveten om hur mycket jag använder vatten på dessa 1,5 h som jag var utan.

Jag kunde inte skölja ansiktet med vatten.
Jag kunde inte borsta tänderna med vatten.
Jag kunde inte spola efter mig.
Jag kunde inte tvätta händerna efter toalettbesöket.
Jag kunde inte skölja ned mina mediciner.
Sophie kunde inte få någon välling.
Jag kunde inte tvätta händerna efter att jag bytt blöja.
Jag kunde inte göra kaffe. Varken kopp ett eller två.
Jag kunde inte duscha och inte fixa håret.
Jag kunde inte diska eller sätta på diskmaskinen.
Åtskilliga gånger kom jag på mig själv av att sätta på kranen för att skölja händerna också.

Nu är vattnet igång igen och problemet finns inte längre.
Men det fick mig att tänka till på hur många gånger jag faktiskt använder vatten. Nu var det ju bara en dryg timme som jag var utan, men vad det märktes!

Det finns mellan 12 500-14 000 kubikkilometer färskvatten tillgängligt för mänsklig konsumtion om året. Delat på jordens befolkning skulle det räcka till alla, men i många delar av världen är rent vatten en bristvara.

I Sverige har i stort sett alla tillgång till rent vatten. Motsvarande siffra för t ex Somalia är 30%.

Det finns mycket att vara tacksam för.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Malin
24 mars, 2011 kl 24 mars 2011 (15:12)

Tänkvärt! När det blir som det blev för dig imorse så märker man ju verkligen hur viktigt vatten är för oss och du har så rätt i att vi ska vara tacksamma. 🙂
Vill för övrigt säga att jag följer din blogg och har gjort det ett tag och tycker att det är jättebra att du tar upp otroligt viktiga ämnen som självmord hos unga, psykiatrin och allt därtill. Du är kunnig och du behövs! Jag tror att det du gör skulle betyda mycket för Linnéa också, hon skulle säkert vara stolt över att ha en så engagerande mamma.
Ha det bra!

Kommentar från Catarina
24 mars, 2011 kl 24 mars 2011 (15:25)

Ja hua! Vatten är ju verkligen livsviktigt =) Man får sig en tankeställare när man står där och det inte kommer en droppe ur kranarna. Har varit med om det ett antal gånger. Inget kaffe, inte tvätta sig innan man ska iväg, borsta tänder..alltså vi använder ju vatten till allt. Ta bara att vara utan vatten ett par dagar och man är en stor familj med toalett bestyren, det blir ju inte roligt HU!

Så tänk vad bra vi ändå har det med massa saker i vår tillvaro som vi normalt inte ens reflekterar över för vi har det så bra.

Kommentar från Kristina
30 mars, 2011 kl 30 mars 2011 (15:37)

jag tänker på detta med vatten en massa gånger ssk sen min 19 åriga dotter var volontär i Zambia i fjol. De fick hämta vatten till barnhemmet, de fick koka allt vatten för allt. När hon kom hem var att skruva på vattenkranen det hon uppskattade mest. Nu ska hon ner igen och jobba gratis, jag beundrar henne och vet att jag under den tiden kommer uppskatta vattnet ännu mer

Skriv någonting