Hur ska skolan fånga upp ungdomar som mår dåligt?
Här kommer en kommentar med en fråga och ett utförligt svar.
Som förälder själv inser jag hur svårt det är att förlora sitt barn, men jag kan aldrig helt förstå. Det är omöjligt att tänka sig in i din situation. Jag tycker du är stark som skriver så personligt på din blogg.
Så, min fråga till dig: Vad kan jag som skolpolitiker göra för att rusta skolvärlden till att bli bättre på att se och bemöta dessa ungdomar, mest tjejer, som mår dåligt för att undvika att fler föräldrar hamnar i din situation? Vad tror du behövs?
Svar: En journalist som jag känner håller på att skriva en bok om hur man kan förebygga självmord. Eftersom den kommer att släppas under året kan jag inte avslöja allt han kommit fram till men i en storstad i USA har man fått ner självmorden till noll vissa år. Det har de gjort genom att specialutbilda kuratorer som från förskolan och genom hela skolperioden undervisar eleverna i livskunskap.
Det har två fördelar.
1. Eleverna lär sig själva att via rollspel och övningar bygga upp självförtroendet och självkänslan. De lär sig minska stress, aggressioner och liknande och de lär sig lösa sina egna problem.
2. När de har behov av att prata med en professionell vuxen vet de att det finns en som de har förtroende för och som samma dag de söker hjälp omedelbart får hjälp. Kuratorn analyserar elevens problem och sätter igång ett program för att lösa elevens problem. Vid behov kontaktas föräldrarna, om de inte är problemet, och vid ytterligare behov kontaktas specialister på stan, exempelvis professionella psykologer eller liknande.
Eleven följs upp tills problemet är löst och han bedöms vara utom fara.
Minst en specialutbildad kurator per 250-400 elever behövs.
Så vad kan du göra?
Undersök hur många kuratorer ni har i skoldistriktet. Se till så att det finns minst en per 250-400 elever.(Se till så att kuratorerna undervisar eleverna. NASP har ju till att börja med Livskompetens fast den är främst för högstadieelever men en bra start.) Och se till så att kuratorerna lär känna samtliga elever i vardagen så att det vet att de kan vända sig till honom/henne den dag de har behov.
Jag kommer själv att gå kursen ”Kärleken är den bästa kicken” som NASP anordnar 9 – 10 mars. Den vänder sig till just skolpersonal för att öka kunskapen bland skolpersonal.
Läs även andra bloggares åsikter om skolan, ungdomar som mår dåligt, självmordsbenägen, ungdomar, depressioner, nollvision, suicidprevention
Kommentar från marie ch
9 mars, 2009 kl 9 mars 2009 (19:30)
hej
Man märker det,om man har koll att förstå om de blir annorlunda då är det något.De behöver prata då vet att många inte kan se det.Utan slänger ut de istället när de mår dåligt när de är 17 år.Istället för att ta tag i problemet.Så hade många ungdomar mått bättre.
mvh mch
marie chs senaste blogginlägg..våren