Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Etiskt eller oetiskt att läsa en patients blogg?

1 december 2011 (20:24) | blogg, sjukvård | av: Ludmilla

Kommer sociala medier att förändra relationen mellan vårdgivare och patient, i så fall hur? Det var ett av gårdagens debattämne under Medicinska Riksstämman som pågår just nu. Är sociala medier i hälso- och sjukvården en utmaning för professionernas etiska förhållningssätt?

Sara Natt och Dag, kurator på Stockholms sjukhem och författare pratade om hur sociala medier påverkar patient och anhörig i vården. Hon arbetar med cancerpatienter och har även skrivit böcker om cancerpatienter som bloggar om sin sjukdom.

Hon tror att sociala medier kommer att bli ett av 2000-talets sätt att hantera en svår sjukdom eller ett svårt besked.

– Patienter som är aktiva i sociala medier mår generellt sätt psykosocialt bättre, menar Sara, men påpekar snabbt att det idag inte finns studier som bekräftar detta.

– Vi befinner oss i en enorm beteendeförändring. Om några år kommer vi skratta åt att vi pratar om sociala medier som ett hot mot patientsäkerhet. Många av de bloggande patienterna menar att de får ett enormt stöd från sina läsare, även om grundtanken med bloggandet inte är att berätta för världen hur han/hon mår, fortsätter hon.

Tror du att patienter som bloggar behandlas annorlunda?
– Jag tror att de patienter som bloggar får ett annat bemötande, men hoppas att jag är så pass professionell att jag inte gör någon skillnad på bloggande och icke-bloggande patienter.

Bemöter du bloggande patienter annorlunda?
– Ja, men inte i bemärkelsen att de får en annan vård eller att de får förmåner. Men jag som kurator vet mer och är mer insatt i de patienterna för att jag kan följa deras utveckling på ett annat sätt. De bemöts alltså inte annorlunda för att jag som kurator är rädd för vad som kommer att skrivas om mig.

Källa: Netdoktor

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Pingback från Velar om blogg « Tristessa
5 december, 2011 kl 5 december 2011 (15:17)

[…] att skriva privat över mail. Så läste jag om ”patientbloggar” i Lundmillas blogg, här och började fundera på om det skulle kunna hjälpa mig ännu mer i kontakt med vården med att […]

Kommentar från Catta
14 december, 2011 kl 14 december 2011 (22:08)

Det låter så märkligt i mina öron att läsa en patients blogg när man jobbar professionellt. När ska man läsa den? På arbetstid? För aldrig i livet att man varken har tid eller engagemang att läsa privata bloggar som handlar om det man jobbar med på sin fritid, då riskerar man att blanda ihop jobb o privatliv och utmattningen är ett faktum tror jag. Jag känner många som bloggar o jag bloggar själv men jag ger inte ut adressen till ”vem som helst” och skulle aldrig komma på tanken att låta min terapeut eller läkare läsa min blogg. Men däremot tror jag absolut att man kan knyta nya fina vänskapsband via bloggen, särskilt om man även skriver om ”glada” upplyftande saker så att man får energi av varandra.

Kommentar från illvilliga-bloggen
25 augusti, 2012 kl 25 augusti 2012 (19:29)

Det är nog inte helt bra att i vissa lägen synas för mycket;jag var lite missnöjd
med vården på st göran-och skrev st görans blues och la ut den på nätet-
inte så lyckat alls att min hjärtläkare hade tagit del av den bluesen-av hälso
mässiga försiktighetsskäl tog jag bort mitt inlägg i sjukvårdsdebatten från nätet
och ursäktade mig smidigt med ;att jag kan väl inte rå för att jag är musikalisk
och poetisk-om jag inte rensat på nätet -skulle då det ha påverkat min vård?
tyvärr tror ag det!

Skriv någonting