Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Den tunga dagen…

29 maj 2011 (12:56) | Linnéa, självmord | av: Ludmilla

Maj månad har gått mycket bättre än jag vågat hoppas på. I takt med ökad kraft och styrka rent fysiskt har även det psykiska välmåendet hängt på.

Jag har inte dag för dag räknat ned till den 30 maj som föregående år.

Det har gått över förväntan.

Men, idag är det tungt. Nu är det dagen före och det är ju inte så konstigt att sorgens klor griper tag i en. Att det dessutom är mors dag förstärker känslan tror jag.

Jag kan inte låta bli att tänka Varför igen. Varför hände detta mig? Varför hände detta Linnea? Varför kunde inte BUP förhindra det som hände…

Idag har jag stor kunskap vad gäller självmordsprocessen och hur självmord kan förhindras. Jag vet att det var flera faktorer som samverkade till att Linnea blev självmordsbenägen. Jag vet att det var en serie olyckliga omständigheter som gjorde att hon lyckades fredagen den 30 maj 2008.

Självmord kan förhindras var som helst i processen. Det är aldrig omöjligt. Även om Linnea hade bestämt att det skulle ske den här dagen skulle det kunna förhindrats. Kanske hade hon satt en ny dag. Men även då hade hon kunnat förhindrats.

En del av orsaken till att Linnea inte fick rätt hjälp var att hon inte berättade hela sanningen för någon.

Hade hon berättat om vad hon varit med om…
Hade hon berättat om kontakterna hon hade på internet…
Hade hon berättat om rösterna…

Så hade det kanske sett annorlunda ut.

Men det vet vi inte.

Det enda vi vet är att Linnea är död.
Och att hon aldrig kommer att komma tillbaka.

Jag ska leva med det resten av mitt liv precis som hennes syskon, vänner och alla andra som älskade henne.

Och det är tungt.
Särskilt idag.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ida
29 maj, 2011 kl 29 maj 2011 (14:30)

Hej Ludmilla!
Jag kan inte tänka mig hur svårt och smärtsamt det måste vara att uppleva den 30 Maj. Men jag undrar om du inte kan skriva vad det var som Linnea var med om som hon inte berättade. Och vad de var för kontakter hon hade på internet? Jag har länge följt din resa efter Linnéas självmord och många gånger undrat vad det var som fick henne att välja döden istället för livet.

Kram Ida

Kommentar från Ludmilla
29 maj, 2011 kl 29 maj 2011 (19:18)

Ida: Tack för ditt stöd. Jag behöver det verkligen idag!
Linnéa hade kontakt med män på internet. Hon skämdes så mycket att hon hellre dog.

Kommentar från Alicia
29 maj, 2011 kl 29 maj 2011 (19:42)

Åh… förstår att det måste vara hemskt hemskt jobbigt för dig idag, och i morgon särskilt!
Jag tänker på dig och skickar över en stor kram!

Kommentar från [kampen tillbaka]
29 maj, 2011 kl 29 maj 2011 (21:03)

fina fina linnea 🙁
förstår att det är en tung dag, men ni får ta hand om varandra!
En kompis till mig tog också självmord som linnea nu för några månader när jag var inlagd, så himla tragiskt!! och jag kan inte låta bli att skuldbelägga mig själv,för hade jag inte varit inlagd så hade jag kanske fått henne att ändra sitt beslut :/
ahja, många varma kramar.

Kommentar från Susanne
29 maj, 2011 kl 29 maj 2011 (21:27)

Tänker på Dig! Tänder ljus för Linnéa imorgon!
Kram

Kommentar från Tonårsmorsa / Fatou
30 maj, 2011 kl 30 maj 2011 (20:36)

Varma tankar till dig och familjen idag, Ludmilla! Mycket kärlek till er alla! ♥

Kommentar från Lena B
30 maj, 2011 kl 30 maj 2011 (22:30)

Tänker på dig idag <3

Kommentar från Tina M Larsson
30 maj, 2011 kl 30 maj 2011 (23:10)

Du inger en sån obändig lust och kraft att vilja leva vidare. Jag känner mig så tacksam att jag har hittat till din sida, och får möjlighet att ta del av din visdom. Jag arbetar som vårdlärare i beteendevetenskapliga kurser, och jag rekommenderar alla mina studenter att ta del av din historia. Tack för att du delar med dig ! Jag sänder dig mina varmaste tankar idag ! Kram Tina
PS. Vill du komma till Gotland och berätta om dina erfarenheter ? DS

Kommentar från Inkan o Ligan
2 juni, 2011 kl 2 juni 2011 (20:45)

SKickar en stor Kram

Kommentar från Sofie
6 juni, 2011 kl 6 juni 2011 (13:40)

Kom in på din blogg av en slump och har under 2 dagar suttit och läst precis allt du skrivit från början och fram till nu. Det är en oerhört smärtsam verklighet du berättar och jag hoppas innerligt att ni alla mår så bra som det är möjligt.

Jag läste ovanför att Linnéa hade haft kontakt med män på internet, jag undrar om du/ni vet eller tror att detta kan ha påverkat hennes val om att avsluta sitt liv.

Kommentar från Ludmilla
6 juni, 2011 kl 6 juni 2011 (20:25)

Sofie: Tack för att du har läst allt jag skrivit!!
Ja, jag är ganska övertygad om att det påverkade Linnéa i den riktning så att hon inte orkade leva längre…

Kommentar från Karina
29 januari, 2012 kl 29 januari 2012 (10:42)

Vilka röster och vad har hon varit med om? Förutom att hålla kontakter med män via nätet?

Du är grym som delar med dig, det är hemskt det som hänt… Har läst din blogg till och från sedan 2008…

Kommentar från Ludmilla
29 januari, 2012 kl 29 januari 2012 (11:02)

Karina: Här kan du läsa om rösterna: http://ludmilla.se/2009/05/28/skrik/
Jag vet inte allt som hon varit med om men jag misstänker att hon blivit utsatt för något övergrepp.

Skriv någonting