Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Tourettes syndrom

12 april 2011 (19:26) | psykiatri | av: Ludmilla

Har du hört någon som plötsligt skriker könsord? Det kan vara någon som har Tourettes syndrom!

Tourettes syndrom är ett funktionshinder som kan vara otroligt besvärligt att leva med. Tyvärr finns även vid denna diagnos fullt av fördomar som den sjuke måste tampas med förutom sina egna besvär.

Tourettes syndrom är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som visar sig genom upprepande rörelser och läten som kallas tics. Det är delvis ärftligt och ofta kombinerat med andra neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD och tvångssyndrom.

Det brukar börja med tics i ansiktet i sjuårsåldern. Det kan vara överdrivna blinkningar, ryckningar och grimaser. De vokala ticsen, som ord (ofta ”fula”) eller plötsliga ljud, debuterar vanligtvis senare.

Man kan lindra sina tics ned hjälp av vissa mediciner och många blir dessutom hjälpta av KBT, men det handlar till stor del om att lära sig att leva med sina tics.

Läs mer här…

Och titta på den här dokumentären. Den är värd att se!

Här finns ett mycket informativt program om några pojkar som har filmats vid flera tillfällen under uppväxten….

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ann-Sofi
12 april, 2011 kl 12 april 2011 (20:29)

Hej. Min lilla kusin har kräkts sedan ett bra tag och han har fått genom gå många olika tester, det dom nu säger att det är är ett tics. Är det så att det kan vara så??
Vet ej om du kan svara på detta.
Tycker så synd om honom.

Mvh Ann-Sofi

Kommentar från Ludmilla
12 april, 2011 kl 12 april 2011 (20:41)

Ann-Sofi: Tics kan se väldigt olika ut, så det är inte omöjligt. Hoppas man utreder det ordentligt. Låter väldigt jobbigt.

Kommentar från Inkan o Ligan
13 april, 2011 kl 13 april 2011 (6:50)

Jag läste nyligen en bok om Tourettes syndrom. Intressant och lite skrämmande. en bok med nån fågel på har jag för mig. Jag läser enormt många verklighetsskildringar då det ger mest och sveper sen en deckare emellan då det blir väl jobbigt att läsa.
Hoppas du får en bra dag.
Kram

Kommentar från ”Cecilia”+Borderline
13 april, 2011 kl 13 april 2011 (13:48)

Tourettes är en av få psykiska sjukdomar som faktiskt syns utåt varesig de vill det eller ej.. måste vara fruktansvärt jobbigt att lida utav det!

Kommentar från Marie-Anne
13 april, 2011 kl 13 april 2011 (16:59)

TACK för infot och länken, Ludmilla! Jag har inte vad jag vet träffat ngn person med Tourettes och jag blev helt tagen av filmen och satt som fastklistrad vid skärmen, trots att jag egentligen skulle syssla med annat. Under tiden jag tittade på filmen, funderade jag över varför det pratats så lite om just denna funktionsnedsättning.

kram från mig till dig

Kommentar från Anna
13 april, 2011 kl 13 april 2011 (19:25)

Vill bara fråga om du tänkte att tvångs-syndrom är ett neuropsykiatriskt funktionshinder och i så fall om det är något som man konstaterat nyligen. Försökte kolla upp vilka som annars räknas hit och ser då att det ibland nämns, men hittar ingen eg källa på det. Vet du?

Kommentar från e-beth
14 april, 2011 kl 14 april 2011 (16:55)

Ah, va bra att du tog upp detta med Tourettes! Någon skriver om en bok med en fågel på och gissar att det är ”Mr Tourette och jag” skriven av Pelle Sandstrak! Är man intresserad av ämnet ska man läsa denna bok, och kan man gå på någon av hans föreställningar så gör det!
Jag har en son med Tourettes, OCD (alltså tvång) ingår ofta i detta, sen finns det säkert andra former av tvångsyndrom som inte går under neuropsykiatrin.
Min son har under årens lopp haft alla tics som går och några till 😉
Vissa lider varken han eller vi något särskilt av, andra är störande för honom, och/eller för oss andra. Vissa tics har kommit tilllfälligt och sen inte dykt upp igen. Det räcker tex med att en lapp i tröjan kliar, så kan det dra igång ett tics i nacken. Sen finns det tics som är komplexa och vocala (behöver inte nödvändigtvis vara fula ord) Hursom så blir det sällan lugnt å tyst i ett hem med en Tourettare, men kan bli ganska kul ibland också. Har lärt sonen att ha självdistans och se det komiska i vissa delar av det hela. Samtidigt som han självklart får stöd och hjälp när det blir jobbigt, för det blir det med tvång, tics och fobier som avlöser varandra. Ångest å depp förekommer mellan varven.
Tyvärr är medicinerna som finns inte särskilt bra och ger biverkningar som inte alltid går att väga upp mot fördelarna.
Som sagt så tycker jag det är jättebra att du i din blogg tar upp olika neuro- eller psykiatriska diagnoser!

Kommentar från RäddaMamman
28 april, 2011 kl 28 april 2011 (7:35)

Jättebra att du sprider budskapet. Ändra gärna din definition sjukdom. Tourettes ingår i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Sådana definitionsnyanseringar är viktiga. Det är inget sjukt med att ha tourettes.
Mvh Rädda Mamman.

Kommentar från Ludmilla
28 april, 2011 kl 28 april 2011 (19:39)

RäddaMamman: Tack för att du rättar mig. Jag har ändrat min formulering!

Kommentar från Ebba
15 januari, 2012 kl 15 januari 2012 (12:51)

Hej, jag har en son som har bla Tourettes syndrom. Han är under utredning om han har fler problem kring detta. Är det någon som vet om det finns föreninger/intresseorganisationer/stödgrupper eller liknande ? Både för familjen, syskon och för min gosse. Tar gärna emot tips, ideer och annat slag. Vi lever i kaos just nu…Och så bor vi i skåne!

Kommentar från Ludmilla
15 januari, 2012 kl 15 januari 2012 (18:14)

Ebba: Attention är en organisation som du bör kunna få hjälp från: http://www.attention-riks.se/

Kommentar från Anonym
28 februari, 2016 kl 28 februari 2016 (16:16)

Jag har tourettes syndrom och är 11år.

Skriv någonting