Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Crawl är lättare – inget nytt!

23 juli 2011 (13:58) | babysim | av: Ludmilla

Jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta när jag läser artiklarna för ett par dagar sedan om att Simförbundet går ut med påbud till landets simskolor att byta första simsätt till Crawl.

Jag har hållit på med småbarnssim sedan 1989 och förstod väldigt snabbt att Crawl är det lättaste simsättet för barnen. Bröstsim är motoriskt sett alldeles för svårt att börja med för barn under 5-6 år och det är för att vi envisats ha bröstsim som första simsätt som simundervisningen inte kunnat starta förrän vid den åldern.

Vi som har börjat med baby-simskolor och följt barnen upp i åldrarna har set hur lätt det är att lära barn från ca 3 år att crawla men har under många år varit motarbetade av simförbundet som menat att det har varit viktigt att börja med bröstsim. Bland annat för att man behöver bröstbensimtagen för att kunna livrädda någon annan. Jag har alltid hävdat att det viktigaste är att man lär sig att livrädda sig självt först.

Internationellt sett är det crawl som används som första simsätt i nästan alla länder eftersom det är lättare och därigenom också kan läras ut tidigare.

Det är viktigt att börja simundervisningen så tidigt som möjligt eftersom drunkningsolyckorna hos barn är vanligast mellan 1 och 5 års ålder. Studier har visat att man kan minska drunkningsrisken med upp till 88% om man har simundervisning för barn mellan 1 och 4 år.

Att simförbundet nu har svängt och inser att det är bäst att börja med crawl även i Sverige är ju jättebra. Det som blir fånigt är att detta nu målas upp som en nyhet som de kommit på.

Det här har vi i baby- och småbarnssimkretsar vetat de senaste 20 åren!

Linnéas Simskola finns i Västerås, Uppsala, Stockholm, Gävle och Örebro och vi börjar simundervisningen från 3 månaders ålder och sedan finns kurser allt eftersom barnen växer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Marina
24 juli, 2011 kl 24 juli 2011 (9:36)

Det är ju svenska livräddningsförbundet som håller fast vid bröstsim – och det är den pedagogiken som de flesta kommuner går efter. Simförbundet har sedan länge haft crawl som första simsätt och rekommenderad startålder 4 år. Simförbundet har alltså inte ändrat hållning nu utan går bara ut och förstärker sin hållning.

Kommentar från Maria Katarina
4 augusti, 2011 kl 4 augusti 2011 (9:04)

Min son är nu 17 år men han lärde sig tidigt, på egen hand, att crawla genom att titta på hur andra gjorde det. Han har Downs syndrom o är hur duktig som helst i/under vattnet. Även andra simsätt använder han, men mest crawl, det tolkar jag som att det ligger en av naturen nedlagd talang att crawl är ett jättebra sätt att ta sig fram i vattnet.

Skriv någonting