Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Blodprov upptäcker självmordsbenägenhet

1 juni 2011 (19:38) | depression, psykiatri, självmord | av: Ludmilla

SvD skriver:

Med ett vanligt blodprov ska man kunna identifiera självmordsbenägna patienter. En ny studie visar att patienter som försökt ta livet av sig har förhöjda halter av ämnet IL-6 i blodet vilket särskiljer dem både från andra deprimerade och helt friska försökspersoner.

En ny studie visar nu att man även med ett vanligt blodprov kan se mätbara skillnader mellan dessa grupper.
Blodprovet öppnar för lättare och tidigare upptäckt av självmordsbenägenhet.

Att inflammationer kan vara en bidragande orsak till depressioner är något som forskare inom det psykiatriska området länge har misstänkt. Det var först med studier av ryggmärgsvätska, som publicerades för två år sedan, som man kunde bevisa att inflammationen verkligen sitter i hjärnan. Medelvärdet av IL6 i ryggmärgsvätskan hos de sjuka var mer än tre gånger högre än hos de friska. Det var en tydlig skillnad mellan den friska och den sjuka gruppen. Ju mer nedstämd en patient var, desto högre var halterna av IL6. Det finns alltså dessutom ett samband mellan sjukdomens svårighetsgrad och det biologiska ämnet.

Upptäckten innebär att hjärnans gliaceller sätts i fokus. Tidigare forskning har varit inriktad på att hitta biologiska förklaringar till psykiatriska sjukdomar i hjärnans nervceller, medan gliacellerna antogs ha en mer passiv funktion. En av gliacellernas uppgifter är att de är en del av immunförsvaret och därför aktiveras vid inflammationer.

Möjligheten att tidigt kunna fånga upp de svårast sjuka patienterna och ge dem rätt behandling kan rädda liv. Bara i Sverige har vi omkring 15000 självmordsförsök om året, så det är en grupp som det är mycket angeläget att hitta en fungerande behandling för.

Vi kommer troligen att kunna få fram bra behandling mot psykiatriska sjukdomar genom att sätta in inflammationshämmande terapier. Det återstår att hitta svaret på frågan om när inflammationerna uppstår och hur det går till. Vi vet i dag till exempel inte om det är ett virus som snurrar runt inne i hjärnan.

Mycket intressant! Snart kommer psykiska sjukdomar att kunna förklaras biologiskt.
Det är inte ”bara något som sitter i hjärnan”. Det finns biologiska orsaker. Och med det synsättet öppnas det också upp för en helt annan typ av behandling.

Och den psykiatriska specialiteten blir också mer attraktiv bland läkare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Helén
2 juni, 2011 kl 2 juni 2011 (19:19)

Mycket spännande läsning!!! Jag har ju själv varit djupt deprimerad sen förra sommaren, och svalde tabletter för att slippa leva… men nu äntligen så är jag på väg igen! d har tagit tid, men nu inser jag att livet är ett bättre val än döden o d är så skönt att må så mycket bättre igen, o bli lite mer av sig själv igen.
Du är så fantastisk Ludmilla, ditt engagemang kring dessa frågor o d trots din egen sorg… att läsa din blogg har hjälp mig en hel del 🙂
Kram

Skriv någonting