Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Barnpsykiatri på olika villkor

3 juni 2009 (18:26) | psykiatri, självmord, sjukvård | av: Ludmilla

Socialstyrelsen har gjort en landsomfattade utredning angående den barnpsykiatriska vården i Sverige och konstaterar att det finns många brister.

Från Socialstyrelsens hemsida:

2009-06-03 Pressmeddelande
Barnpsykiatri på olika villkor
Kvaliteten på den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) skiftar så mycket över landet att den inte kan sägas uppfylla hälso- och sjukvårdslagens krav om vård på lika villkor. Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha granskat verksamheten i en nationell tillsyn.

Socialstyrelsens sex regionala tillsynsenheter har besökt 70 enheter och granskat 483 patientjournaler inom BUP över hela landet.

De skillnader man har sett gäller framför allt vårdgivarnas styrning av verksamheten, om man har fått något tydligt uppdrag eller inte och hur vårdgivaren följer upp att barn- och ungdomspsykiatrin uppfyller förväntningarna. Det finns också stora skillnader i hur långt verksamheterna har kommit i sitt arbete med kvalitet och patientsäkerhet.

Läkare medverkar i alltför liten utsträckning i vården. I bara knappt hälften av de granskade journalerna från öppen barnpsykiatrisk vård hade patienterna haft kontakt med en läkare. Det gör det svårt att värdera patienternas hela behov och de riskerar att få fel eller bristfällig vård.

Läs mer här…

Aftonbladet skriver idag om att lugnande medel kan öka risken för självmord hos äldre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från mamma
3 juni, 2009 kl 3 juni 2009 (19:26)

Har min dotter som mår dåligt,mitt sätt var att gå ut i media mot psykvården.skickar länk på reportaget.http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=4937251

Kommentar från Catarina
3 juni, 2009 kl 3 juni 2009 (22:05)

Hemskt att de fungerar olika och som oftast väldigt dåligt . Bra att ni orkar ta kampen och säga ifrån för utan vetskap hur det fungerar kan heller inget bli bättre. Men vad gäller självmordsbenägna borde det finnas en tung planering hur man gör och där verkligen inget får gå snett som gör att den sjuke får chansen ens.
Har själv sett en bit av psykiatrin inte i närheten av de ni gått igenom men så det räcker och jag sätter bara ett stort frågetecken. Och man blir vettskrämd samtidigt . Förutom traumaenheten som jag sätter guldstjärna på. Vilka människor och en gudomlig hjälp!!!
Men det är bra att dra fram sådant som inte är bra i media, göra de synligt och man hoppas ju att en dag vaknar de upp vilka de må vara och de blir förändringar så fler slipper lida . Men att det måste kosta först innan är skamligt och bottenlöst!!
En stärkande kram för alla som kämpar!!

Kommentar från Emma
29 september, 2009 kl 29 september 2009 (10:20)

Min sån har jätte svårt i skolan. Hans lärarna tycker att han är agresiv och blir arg ofta. Däremot de vill tvinga vända oss till psykiatrin.jag vet inte vad ska jag jöra. kan non komentera detta

Kommentar från Ludmilla
29 september, 2009 kl 29 september 2009 (17:48)

Emma: Om din son har sådana svårigheter tycker jag asbolut att du ska ta kontakt med barnpsykiatrin. Det finns många ställen som det fungerar bra på!

Skriv någonting