Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Mödomshinnan finns inte!

17 mars 2012 (11:18) | allmänt | av: Ludmilla

Mödomshinnan, hymen eller slidkrans (-som egentligen bättre beskriver vad det är). Alla är de namn på samma sak.

Gamla föreställningar om mödomshinnan lever vidare. Uppfattningen om att det finns en hinna som skulle kunna brista och ge blod vid det första samlaget är fortfarande spridd. Det används också tyvärr fortfarande som ett slags bevis för att kvinnan skulle vara oskuld eller inte vid bröllopsnatten. Detta är en myt!

Föreställningen om blödningen kommer från gamla traditioner där man gifte bort unga flickor med vuxna män. Flickans samlagsdebut handlade inte om hennes lust utan var något som skulle ske under bröllopsnatten.

Tyvärr har detta betydelse fortfarande för många kvinnor med invandrarbakgrund där det är viktigt med att vara oskuld på bröllopsnatten. Om hon inte blöder skulle det vara ett bevis för att hon inte är oskuld. Men det är faktiskt bara en mindre del som blöder. I Sverige är det ca 20%. Och de som blöder gör det inte för att mödomshinnan har brustit utan för att de är spända och inte är tillräckligt upphetsade eller om man inte passerat puberteten. Östrogen gör nämligen att töjbarheten ökar. Trots detta finns det kvinnor som riskerar livet i hedersrelaterade mord pga av att de inte blött på bröllopsnatten. Och flera tar hellre sitt liv än att utsättas för risken…

Det finns också läkare som erbjuder sig att rekonstruera mödomshinnor trots att det är en omöjlig uppgift. Det man gör är att sy några stygn för att göra slidöppningen trängre och på sätt ökar möjligheten till att en bristning uppstår vid samlag och därigenom att en blödning inträffar. Men detta handlar ju egentligen inte om mödomshinnan!

Nabila Abdul Fattah skrev i Metro:

Det finns en sak som det skulle ta mig hela 25 år att få veta sanningen om. Och när det var sagt var jag i chocktillstånd i en vecka. För att det är någonting som varit så självklart som bara visat sig vara en lögn.

Mödomshinnan är inte en hinna som förseglar oskulden utan ett slemhinneveck runt hela slidöppningen som med åldern blir mer töjbar. Det går inte utifrån utseendet se om en kvinna är oskuld eller inte. Inte ens vid våldtäkter kan man med säkerhet se på slidan om det hänt eller inte.

På rättsmedicinska avdelningen i Stockholm arbetar Petra Råsten-Almqvist, överläkare och medicinsk chef med att undersöka offer för sexuella övergrepp. Hon säger att även våldtäkter är svåra att konstatera genom att titta på mödomshinnan.

– De allra flesta får ingen bristning på slemhinnekanten som vi kallar mödomshinnan, inte ens vid övergrepp. På barn ser det något annorlunda ut när det gäller elasticiteten, men ofta läker skadorna väldigt snabbt i det området, säger Petra Råsten-Almqvist.

- När vi är ute på högstadieskolor och informerar så har vi fått reaktionen från tjejer att, gud så skönt, då slipper man vara rädd för att det ska göra ont första gången. Egentligen är det bara tampongtillverkarna som har tagit till sig informationen om att det inte finns någon hinna. De visar också på töjbarheten när de förklarar varför man kan ta ut tampongen som svällt flera gånger ursprungsstorleken, säger Carola Eriksson.

Läs mer på ungdomsmottagningen på nätet här…

Här kan du läsa mer om dina rättigheter…

Läs om Knep att blöda på bröllopsnatten…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Mona
28 mars, 2012 kl 28 mars 2012 (0:03)

Jag fick lära mig i skolan att ”mödomshinnan” bara var en liten kant som inte har så stor betydelse. Jag tycker det är rätt konstigt att så många misslyckas med att lära sig i skolans sexualundervisning om vad hymen är och hur den ser ut – och vad den inte är. Jag kan förstå att myterna frodas i invandrarkretsar, men de verkar även finnas hos infödda svenskar med helsvenska föräldrar och det förstår jag inte alls.

Skriv någonting