Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Sömnproblem, självmordstankar och alltid nåbar

16 oktober 2011 (8:22) | depression, självmord, tonåringar | av: Ludmilla

Det är mycket vanligt att ungdomar har sömnproblem.
Vårt informationssamhälle där man alltid är nåbar påverkar oss på olika sätt. Enligt Anna Nyberg som kommit ut med boken ”Så funkar det! – Sömn, stress och lite annat” har forskning visat att mobilstrålningen påverkar djupsömnen. Djupsömnen är den hjärnan behöver för återhämtning.

Dessutom har många ungdomar ett liv som kretsar kring sms, facebook och mail på telefonen och datorn. Man är alltid uppkopplad och vill ha koll på det som händer. Onlinespel är också mycket vanligt. Motståndarna finns över hela världen, där tidszonerna är annorlunda från vår. Många gånger är det sena kvällar och nätter som aktiviteterna är som störst.

I USA har det gjorts en undersökning på 16 000 tonåringar som visar att det finns ett tydligt samband mellan sena läggtider, depressioner och självmordstankar. Ungdomar som la sig före kl 22 mådde bäst. Förutom att de fick tillräckligt med sömn så upplevde de dessutom att deras föräldrar brydde sig om dem mer!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Malka
17 oktober, 2011 kl 17 oktober 2011 (20:30)

Vad intressant att man kunnat se sådana samband. Jag tror att de flesta av oss, inte bara ungdomar, skulle må bättre om vi lade oss tidigare. Men ofta vill man göra så mycket på kvällen och har inte tid att varva ner. Sedan tänker man att man ska sova ikapp när man är ledig.

Kommentar från Ludmilla
17 oktober, 2011 kl 17 oktober 2011 (22:48)

Malka: Ja det är mycket man vill hinna med! Forskning säger också att man inte kan ”sova ikapp”. Förlorad sömn är förlorad sömn. Sov gott!

Kommentar från Catarina
19 oktober, 2011 kl 19 oktober 2011 (20:58)

Intressant! Då är jag helt rätt ute då som valt att stänga av mobilen när jag är hemma och ledig om det inte är nåt särskilt på gång och som minskat ner på FB och slutat sitta vid datorn det sista jag gör innan jag lägger mig. Hälsovinsten är otrolig! Mår mycket bättre och sover bättre. Jag tycker det är skrämmande att ungdomar utsätts för så mycket info-stress genom mobiler, datorer m m

Skriv någonting