Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Är du deprimerad?

26 november 2008 (14:07) | allmänt, depression, självmord, sjukvård | av: Ludmilla

Det är lätt att prata om att man är ”deppig”. Men vad menar vi då? Alla har ju dagar som är tyngre ibland. En del av oss märker tydligt när hormonerna är i gungning också. Men deprimerad? Hur är man då?

Diagnoser är ju en konstruktion. Inte egentligen något facit. Om en mängd symptom är vanligare i grupp kan man sammanföra dem under ett namn. Det måste vara tillräckligt mycket av symptomen och tillräckligt länge för att det ska få kallas det som är en diagnos. Vad gäller psykiska sjukdomar måste det dessutom innebära en funktionsnedsättning både hemma och på arbetet i de flesta fallen. Men även om diagnoser är en konstruktion så är det en hjälp för att veta vad vi pratar om och för att ge rätt behandling.

En sak som är viktig att komma ihåg är att många av symptomen för depression är symptom som är vanliga vid andra tillstånd också.

Detta är vad man använder sig av som läkare när man diagnosticerar depression enligt DSM-IV:

A Minst fem av följande symtom har förekommit under samma tvåveckorsperiod. Detta har inneburit en förändring av personens tillstånd. Minst ett av symtomen (1) nedstämdhet eller (2) minskat intresse eller glädje, måste föreligga.

1 Nedstämdhet under större delen av dagen.
2 Klart minskat intresse/glädje.
3 Betydande viktnedgång.
4 Sömnstörning (sover för lite eller för mycket).
5 Psykomotorisk agitation eller hämning (irriterade rörelser eller avsaknad av rörelser, t ex ansiktsmimik).
6 Svaghetskänsla eller brist på energi.
7 Känslor av värdelöshet eller överdrivna eller obefogade skuldkänslor.
8 Minskad tanke- eller koncentrationsförmåga.
9 Återkommande tankar på döden, självmordstankar eller självmordsförsök/planer.

B. Uppfyller inte kriterierna för blandepisod mani/depression.
C. Symtomen orsakar signifikant lidande eller försämrad funktion.
D. Symtomen beror inte på direkta effekter av droger, mediciner eller kroppslig sjukdom.
E. Symtomen förklaras inte bättre med sorgreaktion, dvs depressionssymtomen har varat mer än två månader efter en närståendes bortgång eller karaktäriseras av påtaglig funktionsförsämring, sjuklig upptagenhet av känslor av värdelöshet, självmordstankar, psykotiska symtom eller psykomotorisk hämning.

Vill du testa om du är deprimerad? Gör en MADRS skattning här. Om du får indikation på att du är deprimerad rekommenderar jag dig att snarast boka tid hos din husläkare och berätta att du har gjort testet och att du tror att du är deprimerad.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ida
12 januari, 2009 kl 12 januari 2009 (17:14)

Ja jag är deprimerad varje dag & vill ta självmord nästan varje dag för tänker hela tiden att jag ska hoppa från högsta våningen. Jag lyssnar på deppiga låtar, jag sitter & skriver varje natt för jag mår så dåligt & vet värkligen inte vad jag ska göra för jag har vart med om så mkt & det är så jobbigt att ha allting inom sig hela tiden & inte kunna berätta det för någon. Mvh ida

Kommentar från Ludmilla
12 januari, 2009 kl 12 januari 2009 (18:23)

Ida: Det låter som att du har det jättejobbigt. Det är jätteviktigt att du berättar för någon om hur dåligt du mår! Här finns hjälp: http://www.spes.nu/images/stories/filer/psikisklivraddning.pdf

Kommentar från petra
8 augusti, 2010 kl 8 augusti 2010 (22:54)

en väldigt sen kommentar menmen:
jag gjorde madrs testet förut och fick över 40 poäng, nu gjorde jag det igen och fick bara 10 poäng.

Kommentar från Ludmilla
9 augusti, 2010 kl 9 augusti 2010 (16:53)

Petra: Vad skönt att du mår så mycket bättre!

Kommentar från Helena
18 augusti, 2010 kl 18 augusti 2010 (21:20)

Klickade mig in på din blogg,och har nu läst från början till slut. vet inte alls vad jag vill få fram ur min kommentar mer än att du verkligen berörde hela min själ.och jag önskar er all värme&lycka.

Jag själv försökte ta mitt liv för 1 årsen. bara av ren impuls. varför?- de vet jag inte än,kände bara just i den stunden att de va rätt.
de var mirakel att jag överlevde de 12 meter jag föll rakt ner i betongen.
skadade mig för livet och de påminner mig dagligen om att jag försökte ta mitt liv.när jag tänker på de nu blir jag så rädd. tänk om jag då i denna stund hade lämnat detta jordeliv förgott? aldrig mer sett de männiksor som jag älskar OCH som älskar mig?att aldrig mer få njuta av att vara jag?att få se alla människor runt mig le och vara glada för allt de har.istället för de dom inte har.
Jag är glad över att jag kan sitta här och vara glad över att jag lever.
att jag har konstant ont och har genomgott djupa deppresioner gör inget. för jag lever,och jag gör de lite i taget.smyger fram i min egen takt och njuter.
ville antagligen bara skriva av mig. TACK.
må gott.

Kommentar från Maria
14 september, 2010 kl 14 september 2010 (16:54)

JAg gjorde testet fick över 40.. Jag tror inte att jag mår så bra. Jag tänker typ på att ta livet av mig varje dag för jag vet inte om jag orkar leva längre. Jag har vart inlagd på psyk å haft kontakt med en psykolog men nu är jag ensam med mina tankar igen. JA försöker att orka men jag klara det nog inte länge till.. Frlåt vet inte varför ja skriver de här :O JA antar att ja behövde säga tiill någon.. alla tror att ja mår bra nu…

Kommentar från Ludmilla
14 september, 2010 kl 14 september 2010 (19:07)

Maria: Så jobbigt du har det som är ensam med dina tankar. Så svårt att känna att du håller upp en fasad för din omgivning. Om du har över 40 måste du ta kontakt med psykakuten på en gång. Du behöver hjälp och stöd nu.

Varma kramar till dig!

Kommentar från deprimerad.eu
4 december, 2011 kl 4 december 2011 (19:14)

Dessa symptom stämmer in rätt bra på mig. Även symptomen jag läste på deprimerad test stämmer in bra. Betyder nog att jag är deprimerad trots allt =( Aja, dags att göra någonting åt det. Träning är bra medicin har jag hört.

//Katarina

Skriv någonting