Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


14 år till salu

21 juni 2010 (14:33) | boktips, sexuella övergrepp | av: Ludmilla

När jag kom hem från operationen och inte kunde göra mycket annat än att ligga ned så tog jag fram en bok som jag köpte i somras. 14 år till Salu av Caroline Engvall.

Jag sträckläste den under dagen. Jag blev mycket gripen. Språket är rakt och utan omskrivningar. Händelserna som skildras i boken är skrämmande! Tessan blir våldtagen på väg hem från stallet. Därefter försöker hon kompensera för händelsen genom att låta män köpa hennes kropp under flera år. Hon är 14 år. Det här händer i Sverige. I en helt vanlig familj. Hennes föräldrar anar ingenting.

Boken för upp något som för många är helt okänt. Internets tillgänglighet gör att det är mycket lätt att nuförtiden få kontakt med vem som helst. Vuxna män som söker efter sex hos omyndiga tjejer är idag ett begrepp som kallas Grooming.

Tessan skriver i sitt efterord att man som förälder har skyldighet att göra allt vad som står i sin makt för sina barn, men att det inte alltid är så lätt.

”Jag stötte bort mina föräldrar hela tiden. Jag höll mig på mitt rum, snäste av alla försök till allvarlig konversation och tillbringade så mycket tid jag kunde i stallet eller hemma hos kompisar. Jag försökte hålla fasaden uppe, försökte låtsas som att allt var som det skulle och gav dem inte en chans att komma för nära.” ”Jag var expert på att spela teater och hade nog kunnat ta roller på Dramaten direkt. Men låt dig inte luras som förälder. Våga gräva mer och längre.”

14 år till Salu är en mycket angelägen bok som även fått uppmärksamhet på regeringsnivå sedan den kom hösten 2008.

För mig var den här boken även en viktig pusselbit för att förstå varför Linnéa inte ville fylla 15 och att hon tog sitt liv…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Sara
21 juni, 2010 kl 21 juni 2010 (14:47)

Så fruktansvärt sjukt, men inte desto mindre verkligt…

Kommentar från Tonårsmorsa / Fatou
21 juni, 2010 kl 21 juni 2010 (15:27)

Jag tycker som dig, att boken är så oerhört viktig och bra i all sin enkelhet. Kramar om och hoppas att ni njuter av sommaren! Kram! ♥

Kommentar från pixi
22 juni, 2010 kl 22 juni 2010 (7:37)

Ja verkligheten överträffar ”fiction” Det är inte klokt,så j-a hemskt och händer överallt…fy f-asen..=(

Kommentar från Anna*
22 juni, 2010 kl 22 juni 2010 (22:01)

Hittade din blogg via Caroline Engvalls blogg. Har nu läst och smärtats över allt som drabbat dig och er Linnea. Från en okänd kvinna till en annan -en stor och varm och kärleksfull kram. Tack för dina ord och din styrka. Gud välsigne dig!

Kommentar från Angelica
23 juni, 2010 kl 23 juni 2010 (22:16)

14 år till salu är min favoritbok! Läste den i somras då jag var som sjukast i min anorexi. kunde verkligen och kan känna igen mig i dikterna.
på något sätt känns det då som man inte är ensam, även fast vi hade olika problem.

Kommentar från ullrika
28 juni, 2010 kl 28 juni 2010 (23:09)

vilken läskig bok. har inte hört talas om, och ska nog vänta några år med att läsa. å andra sidan är det kanske bättre nu, medan mina små döttrar fortfarande är små… usch.

önskar dig och familjen en så bra sommar som ni kan få.

krams!

Pingback från Om våldtäkt o vikten av att benämna det rätt « En dag i taget
14 juli, 2010 kl 14 juli 2010 (14:06)

[…] skam, våldtäkter | Leave a Comment  I mitten på juni, precis då jag börjat min semester skrev Ludmilla om boken 14 år o till salu, som jag länge haft stående i min bokhylla men ännu inte läst. Därefter […]

Pingback från Unga flickor och pojkar som mår dåligt
19 juli, 2010 kl 19 juli 2010 (11:20)

[…] Ludmilla: 14 år till salu och även Unga och nätsex […]

Kommentar från Linda
14 maj, 2011 kl 14 maj 2011 (10:43)

Vilken sida i boken hitta du dessa citat ? ”Jag var expert på att spela teater och hade nog kunnat ta roller på Dramaten direkt. Men låt dig inte luras som förälder. Våga gräva mer och längre.” ”Jag stötte bort mina föräldrar hela tiden. Jag höll mig på mitt rum, snäste av alla försök till allvarlig konversation och tillbringade så mycket tid jag kunde i stallet eller hemma hos kompisar. Jag försökte hålla fasaden uppe, försökte låtsas som att allt var som det skulle och gav dem inte en chans att komma för nära.”

Har försökt hitta dem, skulle hjälpa mig på många olika sätt.

Kommentar från Ludmilla
15 maj, 2011 kl 15 maj 2011 (10:19)

Linda: Jag har inte boken här nu, men det var ganska långt bak i boken. Det var ett stycke som vände sig särskilt till föräldrar.

Skriv någonting