Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Självskadande

29 september 2011 (19:58) | psykiatri, självmord, tonåringar | av: Ludmilla

Om att skära sig – självskada
Självskador är vanligast bland tonårstjejer. De i riskzonen är främst tonåringar med låg självkänsla, ångest eller depression. De som ofta vill vara i fred och kanske stänger in sig på sitt rum istället för att tala om problemen kan vara i riskzonen. Förekommer även bland ungdomar som upplever sig ha få vänner, som ett rop på hjälp av den som känner sig sviken eller övergiven.

Att skära sig ger tillfällig lindring från problem, obehagliga tankar och känslor. Men på sikt blir problemen bara större.

För att kunna sluta med att skära sig behöver man ta hand om sig och minska sårbarheten för starka känslor och göra saker som ökar ens välbefinnande och känsla av egenvärde.

Undvik situationer som kan utlösa eller öka impulser till självdestruktivt beteende. Det finns forskning som visar att risken för självskada ökar om man fått reda på att någon i ens närhet nyligen genomfört en självskada. Undvik till exempel hemsidor eller litteratur där självskador diskuteras eller beskrivs i detalj.

-ät balanserad och bra mat
-undvik alkohol och droger
-sov tillräckligt
-aktivera dig genom att motionera
-våga be någon vuxen om hjälp och kontakta skolsköterska eller vårdcentral för att få tillgång till hjälp i form av till exempel terapibehandling.

Källa: vårdguiden

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Heléne
29 september, 2011 kl 29 september 2011 (21:52)

Även äldre kan skära sig för att hantera sin ångest. Jag är 30+ och gör det.

Kommentar från Moa
30 september, 2011 kl 30 september 2011 (21:04)

jag fick återfall i självskadebeteende för ett år sedan som 23-åring men slutade efter bara ett halvår. den värsta reaktionen jag fick – och som definitivt inte gjorde att jag slutade – var kommentarer om att jag är löjlig som gör sånt när jag är så gammal, att jag inte förtjänade att bli tagen på allvar osv…
lyckligtvis inte av vården. då vet jag inte vad jag hade gjort.

Kommentar från annonym
4 november, 2011 kl 4 november 2011 (14:43)

Även äldre killar kan göra det
Jag började vid 20, slutade vid 24 och fick ett återfall igår nu när man är 25

Skriv någonting