Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


27 av årets 39 döda på järnvägar var självmord

4 juli 2012 (18:19) | självmord | av: Ludmilla

Självmord framför tåg ska minska
Första halvåret i år dog 39 personer i järnvägstrafiken. 27 av dem var självmord. Nu vill Trafikverket att det ska bli svårare att ta sitt liv i järnvägen.

Jag har tidigare skrivit om den forskning som gjorts gällande hur man förebygger självmord vid järnvägen.

Att ta sitt liv på spåret innebär att många blir inblandade. Passagerare och lokförare får ett trauma för livet. Anhöriga som kanske inte får någon kropp att ta adjö av. Polisen som ska plocka upp delarna. Många!

På SPES spes citeras SVTs inslag från 2/7.

Trafikverket siktar på att halvera antalet som omkommer i järnvägsolyckor till 55 dödsfall år 2020. Framförallt handlar det om att hindra självmord, som utgör omkring 70 procent av dödsolyckorna.

Det handlar om att bevaka och sätta stängsel runt vissa områden. Vi har börjat ett arbete med det under våren. Vi vet ganska väl var de flesta självmord sker. Det handlar om sträckor på sammanlagt 40-50 mil i framförallt södra Sverige, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

-Forskning visar att kan man hindra någon från att begå självmord så gör personen inte om det.

Första halvåret 2012 var antalet dödsolyckor på järnvägen 39, varav 27 självmord. Sju personer omkom när de blev påkörda och fem dödades i olyckor där väg korsar järnväg.

Att färdas ombord på tåg är mycket säkert. Sedan 2006 har bara ett dödsfall inträffat, det var i Kimstad 2010 när ett X2000-tåg kolliderade med en traktorgrävare.

Jag har noterat att man fortfarande inte satt upp något staket på platsen där Linnéa dog. Många har tagit livet av sig på samma ställe som hon efteråt. Hur är det möjligt att man inte gör något?

Men du verkar det ändå hända något. Bra.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Mia
4 juli, 2012 kl 4 juli 2012 (19:19)

Alla förebyggande åtgärder är bra, dock finns det nog risk att den självmordsbenägne hittar någon annan lösning, iaf om det är planerat.
Mer impulsstyrda självmord kanske kan förhindras vid platser där det är ofta förekommande.
Dock anser jag att det viktigaste är att vården, skolan, övr myndigheter borde ta itu med fler förebyggande åtgärder när det gäller människor som mår dåligt.
Som det är nu stjälps många över kanten ist för hjälps.

Kommentar från Ludmilla
5 juli, 2012 kl 5 juli 2012 (9:39)

Jag håller helt med dig. Suicidprevention måste ske på många olika plan. Tillgänglighet till metod är ett sätt. Jag kan varmt rekommendera Alfred Skogbergs bok om självmord för den som vill läsa om allt som faktiskt går att göra i skola, i vården osv.

Pingback från Ludmillas Blogg » Äntligen staket
17 juli, 2015 kl 17 juli 2015 (11:26)

[…] har även tidigare skrivit om Helena Rådbo och hennes avhandling där hon beskriver olika sätt att minska […]

Skriv någonting