Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Akupunktur och samtal effektivt vid stressrelaterad psykisk ohälsa

8 maj 2014 (16:31) | depression | av: Ludmilla

Akupunktur tillsammans med terapeutiska samtal i en och samma behandling kan vara ett effektivt sätt att behandla stressrelaterad psykisk ohälsa. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Akupunktur har en väldokumenterad avslappnande effekt. En avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar att akupunktur också kan vara en effektiv hjälp inom primärvården för behandling av patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa.

Doktoranden Tina Arvidsdotter har i sin avhandling studerat 120 patienter mellan 22 och 55 år som sökt sig till två offentliga och två privata vårdcentraler i Västra Götaland för stressrelaterade hälsobesvär. I studien erbjöds patienterna behandling med akupunktur integrerat med samtal, utfört av en sjuksköterska.
En enkätuppföljning efter åtta veckor visade att patienterna som fick akupunktur integrerat med terapeutiska samtal rapporterade mindre ångest och depression, ett större mentalt välbefinnande och bättre hantering av stress jämfört med patienter som erbjöds sedvanlig behandling.
Omkring 50 procent av patienterna uppgav vid uppföljningen att metoden lett till minskad ångest, att jämföra med 10 procent bland de som fick sedvanlig behandling. Samma mönster visade sig för depression.
Förbättringen var kvarstående även sex månader senare.

– För personer med stressrelaterad psykisk ohälsa är primärvården ofta den första och enda vårdinstansen. Patientgruppen är också en av de största inom såväl privata vårdcentraler som Närhälsan, vilket gör att , säger Tina Arvidsdotter:
– Mina studier visar hur dessa personer kan förstås och vårdas, de visar sjuksköterskan i en ny roll och att akupunktur integrerat med terapeutiska samtal i en och samma behandling kan vara ett effektivt komplement. Min förhoppning är att vården nu kan utveckla dessa metoder vidare.

Länk till avhandlingen…

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Mia
12 maj, 2014 kl 12 maj 2014 (9:03)

Hej Ludmilla! Fastnade för ditt senaste inlägg. Vet du om det finns någon i uppsala som man kan få prova den typen av behandling? Min flicka som är 18 år nu har mått mycket dåligt i över 5 år. Vi har varit i kontakt med psykvården men inte fått någon bra hjälp där under alla dessa år. Den hjälp vi har fått i form av ätstörningsbehandling och medicinering mot hennes vilja har bara gjort henne sämre. Nu börjar hon tappa tron på att det någonsin skall bli bra .Hon har stark ångest, ledsenhet, problem med mat och självkänsla till och från självmordstankar. Vägrar att ta mediciner så jag tänkte att vi kanske skulle prova nåt helt annat för att bryta en ond cirkel som vi inte verkar komma ur. Svara om du kan
Bästa hälsningar

Kommentar från Rickard
14 maj, 2014 kl 14 maj 2014 (20:26)

Var länge sen Linnéa försvann nu (fast egentligen inte), men hon lever fortfarande kvar i mina tankar. Kommer ihåg att jag läste när detta hände, blev så ledsen. Att någon kan försvinna så fort. Man önskar ibland att man kunde finnas där för exakt alla som mår dåligt och visa vilka speciella människor de är.

Kom och tänka på henne häromdagen och kom på att jag aldrig nämnt att ni funnits i mina tankar sen det hände.

Jag känner inte er eller kände aldrig Linnéa, men jag önskar att jag hade fått lära känna henne. Verkade vara en väldigt fin tjej.

Hoppas att hon har det bra där hon är, ni kommer alltid finnas i mina tankar även fast ni inte vet vem jag är eller så.

Kommentar från Anonym
15 maj, 2014 kl 15 maj 2014 (21:16)

Jag vill säga att din blogg är oerhört kraftfull på det sättet att den faktiskt hjälper mig att fokusera på det positiva i livet och som en livsinspiration, inte den klyschiga ”livet är så bra osv” utan här finns verklighet. Samtidigt som Linnéa har en plats och minns, av oss alla. Bloggen hjälper en att veta vad jag hade lämnar till min familj om jag hade valt att dö, så det vill jag inte. Det är jag säker på att din fina dotter inte heller Ville men jag tror istället att hon hade varit tacksam och stolt över er som tagit er vidare så som ni gjort. Och över dig. Som ovanstående skriver så har ni funnits i mina tankar, och Linnea, även om jag aldrig träffat er. Därför menar jag att din blogg är kraftfull. Föddes samma år som Linnea. Var själv inne i en mörk tid. Är stolt över mig själv som tig mig ur den samtidigt som en vän jag hade valde en annan väg. Hon var 15 när hon gick bort och jag är säker på att de är omgivna av kärlek och en ljus energi där de ”är”. Kanske är det så att de är den ljusa energin, man får aldrig veta, men det man vet är att de inte är i mörkret de befann sig i när de gick. Det räcker för mig. Kram!

Kommentar från Akupressurterapi
18 mars, 2015 kl 18 mars 2015 (14:51)

Ville bara tacka för en intressant blogg. Mvh

Skriv någonting