Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


LCHF-dieter splittrar läkarvärlden

3 februari 2012 (7:17) | Mat, vikt | av: Ludmilla

DN håller på att djupdyka i LCHF-trendens för och emot i en serie artiklar.

Som jag skrev nyligen så är det svårt att även för mig som läkare att ta ställning till LCHF/GI och hur bra detta är. Läs inlägget här…

Mina blodfetter har blivit jättehöga, men beror det på dieten eller på att jag haft cancer?

Nu har debatten kommit igång på allvar. I en artikel i DN så uttalar sig Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention och säger att LCHF är den farligaste dieten på länge och att den i sig orsakar höga blodfetter och hjärtkärlsjukdomar. Hon menar att det inte är bra att utesluta allt bröd, pasta, potatis osv och äta höga mängder med animaliska fetter även om man går ned i vikt av det.

Det framgår inte av artikeln huruvida detta uttalande grundar sig på studier eller tyckande men går man vidare och läser kostdoktorns (Andreas Eenfeldt, läkare och specialist i allmänmedicin) blogg så framgår att det att det är en studie som kan kritiseras på många punkter.

DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs kommenterar LCHF-diettrenden. Se tabellen med alla fakta här… Hennes slutsatser av internationella studier är att det finns två saker som orsakar hjärtkärlsjukdomar och det är transfetter och snabba kolhydrater.

Nyhetsmorgon bjuder in kostdoktorn:

Andreas%20Eenfeldt%20kritiserar%20nyckelh%C3%A5lsm%C3%A4rkningen

Reaktionerna i bloggvärlden har inte låtit vänta på sig. Ja, nu är i alla fall debatten igång. Fortsättning följer…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från jag
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (8:42)

för mig skulle definitivt LCHF funka att gå i vikt med eftersom jag inte tål så mycket fett utan blir lös i magen så fort jag äter bacon, mycket grädde, kräm fräsch osv, men är hellre normaltjock eller t.o.m över än att ha ont i magen hela tiden.. :p

men det är som med alla dieter, kommer förr eller senare en stor diss från världen, när den funnits ett tag. det bästa är att göra som jag – äta vad man känner för, varierat och i lagom mängd (nog för att jag inte ofta känner för fet mat eftersom jag inte tål det och inte heller känner jag ofta för läsk, chips, godis osv eftersom det enda jag tänker på är hur äckligt det känns på tänderna, men ändå…) och så röra på sig liksom..har funkat hela livet.. 🙂 och om jag går upp lite så tänker jag automatiskt på att minska lite smått tills jag glömmer det och går tillbaka till mitt vanliga jag.. en fin balansgång helt enkelt 🙂

Kommentar från Mia
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (9:33)

Dieter överhuvudtaget är jag skeptisk mot..
Däremot att äta varierad kost i vettiga portioner och
samtidigt röra på sig.
Äta mindre pasta och sånt, dock inte utesluta det helt.
Försöka äta vegetariskt mellan varven.
Laga maten från grunden och slippa alla tillsatser osv.
Äta lagad mat både till lunch och middag.
Skippa lightprodukter, använda grädde och smör när det ska vara det
men i måttliga mängder.
Unna sig både sött å fett då och då.
GI-kost låter vettigare än LCHF, enligt mig, men jag
är varken läkare eller dietist.

Kommentar från Sanna
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (9:57)

Bra att det funkar för er med kolhydrater. Som diabetiker (typ1) så har jag efter tre år med LCHF gått ner 14kg, har ett helt normalt (och mycket jämnare) blodsocker och min njurfunktion har förbättrats. Dessutom är jag mätt. Så det finns människor som inte kan leva ett bra liv med kolhydrater. GI-kost ger inte lika stora blodsockersvängningar men å andra sidan högt blodsocker längre, så det funkar inte heller. Så är man metabolt sjuk, så är LCHF helt klart att rekommendera.

Kommentar från Mia
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (11:38)

Ja självklart så är det annat om man har tex diabetes och vissa varianter av tex epilepsi kan ju bli bättre av ketogen kost.

Kommentar från Jerry
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (11:51)

Körde LCHF i två månader och gick ner 9 kg. Det jag föll på var att jag är pastaoman och saknade det så oerhört mycket…(;-( Men det är väl som med det mesta, vissa passar detta och vissa inte.

Kommentar från Lina
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (12:26)

Jag: Jag håller helt med dig där. Jag klarar inte heller av fett, men jag kan äta lite godis till helgen. Chips äter jag inte alls längre pga ont i magen. Så jag håller helt med i det du skriver.

Sanna: Jag är också diabetiker (Typ2), jag var 26 år när jag fick min diagnos och fick börja med tabletter. Jag levde på chips och cola och mådde skit. Men, jag gick ner 40 kg med kolhydrater i min kost och på det sättet blev jag av med alla mina diabetesmediciner. Jag fortsatte äta kolhydrater till min mat och började med kortison och åt det under 8 månaders tid (det kan verkligen sabba sockret) men jag har fortfarande perfekt socker trots en viktuppgång på grund av kortisonet. Jag rör på mig så mycket jag orkar och så.
Vill man äta lchf och mår bra av det så tycker jag det är helt okej. Men, det passar inte ALLA. Det har jag skrivit om i min blogg med. Det passar verkligen inte alla.
Vi får se hur debatten och så omkring lchf fortsätter.

