Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Huvudlöss

6 september 2011 (10:33) | sjukvård | av: Ludmilla

Skolorna drabbas så här års lätt av huvudlöss och vi föräldrar påminns om att leta på våra barn. Helst ska man luskamma och leta redan innan terminsstart så att de som har löss kan behandlas innan de träffar andra barn. Luskamning ska göras i förebyggande syfte flera gånger under de 2 första månaderna på terminen.

Vad är det vi ska leta efter egentligen?

Det är äggen vi oftast ser och det ser ut så här:

Hårbotten med ägg

Lössen ser ut så här:

Lusen är 2 - 4 mm nästan genomskinliga. De lever av blod. Äggen kallas gnetter och läggs i hårbotten.

Löss sprids huvud till huvud. Problemet har varit att de blivit resistenta mot den behandling som funnits så nu är det en ny behandlingsrekommendation från Läkemedelsverket.

Jag har denna vecka fått från Buzzador ett nytt medel mot huvudlöss. Det heter AntiLice och man behöver bara hälla på i hårbotten en enda gång. Efter 8 timmar är man smittfri! Kan användas från 6 månaders ålder. Det medföljer en kam i den också.

Helt klart värt att prova om man drabbas!

Jag upptäckte just att jag ligger på 30e plats som Buzzador. Det blev jag lite förvånad för, eftersom jag inte tycker att jag jobbat så hårt för det. Men jag har varit med sedan 2007 så det är väl därför kanske. Det är kul att få testa olika produkter gratis förstås! Vill du också bli Buzzador så kan du klicka här…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Annika
6 september, 2011 kl 6 september 2011 (10:50)

Usch ja, huvudlöss är ett gissel. När mina barn var mindre fick ett av dem en kraftig allergisk reaktion av lössmedel. Då använde jag grönsåpa istället, mera jobb, mindre gift men fungerar. Jag luskammade alla barnen med såpa en gång om dagen i en vecka ( och tvättade alla textilier hela tiden!) sen blev de lusfria. Såpan dödade inte lössen men gnetterna lossnade så det blev ingen återväxt när lössen så småningom dog.
Tack för en bra och tankeväckande blogg!
/Annika

Kommentar från Eva
6 september, 2011 kl 6 september 2011 (18:38)

Tänker på dig idag. Igår stod tåget helt plötsligt still. En ung olycklig tjej hade hoppat framför tåget. Fruktansvärt. Folk började gnälla att tåget skulle bli försenat. Hur f*n kan man gnälla över något sådant vid en sådan fruktansvärd händelse. Alla dessa stackars barn som mår så dåligt att de väljer att avsluta sitt liv. Varför ska det vara så himla svårt att få hjälp…

Kommentar från Ludmilla
6 september, 2011 kl 6 september 2011 (19:48)

Eva: Så fruktansvärt sorgligt… Var var detta?

Kommentar från strömma
7 september, 2011 kl 7 september 2011 (0:24)

Huga för detta återkommande gissel varje nytt skolår.
Som tur är har alla mina 6 barn klarat sig och nu är dom yngsta såpass stora
så jag hoppas den faran är över.

Vilken fin och bra blogg du har.

Natthälsningar från Frösön/Östersund

strömma

Kommentar från Catarina
7 september, 2011 kl 7 september 2011 (0:53)

Oh! Det riktigt började klia i huvudet när jag såg bilderna. Har haft en himla tur genom alla år när min dotter vuxit upp. Vi har aldrig drabbats turligt nog. Fast det har varit runt omkring i skolan i alla år .De gillade kanske inte oss?
Buzzador är skoj, har precis börjat så bara hunnit med en omgång pröva på. Fick anti age tandkräm så jag tror jag klarar mig ett år. Men toppen produkt! Kul att vara testpilot och ge omdöme på olika saker.
Fruktansvärt att höra om tågstoppet, jag ryser! Samtidigt som jag blir så arg när man vet hur svårt det är att få hjälpen idag. Det är skandal rent sagt att våra unga inte tas om hand direkt utan dessa vårdgaranti tider på 3 månader och definitivt knappt någon kontroll under denna tid. 3 månader är ÅR när man mår dåligt!! Blir så ledsen! Ännu en familj som får lida =(

Kommentar från Eva
7 september, 2011 kl 7 september 2011 (13:34)

Det hände kring Lundområdet. Väldigt sorgligt…

Skriv någonting