Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Singapore

29 januari 2012 (19:55) | resor | av: Ludmilla

Merlion - lejonhuvud med fiskkropp - är Singapores symbol.

Singapore är sydostasiens minsta land. Det ligger omgivet av Malaysia och Indonesien. Det består i stort sett bara av en stad och blev en självständig stat så sent som 1965.

Enligt det livskvalitetsindex som sammanställs av Economist Intelligence Unit har Singapore den högsta levnadsstandarden i Asien, och rankas som 11:e i världen. Detta gör att prisnivån är hög.

Staden består av många höga byggnader och ligger vid havet. Klimatet är tropiskt med hög värme och luftfuktighet.

Man kan säga att öst möter väst i Singapore. Här finns alla möjliga nationaliteter. Vi har indier, kineser och araber vid sidan om västerlänningar. Singapore har fyra officiella språk: engelska, standardkinesiska, malajiska och tamil.

Vi tillbringade tre dagar i Singapore på väg till den Indnesiska ön Bintan. Vi kom fram på nyårsafton. Frågan var om vi skulle orka vara uppe till tolvslaget med tanke på jetlagen. Vi gick ut och letade efter ett middagsställe. Självklart var alla ställen med bra utsikt uppbokade långt i förväg. Men vi hade tur och lyckades få ett bord på 70e våningen så att vi kunde se fyrverkerierna.

Nyårsmiddag på 70e våningen

Vi bodde på ett hotell centralt i staden så vi hade gångavstånd till det mesta. Annars fanns tunnelbanestation nära. Tunnelbanan var mycket ren och effektiv. Rulltrapporna gick dubbelt så snabbt som hemma och tunnelbanorna var inbyggda så att det var omöjligt att hoppa framför tåget. På så sätt blev det också tyst på stationerna.

Singapores tunnelbana.

En stadsdel är ett Miniatyrindien, ”Little India”. Det kändes verkligen som att man var i Indien. Här besökte vi också ett trångt köpcentrum där man kunde hitta det mesta. Tyvärr var det inte så billigt som man hade hoppats på. Killarna hittade radiostyrda helikoptrar här som de köpte. När man köpt leksakerna skulle man gå till ytterligare en disk för att få leksaken testad. Butikspersonalen packade alltså upp helikoptrarna och provkörde dem!

Little India, Singapore.

Little China hade rustat för det kinesiska nyåret. Fullt med röda färger och drakar eftersom det sedan blev drakens år.

Little China, Singapore

Vi besökte en djurpark den andra kvällen. Night Zoo. Det var väldigt mycket människor där så större delen av tiden tillbringade vi med att köa, men till sist fick man sitta i ett litet tåg som tog en igenom djurparken och alla nattdjuren.

En av alla spektakulära byggnader i Singapore är hotellet Marina Bay Sands. Det är byggt som en båt högst upp på tre skyskrapor. Där uppe finns en trädgård och en fantastisk pool: Infinity Pool. Den är dock endast öppen för hotellets gäster. Man kunde betala för att komma högst upp i byggnaden dock och se utsikten.

Marina Bay. Högst upp finns Infinity Pool.

Sophie högst upp.

Infinity Pool.

En sak till får man inte missa: Att dricka en Singapore Sling på Raffles Hotel. Till barnens förtjusning så fick man färska jordnötter med skal i en skål och skalen slängde man på golvet. Raffles är ett fint hotell med spår från den brittiska kolonialtiden.

Oscar och Sophie i full färd med jordnötterna.

Sammanfattning: Singapore var kul att ha sett men prisläget är för högt, resan för lång, turisterna för många, köerna för långa och det intressanta för litet – för att vi ska rekommendera en resa dit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Anders Brundell
29 januari, 2012 kl 29 januari 2012 (21:40)

Intressanta erfarenheter! Då ska vi akta oss för Singapore och åka till det mera prisvärda Thailand i stället. Jag såg mindre tjusiga delar av staden när jag var till sjöss på 70-talet, men då var det iaf billigt där.

Kommentar från Pär
31 januari, 2012 kl 31 januari 2012 (20:07)

Singapore Sling på Raffles Hotel testade vi också, 2006. Då var vår Edvin fortfarande med oss, och det var kul med jordnötterna kommer jag ihåg!

Singapore är en intressant blandning, spännande men ändå tryggt och organiserat.

Skriv någonting