Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Unga Vuxnadagarna 20-21 jan

15 januari 2012 (14:49) | psykiatri, tonåringar | av: Ludmilla

På fredag och lördag ska jag gå på konferens. Det ska bli otroligt intressant!

Följande programpunkter kommer jag att lyssna på:

Allians-Anna Kåver
För att bättre förstå utfallet av psykoterapier menar många psykoterapiforskare att man måste studera hur patient och terapeut ser på problemen, vilka mål de sätter upp och hur de arbetar med dessa tillsammans.

Att arbeta med psykos
Ibland likställs psykos och funktionshin­ der inom kommunen, men när en person hamnar i ett psykostillstånd kan man inte uttala sig om bestående funktionshinder. Hur kan man förbättra psykiatrins dialog med kommunen och hur kan man skapa ett ”unga­tänk” i samarbeten?

Från suicidalt kaos till ett fungerande liv
Kan psykoterapi hjälpa en ung psykotisk kvinna att klara en graviditet, skapa en god anknytning till sitt barn och fungera som mamma? En beskrivning av jagstruk­turerande psykoterapi (jsp) i praktiken.

Vad tycker folk egentligen om mig?
Vikten av att våga göra andra männis­kor viktiga här och nu blir ofta tydligt i gruppterapier med unga vuxna. Terapeu­tiska erfarenheter gestaltas med vinjet­ ter från gruppbehandlingar som är tagna ur den kliniska vardagen.

Sex och självkänsla hos unga vuxna
I arbetet med sex­ och samlevnad märks att många unga män och kvinnor har svårt att skilja på prestation och relation. De är förtvivlade för att deras sexualitet inte fungerar som de vill. Det finns hjälp att få! En beskrivning av några evidensba­serade metoder vid sexuella problem.

Paneldiskussion om Slutstation rättspsyk
Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson har under flera år en­ gagerat sig i unga kvinnor med självskadebeteende. Nu har de skrivit Slutstation rättspsyk. Ur bokpresentationen: »De har inte blivit dömda för något brott och de utgör inte något hot eller någon fara för andra. Men i stället för att få adek­ vat vård spärras de in på rättspsykiatriska högsäkerhets­ kliniker, tillsammans med mördare och våldtäktsmän och utsätts frekvent för tvångsåtgärder som isolering, tvångs­ handskar, hjälm och bältesläggning, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida. Varken de själva eller deras anhöriga kan påverka situationen – de är rättslösa.«

Arbete med självskadebeteende hos unga flickor
Två föreläsare med lång erfarenhet av ar­bete med självskadebeteende berättar om patienter som påverkat deras tänkande. Deras personliga infallsvinklar borgar för en intressant diskussion i ämnet.

En tonårings känsla av att vara missförstådd
En diskussion kring svåra terapeutiska utmaningar med utgångspunkt i en ton­ årsflickas svåra kamp med ambivalensen. Vilka möjligheter och hinder finns det egentligen i terapirelationen?

Läs mer om dagarna här…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Amanda
15 januari, 2012 kl 15 januari 2012 (17:52)

Hej, jag vill bara tipsa om en väldigt bra film jag såg nyss!
Den kom ut under våren 2011 och är den bästa jag hittills sett om mobbning.
Cyberbully heter den, och för vissa kan den verka överdriven vid vissa tillfällen. Men jag som har själv har gått igenom ungefär samma sak vet att det inte är överdrivet. Det är verkligen så det känns..
Tänkte att det kunde vara ”kul” för dig att titta på 🙂

Kommentar från Sara
15 januari, 2012 kl 15 januari 2012 (19:59)

Fin blogg 🙂

Les gjerne bloggen min der jeg skriver om livet mitt i barnevernet!
Har nettopp skrevet om en veldig sterk situasjon som skjedde på ungdomshjemmet jeg bodde på før, håper du leser den og kommenterer din mening 🙂

Kommentar från Susanne
15 januari, 2012 kl 15 januari 2012 (21:19)

Spännande konferens, det finns verkligen mycket matnyttigt att lyssna på! En stor fördel med att bo på den östra sidan av landet är sannerligen många spännande konferenser. Jag tycker det är saker man skulle vilja gå på titt som tätt i Stockholm. Hoppas du får en trevlig, inspirerande
start på nästa helg!

Skriv någonting