Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Sjukt system – svettpatienter får inte den vård de bör få!

10 juni 2012 (8:12) | att hjälpa andra, självmord, sjukdom, sjukvård | av: Ludmilla

Hyperhidros har jag skrivit om tidigare flera gånger. Det är en sjukdom som 3% av befolkningen har och som innebär extrem svettning som kan vara väldigt handikappande för patienten. Många isolerar sig, vågar inte söka ett arbete för rädsla att ta i hand, vågar inte motionera, vågar inte träffa en partner osv. För många är detta något som leder till sådant lidande att de utvecklar social fobi, depression och självmordstankar.

Extrem svettning kan drabba olika kroppsdelar. Vanligast är händer och armhålor men även resten av kroppen och huvudet kan drabbas.

Förr fanns bara en radikal metod för att hjälpa dessa människor och det var att skära av en viktig nerv (sympaticectomi). Detta gav förstås många biverkningar (bland annat dödsfall) eftersom den nerven behövdes till annat också.

Den moderna behandlingsmetoden är att ge patienten sprutor med boutulinumtoxin i de drabbade kroppsdelarna. Denna behandling är mycket effektiv och ger i stort sett inga biverkningar men måste upprepas med några månaders mellanrum.

Idag skriver SvD om detta och svårigheten för hyperhidrospatienterna att få behandling. Det finns vissa landsting och vissa privatmottagningar som erbjuder denna, för många livsavgörande, behandling. Nu har dock Stockholms läns landsting har bestämt att det bara är handsvett hos personer över 18 år som man behandlar. Om man är under 18 eller har svettningar någon annanstans får man betala själv. Enligt EU-reglerna har man dock rätt att få behandling utomlands utan att det ska kosta extra. Svettmottagningen på Sophiahemmet t ex har mottagningar i Köpenhamn och Oslo som svenska patienter slussas till istället. Då är det nämligen inte landstingens problem längre utan istället Försäkringskassans kostnader.

Är det inte ett sjukt system att inte patienter med en allvarligt invalidiserande sjukdom inte ska kunna få behandlingen i Sverige?

Läs mer här… och här

Läs mer hos patientföreningen för Hyperhidros…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Jenny
16 juni, 2012 kl 16 juni 2012 (15:39)

Jag svettades EXTREMT förr, det bokstavligen rann av mig, hela tiden. Mamma ringde vårdcentralen som sa att alla svettas….. När vi ringde för ungefär hundrade gången tog de sköldkörtelprover, som visade att jag hade underproduktion. Jag frågade doktorn om det var därför jag svettades, han sa ”SVETTAS!? Du borde frysa med dina höga värden!!”. Antagligen orsakades mina svettningar av alla mediciner jag åt (lugnande, antidepressiva osv…), men det var helt sjuk, jag fick byta kläder flera gånger om dagen för de var GENOMBLÖTA efter en halvtimme. Nu är det bättre, visst svettas jag fortfarande ganska mycket, men inte i närheten av hur det var innan.

Kommentar från Ludmilla
16 juni, 2012 kl 16 juni 2012 (18:33)

Det finns hjälp att få!

Kommentar från Lamplight
7 juli, 2012 kl 7 juli 2012 (15:59)

Hej! Tyvärr tycks det som att det är svårt att få behandling även utomlands sedan FK gett avslag på ersättning. Jag har själv varit i Köpenhamn flera gånger och fått behandling mot svettningar i ansiktet som fungerat väldigt bra, men inför besöket i maj fick jag veta att det inte skulle gå pga FK. Det var bara att boka in en behandling på Svettmottagningen i Stockholm istället och stå för hela kostnaden själv (ca 6000:- inkl resa).

Tur att jag har ett bra jobb så jag har råd, men det är för jävligt att man inte kan få behandlingen gratis i Sverige och ännu värre att FK kan ge avslag på behandling utomlands. Så är det i det moderna Sverige, man får betala själv för sin vård.

Kommentar från Christoffer
23 november, 2016 kl 23 november 2016 (20:43)

Jag själv har fått alla möjliga självmordstankar pga av hyperhidros..

Skriv någonting