Trevlig helg 🙂

Kommentar från Alicia – Borrelia & Fobi
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (13:20)

Oj oj…. ja det har verkligen blivit stort det här med LCHF. Jag tycker inte om det. Alla fungerar ju olika, så för någon kanske det är bra med LCHF medan det för andra är bättre med någon annan diet. Men jag måste säga att det här med dieter känns dumt hela grejen. Jag tror inte det är bra, för det lutar alltid för mycket åt något håll och nästan handlar bara om att folk vill gå ner i vikt, och ja visst, då funkar dieter… Men är inte det viktigaste att äta hälsosamt? Det bästa är nog att äta efter tallriksmodellen tror jag, + mycket frukt och dricka mycket vatten och kanske inte allt för mycket kött. Men en sak är säker, och det är att kroppen behöver både fett, kolhydrater och protein… jag är lite skeptisk mot alla dieter hit och dit, för några år senare visar det sig ändå vara något tokigt med dem xD

Kommentar från Uffe
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (14:33)

Äta allt, men lite…och träna mycket – är mantran som låter bra, men sällan fungerar i praktiken. Men det är ett mantra socker/livsmedelindustrin gillar höra. Vi har ju ändå läkemedel och gastric bypass för den alltmer växande skaran. De som faller ur ramen. Likadant är det med alkohol. – skuldbelägg de som (kanske i dubbel bemärkelse) faller mellan stolarna.

Kommentar från en läkare
4 februari, 2012 kl 4 februari 2012 (22:15)

Bästa Ludmilla, du har ju både haft övervikt och blivit behandlad med kortison och det är därför inte omöjligt att du har en metabol störning liknande ”tidigt metabolt syndrom”, där bland annat blodlipid störningar ingår. Vidare antyder du nu att problemen kommer tillbaka (vikten) när Du ökar kolhydraterna (går från LCHF till GI). I ditt inlägg till Anika redoivisade Du dina prover (T-Kolesterol 8,6, LDL 6,9) men Du fick inget bra svar.
Att mäta totalkolesterol och LDL räcker inte för att säga om det är bra eller dåligt. Bara LDL-C säger igentligen inget (och totalkolesterol ännu mindre), farligt är bara små täta LDL partiklar större så kallade stora fluffiga LDL partiklar. Att börja med LCHF brukar vara ett utmärkt sätt förbättra sina blodfetter men det går inte att mäta med ett enkelt kolesterolprov.
Det normala förändringarna när man börjar med LCHF är: att totalt LDL stiger/ eller kan stiga. Antalet små täta LDL minskar (bra, är farliga) och stora fluffiga LDL stiger (ofarliga spelar ingen roll). Så som Du förstår säger proven Totalkolesterol och total LDL igentligen ingetting. Vidare brukar HDL stiga (bra) och triglycerider sjunka (bra). (Det finns också andra felkällor vad gäller LDL, det måste mätas, inte bara beräknas med Friedenwalds formel).
Att direkt mäta de olika typerna av LDL ingår inte i normal provtagning (kräver gelelektofores). Andra sätt att bättre uppskatta sitt lipid status är att mäta kvoten total trigycerid/HDL där ett värde över 3,5 indikerar att du har för mycket små täta LDL och troligen en begynnande insuliresistans (farligt) en lägre kvot är däremot bra. Ett annat sätt är att mäta Apolipoproteiner.
Jag tror att Du bör mäta dina blodfetter enligt ovan, sedan åter pröva LCHF under en längre period och kontrollera att dina blodfetter ändrar sig till det bättre med riktig provtagning. Med tanke på dina tidigare problem övervikt, kortison är du i riskzonen. Du bör också kontrollera socker, faste prov, gukoskurva (svängade socker eller stabilt) ev. gukosbelastning och insulinnivå (c-peptid).
Försök finna en doktor som kan detta, det räcker inte med den man ser i spegeln varje morgon men jag vet det kan vara svårt. Ett tips är Boken ”The Art and Science of Low Carbohydrate Living”, Volek och Phinney ,2011, skriven för läkare och beskriver allt ovan i detalj.
http://www.amazon.com/Art-Science-Low-Carbohydrate-Living/dp/0983490708
Med vänliga hälsningar

Kommentar från Lina
5 februari, 2012 kl 5 februari 2012 (22:29)

Till synonymen en läkare:
Jag tycker det är skrämmande när du som läkare enbart förespråkar LCHF. Som jag skrev i en kommentar ovan så blev jag bra i min diabetes trots att jag hade rätt rejält med kolhydrater i min kost. Jag har ingen behandling idag och inte heller några besvär av mitt socker som senaste åren legat helt normalt. Varför är LCHF så fantastiskt bra? Min mage kollapsar efter en vecka med den dieten. Jag äter enligt tallriksmodellen som jag fått lära mig av en dietist. LCHF kan inte vara bra för alla?!

Kommentar från Ludmilla
7 februari, 2012 kl 7 februari 2012 (8:13)

en läkare: Tack snälla du för ditt utförliga och engagerade svar. Boktipset låter väldigt intressant också. Jag vet inte om jag förstog dig rätt eller om du missuppfattat mig… Jag har alltså ätit enligt LCHF sedan 2006. Men när jag blev gravid och sedan fick choriocarcinom har jag ätit ”vanligt”. Sedan sommaren 2010 är jag åter på banan med lågkolhydratkost. Jag hade helt normala blodfetter innan jag blev sjuk. Kortisonet fick jag som antiemetika under cytostatikabehandlingen. Då jag fick cytostatika varje vecka blev det dock inte många dagars kortisonfrihet under detta halvår. Menar du att kortisonbehandlingen i sig kan orsaka metabolt syndrom?

Skriv någonting