Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Geocaching – modern skattjakt!

5 november 2011 (16:14) | allmänt, barn | av: Ludmilla

Har du någon gång sett någon person som verkat lite skum, tittat sig omkring och verkat fiffla med något ute någonstans?

Det behöver inte alls vara någon tjuv eller annan suspekt person. Det kan vara en helt ”vanlig” person som blivit besatt av Geocaching. Egentligen är det du som är den suspekta – du är nämligen en ”mugglare” om du inte är en geocachare. Och du får absolut inte se vad en geocachare gör. Gömmorna får inte avslöjas!

En större gömma

Magnetisk nanocach

Geocaching är en slags lek, som både barn, vuxna och hela familjer håller på med. Det finns närmare 2 miljoner gömställen i världen och det finns över 5 miljoner människor som håller på med geocaching.

I Sverige finns det flera tusen gömställen. Detta är de fem orter som har flest:

Så här går det till:
En person gömmer en slags låda. Inne i lådan ska det minst finnas en loggremsa och, om det får plats, en liten penna. Lådan kan vara pytteliten eller stor så att den rymmer många föremål. Den kan vara magnetisk, kamoflagefärgad eller egentligen vad som helst. Sedan gäller det för övriga att hitta lådan med hjälp av GPS-koordinater. Det finns vanliga traditionella cacher som befinner sig vid koordinaterna, eller multicacher som kräver att man löser ett problem vid koordinaterna som leder till en annan plats där cachen finns. Det finns också andra typer av cacher.

Tanken är att man gömmer lådan på en plats som man tycker är värd att besöka. Man skriver också lite kort om platsen i presentationen. Vi har fått besöka mängder med ställen som vi inte visste fanns, trots att de funnits i vår absoluta närhet. Det kan vara vackra platser, historiska platser eller platser som är värda att besöka av någon annan anledning. Gömmorna är olika svåra att hitta. Det finns en femgradig skala på svårighet och på terräng.

I lådan kan man ofta få plats med att lägga något litet föremål. Detta kan någon annan sedan ta och samtidigt lägga något med ungefär samma värde. Detta är särskilt populärt för barnen.

Sedan finns det även föremål som har ett registreringsnummer. De kallas för travel bugs eller geocoins. Man kan ge föremålet ett uppdrag som sedan övriga cachletare hjälper till att uppnå. Vi har till exempel skickat iväg denna:

Linnéa butterfly

Med följande uppdrag: This butterfly is in memory of Linnéa that died in the age of 14. Just a couple of month before she was with her family on a trip to the Caribian island St Marteen and visited a butterfly farm. This Cachkinz would like to go back there and to other butterfly farms around the world. Please take photos!

Vi har även skickat iväg andra travel bugs som t ex en elefant som ska till Afrika! Man kan sedan följa dessa föremål via www.geocaching.com och se på kartan var de tar vägen.

Det kostar inget att gå med i Geocaching. Man kan sköta sitt letande och registreringen av det man hittar via hemsidan. Det finns också en app till Iphonen som kostar ca 55 kr som möjliggör att man kan hitta närmaste cachen och registrera på plats osv. Det finns lokala intresseföreningar som den svenska här… Här finns en nybörjarguide för den som vill läsa mer…

Jag och barnen gick med i somras och har hittills hittat 77 cacher och placerat ut 6 själva. Det är ett utmärkt sätt att komma ut i friska luften, se sina omgivningar och ha ett mål med utflykten som kan vara riktigt spännande! Man behöver inte alls ha barn för att göra detta utan det är minst lika vanligt med helt vanliga vuxna! 🙂

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Thérèse
5 november, 2011 kl 5 november 2011 (21:19)

Nej men vad roligt, cachar ni också? Jag och maken har hållit på ett par år lite då och då, men regelbundet sedan i våras. Håller det ändå på en hyfsat lugn nivå och passerade just 500-strecket. Så roligt det vore att springa på Linneas fjäril – vad har den för position nu? Vi var förresten på vårt första stora event i sensomras, Blekingeeventet. Ohyggligt nördigt, men vansinnigt roligt! Kan verkligen rekommenderas! Vi heter inmat på gc.com och på forumet 🙂

Kommentar från Sorgsen
6 november, 2011 kl 6 november 2011 (0:37)

Vad coolt! Men det låter avancerat… Kan du inte berätta mera? Haha!

Kommentar från Aylin
6 november, 2011 kl 6 november 2011 (1:10)

Fick rysningar när jag läste om Linnea, så fint. Tänk så åker personen till en fjärilsfarm någonstans i världen på riktigt:,)

Kommentar från ak
6 november, 2011 kl 6 november 2011 (12:26)

Har länge tänkt börja men vi har inte kommit oss för, så tack för bra länk! Duger det med GPSen i en vanlig iPhone, undrar vi?

Kommentar från Ludmilla
6 november, 2011 kl 6 november 2011 (13:52)

ak: Ja, det duger bra!

Kommentar från Mia
10 november, 2011 kl 10 november 2011 (9:04)

Vi har aldrig testat geochacing, däremot är vi ute mkt med våran hund i olika områden och vid flertalet tillfällen så har hon snokat fram en låda med massa smågrejer i och det tog nog två ggr innan vi fattade vad det var för något.
Vore kul testa någon gång!

Skriv någonting