Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Du kan hjälpa till att förhindra självmord!

26 april 2011 (20:38) | att hjälpa andra, självmord | av: Ludmilla


Jag vill förhindra självmord

Att det finns siter som beskriver hur man går tillväga vid självmord är ingen hemlighet. Det har diskuterats mycket hur man ska kunna stoppa dessa eftersom det inte finns någon lagligt rätt att förbjuda dem. Vi har yttrandefrihet… Men i detta fall är det inte alls bra, eftersom man vet att tillgängligheten på ”medel” dvs sättet att göra det på – är en av de avgörande orsakerna till om självmordstankar kan förverkligas till självmord.

Om man inte vet hur man ska göra eller om man inte har tillgång till det verktyg som behövs för att förverkliga det, eller om det bara tar lite längre tid att leta fram informationen… så kan hela skeendet stoppas upp. Det finns många studier och många berättelser från personer som varit på väg att ta sina liv som visar detta.

Ett mycket bra sätt att motverka den lättillgänglighet som ”självmordssiterna” bidrar till är att se till att det kommer upp andra siter när man söker på självmord på internet. Om det finns många hemsidor/bloggar som länkar till hjälpsidor och som använder ordet självmord i inläggen så kommer dessa sidor att konkurrera med de sidor som uppmanar eller hjälper personer att ta sitt liv.

En kampanj har dragits igång av Pontus Löf. Bra jobbat!!!!

Så om du vill hjälpa till ska du skriva ett inlägg om självmord på din blogg och se till att länka till t ex följande sidor som ger hjälp:

-Nationella hjälplinjen
-Vårdguiden om självmord
-Netdoktor om självmord
-Socialstyrelsen om självmord
Självmordsguide mot självmord

På den här sidan finns mer information om hur du kan hjälpa till med att skriva om självmord!

Det du gör är att stämma in i detta:

Jag vill att den som googlar på självmord ska hitta positiva sidor med hjälpinformation.

Så om du vill hjälpa till så gör det nu!

Och du kan lägga till informationen även på Facebook. Mer info här…

Mer om kampanjen hittar du i dessa artiklar:

NITA: Nätkärlek (2011-03-17)
Pontus hörna: SEO-kampen mot självmordshetsare fortsätter (2011-04-18)
mymlan the real: självmord (2011-04-19)
Metro: Bloggare försöker sänka självmordssajten (2011-04-21)
P3 Nyheter: Självmord i topp på Google (2011-04-26)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från darja
26 april, 2011 kl 26 april 2011 (22:05)

Hej. Hittade din blogg när jag googlade efter mytlista att länka till. Tänkte att du också borde tipsas om kampanjen. Såg att du redan hade koll. Hurra för det 🙂

Kommentar från Jerry
26 april, 2011 kl 26 april 2011 (22:08)

Detta lägger jag ut på min blogg också. Bra initivativ!

Kommentar från Catarina
26 april, 2011 kl 26 april 2011 (22:11)

Bra idé! Ska klura på ett inlägg om ämnet och länka till en hjälpande länk. Jag har hamnat in på en sån där s k självmordssida en gång när jag själv inte riktigt var i balans och jag kan bara hålla med om att det är jättefarligt att överhuvudtaget ha sådan information så lättillgängligt! Det borde komma upp en virtuell kram eller ett stärkande ordspråk när man surfar in på en sådan sida o sen hjälpsidor.. Ha det fint!

Pingback från Du kan hjälpa till att förhindra självmord! « Jerrys Ord
26 april, 2011 kl 26 april 2011 (22:24)

[…] Jag lägger in delar av Ludmillas text med rubriken Du kan hjälpa till att förhindra självmord! […]

Kommentar från Anne
28 april, 2011 kl 28 april 2011 (11:46)

Hej Ludmilla, jag har läst din blogg ganska länge nu, och du har hjälpt mej mycket genom din öppenhet kring Linneas självmord. Jag har förlorat min syster och bror i självmord, de dog med tre och ett halvt års mellanrum. Min syster dog 2005 28 år gammal, och min bror dog 2009 endast 23 år gammal.. Du har med din styrka hjälpt mej ska du veta.. Jag har bestämt mej för att försöka överleva detta nu, vilket inte har varit helt självklart i perioder. Självklart länkar jag från min blogg också, dessa sidor ska inte få existera! kram Anne

Kommentar från Eva
28 april, 2011 kl 28 april 2011 (17:49)

V gör olika val i livet . Ett val vi inte gjorde var att födas. Ingen kan förstå hur det är att leva med en psykisk sjukdom. Där man hela tiden får kämpa att hålla sig flytande. När man sjunker allt djupare och djupare. Någon skrev psykisk cancer. Stämmer rätt bra. Skillnaden är om man har cancer tycker alla att det är så skönt för den personen att somna in. Men är man psykiskt sjuk måste man leva vidare. Det är klart att jag delar meningen om att man ska försöka förhindra självmord. Men min uppfattning är lite annorlunda. Jag kan inte leva vidare för någon annans skull. Vi gör våra val. Att hela tiden befinna sig i en avgrund och inlåst på psyk, bältad för att man är förtvivlad, ohanterlig när man skriker efter värme, omtanke och kärlek. Finns ingen vård. Förvaringsplats utan några som helst rättigheter. Ingen kan förstå …

Kommentar från Ludmilla
28 april, 2011 kl 28 april 2011 (18:20)

Anne: Vad fruktansvärt att du förlorat båda dina syskon men så bra att du har bestämt dig för att fortsätta leva!
Eva: Jag förstår att det kan kännas fullständigt hopplöst när man är sjuk under så lång tid och under de betingelserna. Jag hoppas och tror dock att det kommer att bli bättre. Att sjukvården inte fungerar optimalt vet jag…

Kommentar från Eva
28 april, 2011 kl 28 april 2011 (18:21)

Du läser bloggen ”när livsglädjen tystnar”. Vad är det som händer denna stackars flicka. Är det vård? Detta är så fruktansvärt med tanke på hennes historia. Jag fattar inte att det går till så här 2011. Konstigt om man inte orkar leva. Det gör så j-à ont om denna stackars tjejen.

Kommentar från Ludmilla
28 april, 2011 kl 28 april 2011 (21:45)

Eva: Ja, jag håller fullständigt med… Nu verkar det få lite publicitet i tidningarna i alla fall. Jag såg på TV att läkaren tyckte att han inte gjorde skillnad på om patienterna begått brott eller inte men det kan ju inte vara någon positiv miljö att vara i… Förvaring tillsammans med kriminella när man är en ung tjej med självmordstankar…

Kommentar från S
29 april, 2011 kl 29 april 2011 (12:56)

Anne: Beklagar sorgen. Vill du berätta lite mer vad som hände? Att båda ens syskon tar livet av sig måste ju vara väldigt ovanligt och tyda på nåt ärftligt. Eller var din bror så fylld av sorg efter sin syster att han inte orkade leva vidare? Hur är det med dina föräldrar?

Pingback från Ludmillas Blogg » Självmordssite nedlagd
4 maj, 2011 kl 4 maj 2011 (18:37)

[…] Magnus Brahn har blivit intervjuad i TV och debatten har varit i full gång…. Det är med stor glädje som jag läser att Magnus Brahn varit tvungen att lägga ned den site som så många reagerat så kraftigt på. Han anger själv att det berott på att det inte varit förenligt med den anställning han har, men det känns inte som en slump att det kommer nu när kampanjen mot sidan varit intensiv. […]

Skriv någonting