Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Julkortens vara eller inte vara

28 december 2011 (11:06) | allmänt | av: Ludmilla

Då var julhelgen över och jag tittar igenom julkorten. Jag har fått 27 julkort på posten. Jag har skickat 81 st.

Vad betyder då detta?
-Att jag inte har några vänner som bryr sig om mig?
-Att ingen har tid att skriva julkort?
-Att jag slösar med jordens resurser och pengar?

Jag kan konstatera att det finns olika sorters julkort:

-De enkla med förtryckt God Jul och Gott Nytt År och handskriven hälsning under.
-Egenutskrivna fotojulkort på hemskrivaren.
-Helt hemgjorda, klippta och klistrade (inte ett enda sådant i år)
-Beställda på vistaprint.se eller liknande med foto, förtrycka hälsningar
-En ny variant är de där man laddar upp ett foto och en adressfil på internet och posten ordnar resten. Sannolikt en variant på uppgång!
-Julbrev med ett A4 med personlig text som berättar om vad som hänt under året.
-Kollage med bilder på ett A4, text på baksidan (förtryckt)
-CD-skiva med julsånger
-Om julkorten ligger i kuvert finns det de som är handskrivna eller med förtryckta etiketter (kopplad utskrift).

Sedan har jag fått några på mailen också, men inte så många. De flesta jag fått där är inte personer som jag känner särskilt väl utan att jag råkar stå med i deras mailregister.

Ett par som mailat har uttryckligen skrivit att de övergått till mail för att spara resurser och att den summan som portot skulle ha kostat har de satt in på ett konto för en hjälporganisation.

Vilken variant gjorde du?
Tycker du att man ska sluta skicka julkort?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Gunilla
28 december, 2011 kl 28 december 2011 (11:50)

Jag fick fler än vad jag skickade 🙂

Kommentar från Susanne
28 december, 2011 kl 28 december 2011 (12:07)

Jag skickar gladeligen julkort, jag blir varm i hjärtat när de dimper ner i lådan. På ett sätt kan jag hålla med om att man kunde skänka bort porto och liknande kostnader till välgörenhet och maila istället. Samtidigt kan man tänka att man ger support till posten som ibland kan kännas vara ett utdöende släkte. Jag gillar verkligen att få kort och brev i handen. En handskriven hälsning från någon som tagit sig tid och satt sig ned och skrivit och sedan begett sig till brevlådan och postat. Nej jag vill nog inte ha allting på internet, jag gillar det där att det tar lite tid och att det får göra det :-).

Kommentar från Rebecka
28 december, 2011 kl 28 december 2011 (13:59)

Jag skickar aldrig julkort eftersom jag inte har råd. Bara 1 frimärke kostar ju 6 kronor… Och jag kan inte bara välja några för då känner jag mig taskig. Så jag skickar hälsningar via sms o facebook istället 🙂

Kommentar från Thérèse
28 december, 2011 kl 28 december 2011 (14:23)

Jag skickade ett enda julkort i år, till en kär ingift släkting som är helt ensam efter att hennes man avled tidigare i höstas. Resten av vännerna fick ett jul-MMS, och pengarna som annars gått till julkort köpte jag en get i ett hjälpprojekt för 🙂 Första året vi gör så här, men tror det blir återkommande. Hälsningen kommer fram ändå, om än i digital form, man sparar natur och kan dessutom bidra till något gott för andra som inte har det lika bra.

Nu har vi inte varit hemma över jul, men innan vi reste tror jag vi fått tre eller fyra julkort – en tydlig trend i våra umgängeskretsar i alla fall!

Kommentar från bc
28 december, 2011 kl 28 december 2011 (14:29)

Denna video gjordes av Ben som under hela sitt liv levde med en hjärtsjukdom. Han lyckades lura döden tre gånger, senaste gången en månad sen. Tragiskt nog gick han bort på juldagen i år. Kolla in hans video, han berättar hur det var att dö. Värd att se.
part 1
http://www.youtube.com/watch?v=tmlTHfVaU9o
part 2
http://www.youtube.com/watch?v=a4LSEXsvRAI&feature=related

Kommentar från Catarina
28 december, 2011 kl 28 december 2011 (15:17)

En gång i tiden skickade jag men när man blev sjukpensionär måste man vända på varje krona för att överleva vilket är jätte trist. Men tur då att det finns via nätet att man kan maila osv. Fast ett handskrivet som kommer på posten är ändå det som känns goast på något vis tycker ju jag. Denna jul blev det tyvärr inget alls då alla krafter varit uppslukade av sjukdom i alla dess former känns det som. Fick ta telefonen och ringa runt mina jul hälsningar istället, alltid något.
Men visst är det alldeles speciellt att få dem på posten =)

Kommentar från Åsa
28 december, 2011 kl 28 december 2011 (22:20)

I år fick jag nästan känslan av att julkorten är på väg tillbaka igen, utan att jag har någon statistik så tycker jag att jag fått fler i år än de senaste åren. Skickade 9 stycken själv. Skickade några kortare julmail, men inga digitala julkort och fick bara något enstaka. Sedan var det ju alla hälsningarna på Facebook också.

Jag gillar att få julkort, men jag förstår de som tycker det kostar för mycket. Det är ju ändå den aktiva direkta hälsningen som jag tycker betyder mest. Förstår också att man väljer att lägga tiden och pengarna på ”välgörenhet” istället.

Lite trist tycker jag det är att det handskrivna minskat så mycket, speciellt vykort tycker jag fortfarande att det är kul att få.

Kommentar från Anna L
29 december, 2011 kl 29 december 2011 (10:00)

Jag prioriterade ner förra årets julkort för länge så i slutändan blev det att vi skickade en hälsning i februari i år med ett foto och en önskan om *God fortsättning 2012, Glad Påsk, Trevlig midsommar och God jul 2011″. Det blev uppskattat av många som inte alls väntat sig en hälsning i februari – så nu till jul skickade vi inte några julkort 🙂

Kommentar från Trebarnsmamman
30 december, 2011 kl 30 december 2011 (9:07)

Jag skickar julkort och älskar att få julkort. Tycker det är tråkigt med mail, sms och mms. För mig är det en höjdpunkt på året att både få och skicka julkort till nära och kära, en tradition som jag vill hålla vid liv!

Kommentar från Inkan o Ligan
31 december, 2011 kl 31 december 2011 (16:53)

Har inte skickat ett enda pga tidsbrist, men visst är det roligt att få via brevlådan, om än inte så miljövänligt.
Kram

Kommentar från Erik
13 januari, 2012 kl 13 januari 2012 (12:43)

Läs http://avpixlat.info/ den är bra

Skriv någonting