Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Sorg orsakar cancer

23 juni 2011 (11:23) | Cancern, sjukdom, sorg&saknad | av: Ludmilla

Det kan inte vara en slump, har jag tänkt.
Det kan omöjligt vara en slump att jag först drabbas av intensiv sorg och sedan får cancer.

Sedan har jag stött på så många sådana liknande fall. De som förlorat någon som står väldigt nära, t ex föräldrar som förlorat ett barn, verkar oftare drabbas av allvarliga sjukdomar, som cancer.

Hur skulle man rent biologiskt kunna förklara det, funderar jag då som läkare.

Sorg är en intensiv stressreaktion. Sorgen påverkar hela organismen som vid utmattningssyndrom, depression, posttraumatiskt stresssyndrom. Kortisolnivåerna tar slut och det ständiga adrenalinpåslaget urlakar organismen. Det är allmänt känt att detta kan orsaka väldigt många olika typer av sjukdomar.

Den stora kunskapen finns inom stressrehabiliteringen. Någon ”går in i väggen” och drabbas av en utmattningsdepression. Men, mer och mer information och forskning kommer även vad gäller hur psykiska tillstånd kan orsaka fysiska sjukdomar, inte bara som ”somatisering”, dvs att psykiska problem sätter sig i kroppen som huvudvärk, smärta osv. Utan faktiskt att stresstillståndet kan orsaka obalans i kroppen så att sjukdomar uppkommer.

Cancer uppkommer när celler delar sig och det blir fel i den processen. Något litet går fel så att de nya cellerna får egenskaper som inte är önskvärda. De tappar kontrollen över tillväxtprocessen och respekterar inte andra celler. De håller sig helt enkelt inte på sin plats. Normalt kan kroppen åtgärda sådant som går fel i ganska hög utsträckning. Fel begås hela tiden men det märks alltså normalt inte. Men när kroppen är i stress klarar den inte av att reparera fel. Då blir det en cancersjukdom i fler fall.

Katja Fall är en forskare i Stockholm. Hon har kunnat visa att sörjande föräldrar oftare får cancer. I hennes studie (Risk of infection-related cancers after the loss of a child: a follow-up study in Sweden, Cancer Res. 2011 Jan 1;71(1):116-22. Epub 2010 Nov 17.)
har man tittat på infektionsrelaterad cancer
, men jag är säker på att detta gäller även andra typer av cancer.

Läs mer om stress här…

Man måste vara väldigt rädd om sig när man är i sorg. Det är viktigt att sova, äta på regelbundna tidpunkter, promenera, vila, titta på vackra ting. Vara med människor som man känner sig trygg med. Inte arbeta för mycket. Det tar otroligt mycket energi att sörja. Jag hoppas att sjukvården, sjuksystemet får ökad förståelse för detta. Katja Falls artikel är ett mycket viktigt steg på vägen i rätt riktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Catarina
23 juni, 2011 kl 23 juni 2011 (12:44)

Absolut kan sorg, svår stress mm bidra till diverse olika andra sjukdomstillstånd.Kroppens försvar försvagas och det sätter fart med diverse processer. Jag chockade svårt av ett besked detta år och i.o.m den chocken hittade man processer som satt igång i min kropp som gjort att det bildats ensvulst. 2 månader innan chocken fanns inget och efter händelsen hade det växt till sig likt en halv tumme. Jag kände direkt och fick direkta symtom i.o.m chocken.Fick det lite förklarat att kroppens hormoner fick sig en chock och satte igång det hela vilket påverkade vissa organ i kroppen av felsignaler i systemet.
Kroppen är en väldig mekanism med allt som ska samspela för att det ska fungera.
Facineras också av det icke viljestyrda nervsystemet som sätter fart med diverse symtomer av bara minnena från händelser osv. Ett långvarigt smärt tillstånd som gör hjärnan utmattat och det i sin tur ger felsignaler ut i kroppen så att t.o.m organ inte fungerar som det ska. Men ser inga fel på röntgen och undersökningar men singnalsystemet till hjärnan är stört. Så man ska vara rädd om sin kropp sin hälsa och verkligen lyssna på signalerna man får och speciellt när man är i ett kris tillstånd är det jätte jätte viktigt att vårda kroppen extra.

Kommentar från Jerry
23 juni, 2011 kl 23 juni 2011 (17:11)

Jag tror ju att när man är i djup sorg så struntar man i det som du räknar upp. Man kanske inte ens själv vill fortsätta. Sorg, negativitet och svarta tankar påverkar oss mycket. Jag är ganska säker på att cancer och sådant får fäste i sådana själar på ett helt annat sätt än de som är öppna, positiva och ljusa i sinnet. De som vill leva.

Kommentar från Ludmilla
23 juni, 2011 kl 23 juni 2011 (19:52)

Jerry: Kropp och själ hänger ihop mycket mer än vad den västerländska medicinen tar hänsyn till. Men, jag tycker mig se en utveckling i positiv riktning där man blir mer öppen för dessa mekanismer. Man måste vara rädd om sig. Kram till dig!

Kommentar från Christel Kjellstrand
24 juni, 2011 kl 24 juni 2011 (16:41)

Min dotter tog livet av sg 2006. 2007 i december fick jag maling melanon.

Kommentar från Ulla i Umeå
25 juni, 2011 kl 25 juni 2011 (16:57)

Åren före min cancerdiagnos var kantad av sorg och anhörigs sjukdom.

Kommentar från Annette
26 juni, 2011 kl 26 juni 2011 (12:59)

Våran son tog sitt liv 2007 i juli månad.Och i Jan 08 hittade de genom ett blodprov att något var fel.Var på sjukhuset och gjorde ett benmärgsprov och det visade sig att jag hade fått Essentiell Trombocytos.Så jag blir hjälpt med Hydrea som jag äter dagligen och blodprover varje månad.Så jag tror också att man kan sörja sig sjuk.

Kommentar från Anna
27 juni, 2011 kl 27 juni 2011 (20:54)

Äntligen… skönt att höra att det forskas på sånna områden och att det är påväg åt rätt håll!

Många kramar till dig Ludmilla!

Kommentar från Gunilla
1 juli, 2011 kl 1 juli 2011 (10:02)

Väldigt intressant och spännande inlägg, Ludmilla, och allas kommentarer. Jag kan bara hålla med och får hela tiden bekräftat att sorg och sjukdom hänger ihop.
Kram till er alla/Gunilla

Kommentar från Jen
18 augusti, 2011 kl 18 augusti 2011 (22:22)

Förlorade en storebror för många år sedan. Några år senare dog min mamma av cancer. Är det tro större risk för kvinnor att drabbas, tänker lite på det som kvinnor kan drabbas av ”brustet hjärta” Kram

Kommentar från Lena
11 december, 2012 kl 11 december 2012 (17:17)

Jag håller absolut med om detta! Har själv funderat mycket på detta . När min ena dotter fick cancer levde jag under svår stress och fick högt blodtryck och fick viktproblem! Detta trots att jag är mycket medveten om kost och hälsa och är fd elitidrottare. Jag drabbades nyligen även av essentiell trombocytos efter att min mor helt oväntat gick bort.

Kommentar från Rebecca
31 januari, 2019 kl 31 januari 2019 (19:23)

Jag hittade din blogg genom att googla ”cancer orsakad av sorg”.. Min mamma har drabbats av cancer, den första orsakat av HPV-virus trots att hon kort innan inte visat tecken på cellförändringar.. Detta 2 år efter att min bror tog sitt liv. Jag tror absolut att det måste finnas nåt samband 🙁

Skriv någonting