Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Stödhelger för drabbade

28 september 2009 (16:26) | att hjälpa andra, död, självmord, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

Rädda Barnen, BRIS och Röda Korset har tagit fasta på att man behöver stöd när man drabbats av suicid i familjen.

Det kommer att genomföras ett antal stödhelger under 2010. I projektet har vi ett nära samarbete både med SPES och med NASP.

När en familjemedlem dör blir ingenting sig likt. Sorgen och saknaden är stor, nya tankar och känslor tränger sig på. Om den som dog tog sitt liv kommer ytterligare komplicerade tankar och frågor. Vissa saker kan man inte prata med släkt och vänner om utan bara med dem som har varit med om ungefär samma sak. Att få prata om tankar och känslor tillsammans i grupp är för många till stor hjälp när det gäller att hantera livet, sorgen och saknaden.

Stödhelgerna vänder sig till barn/ungdomar och föräldrar i familjer där ett syskon tagit sitt liv eller där mamma eller pappa tagit sitt liv.

Barnen och ungdomarna träffas i grupper med jämnåriga och föräldrarna träffas i egna grupper. Man delar erfarenheter, pratar och gör övningar kring sorgen och livet efter dödsfallet. Vissa övningar gör barn och föräldrar tillsammans. Alla gruppledare har erfarenhet av stödgrupper för vuxna, barn/ungdomar och av sorg. En stor del av helgen ägnar vi också åt roliga saker, aktiviteter och umgänge.

Lotta Polfeldt, Rädda Barnen
070-733 07 66 • lotta.polfeldt@rb.se
Sofia Grönkvist, BRIS
070-160 88 04 • sofia.gronkvist@bris.se
Sara Hedrenius, Röda Korset
070-321 47 30 • sara.hedrenius@redcross.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Soulsister
28 september, 2009 kl 28 september 2009 (18:43)

Vilket bra initiativ! Tummen upp för det!

KRAM från mig
.-= Soulsister´s last blog ..Mys =-.

Kommentar från Jen
28 september, 2009 kl 28 september 2009 (18:59)

Jättefin sida, jag är glad att jag hittade hit…….för en vecka sedan miste jag min lillebror 23 år gammal. Han valde att avsluta sitt liv…….jag önskar att han hade hunnit få hjälp….det som gör mig så arg och jag känner sådan fruktansvärd ilska är att innan han hann få en tid från psykiatrin, träffade han en tjej på nätet. ….vet ni att det är helt fullt lagligt i vårt land att peppa människor till att begå självmord. Om en människa är svårt sjuk och döende får vi inte ge dödshjälp, det är brottsligt ….men att peppa en svårt deprimerad människa att ta livet av sig är inte brottsligt…..

Kommentar från Dottern
28 september, 2009 kl 28 september 2009 (19:55)

Fantastiskt glädjande att läsa. Så många som kommer slippa sin känslan av ensamhet.
.-= Dottern´s last blog ..Sorgen äter energi =-.

Kommentar från Ludmilla
28 september, 2009 kl 28 september 2009 (20:03)

Jen: Jag är verkligen ledsen över att höra att du har mist din bror på det här sättet. Håller med dig i dina tankar. *kramar om*

Skriv någonting