Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Xantelasma

4 april 2011 (20:20) | sjukvård | av: Ludmilla

Visst är det ett fantastiskt ord?
Fullständigt obegripligt som så många av de medicinska termerna. Detta är ett grekiskt ord och det finns ingen svensk översättning.

Xantelasma är en gulaktig hudförändring (inlagring av fett) som ofta sitter runt ögonen och som kan vara tecken på höga blodfetter. Får man sådana här förändringar ska man alltså söka upp sin husläkare och kontrollera blodfetterna. Läs mer här…

Xantelasma

Jag fick dessa för ett år sedan under pågående cellgiftsbehandling. Mina blodfetter var bra så jag utgår från att det hade med behandlingen att göra.

Idag var jag hos en hudläkare och fick hjälp att etsa bort dem med stark syra. Det var snabbt gjort. Det kan behöva upprepas ett antal gånger.

Jag passade på att visa mina eksem också. De har blivit sämre det senaste året. Jag fick dem för 11 år sedan, när jag var gravid med Oscar. Sedan dess har jag behandlat dem med kortison och ljusbehandling, men de har varit rätt envisa. Hudläkaren sa att han inte var så säker på att det var eksem. Det skulle kunna vara psoriasis också. Jag som trodde att de inte skulle klia så mycket då, men det gör de tydligen i 10 % av fallen. Jag har besvär på armbågar och knän, ett par fingrar och i hörselgången… Hmmm… Ja, det finns ju värre sjukdomar att få.

Läkaren tog efter att han bedövat fingret, en ”stans” som skickas på histologisk undersökning så får vi väl se om vi kommer något närmare i diagnostiken. Åter om en månad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Alicia
4 april, 2011 kl 4 april 2011 (23:42)

Åh, jag har också eksem. Fast jag plågas väldigt mycket av det. Ställer till det hemskt mycket och vänder hela mitt liv upp och ner när det blossar upp 🙁 Kliar som sjutton! Behandlar också med kortison (hjälper det mot allt eller? :O), men av ljusbehandlingarna fick jag soleksem så det var ingen bra idé hehe.
Vad ska man göra för att få en sån där ”stans”, alltså få en grundligare undersökning av vad det är?
För ingenting verkar egentligen hjälpa mot mitt eksem, förutom om jag smörjer in mig med kortisonet konstant… men det är ju inte bra :S

Kommentar från Lina
20 juli, 2011 kl 20 juli 2011 (19:03)

Hejsan!
Vet att det är ett tag sedan du skrev detta inlägg. Men jag har också xantelasma. Jag är 30 år och har inte höga blodfetter. Dock så vill dom inte göra något åt mitt. Man gör inget säger dom. Jättekul att vara 30 år och ha det som dessutom blir långsamt större.

Ville bara skriva av mig.
Hoppas du mår bra.
Mvh Lina

Kommentar från Lina
20 juli, 2011 kl 20 juli 2011 (19:47)

Tack för snabbt svar.
Jag har inte ens tänkt så långt som privat. Jag ska verkligen kolla upp det.
Tack!

Mvh Lina

Kommentar från camilla
29 augusti, 2011 kl 29 augusti 2011 (19:19)

hej
vad skönt det känns att höra att det finns fler med xantelasma.jag fick också mina fläckar efter cellgiftsbehandling men får inte hjälp nånstans.har försökt med husläkare och privatkliniker men det är ingen som vill ta tag i detta.vad gjorde du för att få hjälp och hur tog dom bort dina fläckar?
mvh camilla

Kommentar från Ludmilla
31 augusti, 2011 kl 31 augusti 2011 (16:04)

Jag fick remiss till hudkliniken. Man etsar med syra. Annars kan man säkert söka privat!

Kommentar från Ingrid
1 december, 2011 kl 1 december 2011 (15:07)

Hej!
Jag är 33 år och har också xantelasma. Man misstänker att jag eventuellt kan ha fått det iochmed två graviditeter. Under den första graviditeten fick jag hepatos (höga gallsyror i kroppen) vilket har något med levern att göra. Någon som känner igen sig?
/Ingrid

Kommentar från Ludmilla
1 december, 2011 kl 1 december 2011 (19:53)

Ingrid: Har du kontrollerat dina blodfetter? Det har visat sig att jag har skyhöga blodfetter… sannolikt beroende på mina cellgifter…

Pingback från Ludmillas Blogg » Om högfettdieter och blodfetter och andra risker
3 januari, 2012 kl 3 januari 2012 (18:51)

[…] har jag tagit mina blodfetter. Jag började ju fundera under cellgiftsbehandlingen när jag fick xantelasma, men då (feb 2010) var blodfetterna normala. Jag har därefter fått behandling för fläckarna […]

Kommentar från Suzanne
3 september, 2012 kl 3 september 2012 (22:08)

Jag har också Xantelasma. Tack o lov är blodfetterna som de ska. På torsdag ska jag äntligen till Majakliniken i Falun för att träffa läkaren och sen ska de bort! 🙂 Kostar inte skjortan heller, så det ska bli skönt att äntligen slippa dessa gula fläckar som är det enda jag ser i spegeln just nu.

Skriv någonting