Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Stor eller liten bokstav?

18 november 2012 (7:31) | allmänt | av: Ludmilla

Ska man använda stor eller liten bokstav? Ibland kan det vara riktigt klurigt att avgöra. I skolan har vi lärt oss att man sätter ut stor bokstav i början av en mening, efter punkt och för att markera ett egennamn. Det låter enkelt, men ofta är det svårt att dra gränsen mellan vad som är ett namn och vad som inte är det. Här kommer en snabb vägledning!

OFFENTLIGA ORGAN OCH FÖRETAG
Om namnet på ett offentligt organ består av mer än ett ord skrivs det första ordet med stor bokstav och de efterföljande med små: Uppsala universitet, Gävle kommun, Stockholms läns landsting. Namn på företag och organisationer skrivs med stor bokstav: Ikea, Ericsson, Cancerfonden. Om namnet består av flera ord som börjar på stor bokstav skriver man som företaget eller organisationen själv gör: Svenska Dagbladet, Astra Zeneca, Löfbergs Lila.

POLITISKA PARTIER
Namn på politiska partier skrivs med stor bokstav: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna. ÄÄven sammansättningar med namn på politiska partier skrivs med stor bokstav: Västerpartiledaren, Folkpartidemonstranterna, Moderatanhängarna.

SAMMANSÄTTNINGAR MED NAMN
Om förledet eller efterledet i en sammansättning är ett namn inleds sammansättningen med stor bokstav: Norrköpingsbo, Malmökvinna, Västsverige, Storstockholm, Centralasien.

AVLEDNINGAR AV NAMN
Ord som bildas genom avledning av ett namn får liten bokstav: malmöit, göteborgare, stockholmare, svensk, norrman, italiensk, socialdemokrat, darwinist.

ART-, SORT- OCH TYPBETECKNINGAR
Beteckningar på arter, sorter och typer skrivs med liten bokstav: brieost, falukorv, euro, rieslingvin, rödspätta, domherre.

HÖGTIDER OCH HELGDAGAR
Högtider och helgdagar ska skrivas med liten bokstav: allhelgonadagen, annandag jul, nyårsafton, långfredagen, valborg, första maj, midsommarafton och så vidare.

MÅNADER OCH VECKODAGAR
Månader och veckodagar skrivs alltid med liten bokstav: februari, november, tisdag, lördag.

SJUKDOMAR OCH DIAGNOSER
Beteckningar på sjukdomar och diagnoser skrivs med liten begynnelsebokstav, även om de kommer ur latinska artbeteckningar: cancer, röda hund, mässling och tuberkulos. Men om det ingår ett egennamn i beteckningen används stor bokstav: Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, Downs syndrom.

Månadens fråga
FRÅGA: Skriver man internet med stor eller liten bokstav?
SVAR: Internet ska skrivas med liten bokstav: internet. Tidigare såg man ordet som ett egennamn och skrev det då med stor bokstav. Nu ser man det som ett vanligt ord, och skriver det därför med liten bokstav.

—-
Klarspråksspalten® ger dig tips och inspiration i olika språkfrågor. Den skrivs varje månad av examinerade språkkonsulterna Ingetora Gumbel och Petronella Törnevik från Klarspråkskollen AB. Välkommen att höra av dig med språkliga funderingar till info@klarsprakskollen.se!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ullrika
20 november, 2012 kl 20 november 2012 (23:21)

Det är så spännande med språk tycker jag!

Hur man ska skriva de politiska partierna tycker jag är svårast, när de hamnar i sammansättningar menar jag.

Ser också att ni varit utomlands och göttat er?! Jisses, var det sååå länge sen jag var här? Har mycket att läsa ikapp förstår jag 🙂

Krams!

Kommentar från Irene Värn
17 februari, 2020 kl 17 februari 2020 (20:49)

Hej Ludmilla,

Kom in på din sida eftersom jag är översättare.
Jätteledsen för din dotter Linnéa. Om det fanns någonting som man kan göra för att förhindra att unga tar sitt liv, skulle jag gärna vilja medverka.
När jag växte upp hade jag massor av självmordstankar, som jag verkligen ångrat nu.
Vad ska man göra? Det är så väldigt sorgligt.

MVH, Serafina Gracias

Skriv någonting