Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


KBT mot svårbehandlad depression

6 februari 2013 (16:47) | depression, KBT | av: Ludmilla

De riktlinjer som finns idag vad gäller depressionsbehandling är att medicinering ska erbjudas till medelsvåra till svåra depressioner. Vid lätta till medelsvåra depressioner har KBT minst lika bra effekt.

Nu har det gjorts en studie som visar att KBT är mycket effektiv även för depressioner där inte medicinering har hjälpt. Läkartidningen skriver om den nya studien:

I Lancet presenteras en studie där kognitiv beteendeterapi (KBT) prövats för patienter med depression som inte fått tillräcklig effekt av läkemedel. Studien har gjorts i Storbritannien och 469 vuxna patienter (i åldern 18–75 år, medelålder 50 år) med depression har ingått. De vårdades vid någon av 73 husläkarmottagningar i Storbritannien. En klar majoritet (72 procent) var kvinnor.

Deltagarna hade trots farmakologisk behandling i minst sex veckor inte fått fullgod effekt. De flesta hade haft antidepressiv medicinering betydligt längre än så, kring 70 procent hade behandlats i minst ett år. Samtliga hade en BDI-poäng (Beck Depression Inventory) på minst 14. De lottades till två lika stora grupper: en som fortsatte med farmakologisk behandling och en som, vid sidan av detta, även fick KBT. I studien gavs KBT vid tolv tillfällen om vardera 50–60 minuter. Om det därefter fanns behov kunde ytterligare sessioner ges, dock maximalt sex till.

Deltagarna följdes därefter med löpande kontroller, då BDI-poäng skattades. Effekt av behandlingen har definierats binärt, dvs med två utfall: lyckad behandling eller misslyckad behandling, där lyckad behandling motsvarar minst halverad BDI-poäng. Primärt effektmått var andel patienter i respektive grupp där detta uppnåddes efter sex månader. Totalt genomgick 90 procent uppföljningen vid denna tidpunkt.

Det visade sig att 46 procent i KBT-gruppen hade uppnått behandlingsmålet jämfört med 22 procent i kontrollgruppen, som fortsatte med farmaka men inte fick KBT. Skillnaderna var liknande efter tolv månader.

Det är inte första gången som KBT prövas mot depression. Vad som emellertid skiljer den aktuella undersökningen från många tidigare material är dels storleken, dels att patienter med svårare depressiva tillstånd, som redan prövat farmaka, har ingått.

Wiles N, et al. Lancet. Epub 6 dec 2012.

doi: 10.1016/S0140-6736(12)61552-9

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Skriv någonting