Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Så här mycket kostar självmorden!

19 augusti 2012 (20:40) | att hjälpa andra, boktips, självmord | av: Ludmilla

Jag tar mig frihet att kopiera ett inlägg från Alfred Skogbergs blogg. Han har ju skrivit boken ”När någon tar sitt liv” där han skriver om vad vi faktiskt kan göra för att minska självmorden.

Det intressanta är att man från politikers håll inte förstår hur mycket pengar det finns att tjäna på att göra ganska små investeringar. Läs mer här:

Det råder en del missuppfattningar om vad suiciden kostar samhällsekonomiskt. Det är skillnad på vad de kostar och hur mycket det är värt att satsa för att förebygga ett självmord. I den här texten förklarar jag vad som gäller.

Samhällets kostnader för samtliga suicid och suicidförsök kostar enligt Räddningsverket, som numera heter Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), 5,5 miljarder kronor. Detta enligt deras rapport från 2004: Suicid och samhällsekonomiska kostnader. (Märk väl att rapporten har några år på nacken och kostnaderna bör i dag vara högre.) I den här siffran ingår främst produktionsbortfall och medicinska kostnader.

Om man dessutom räknar med hur mycket det vore rimligt att betala för att förebygga ett självmord blir siffrorna ännu högre. Satsar samhället 18,68 miljoner kronor och minskar suiciden med ett enda per år så är satsningen ekonomiskt försvarbar. Denna siffra är alltså inte densamma som kostnad i form av produktionsbortfall och medicinska kostnader. Men påfallande ofta blandas siffrorna ihop.

För suicidförsök gäller summan 3,075 miljoner kronor. Multiplicerar vi 18,68 miljoner med 1 500 per år blir summan 28 miljarder kronor. Med andra ord: om vi med 28 miljarder kronor får ner självmorden till noll så har samhället gått plus minus noll på satsningen. Däremot kan man inte med säkerhet säga att en satsning på 28 miljarder resulterar i 0 suicid. Men måttet kan vara användbart när man överväger att införa en speciell metod. Till exempel om det lönar sig att sätta upp räcken på en viss bro där man vet att suicid inträffat. Eller om professionella bemöter en del av de många inlägg på internet som förespråkar självmord och direkt påverkar sårbara individer till handling.

Om vi dessutom antar att varje minskat suicid för med sig att försöken minskar med sex stycken så är åtgärden samhällsekonomiskt lönsam om kostnaden är mindre än 37,1 miljoner kronor (1×18,68 + 6 x 3,075).

Vet vi att ungefär fem personer om året tar sitt liv på en viss bro så innebär det att samhället kan investera nästan 100 miljoner om året för exempelvis skyddande staket, förutsatt att suiciden verkligen minskar med fem per år.

Tänkvärt, inte sant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Kerstin Skatmorsan Å-e
20 augusti, 2012 kl 20 augusti 2012 (17:37)

Hej!
Jag undrar var siffran: 18,68 miljoner kronor, är tagen ifrån? Vad betyder den? Jag tycker det är en suddigt formulerad siffra, och vad den står för.
Hälsning/Kerstin

Kommentar från Stina
20 augusti, 2012 kl 20 augusti 2012 (20:55)

Jag har hört det många gånger, att självmord kostar. Men jag har aldrig lyckats förstå varför?!

Jag har varit sjukskriven i tio år, sen jag var arton. Det är mycket pengar från försäkringskassan.

Ungefärligt uppskattat sammanlagt tusen stygn i armen. Alltså många vistelser på akuten och intensiven. Cirka fyra år i slutenvården. Behandlingshem i ett år. Dessutom säkert ett femtiotal ambulansresor och många polisinsatser.

Hur kan det vara dyrare för samhället än om jag inte bara dör?

Kommentar från Ragnar
20 augusti, 2012 kl 20 augusti 2012 (22:14)

Var stark och kämpa på!

Kommentar från Alfred Skogberg
21 augusti, 2012 kl 21 augusti 2012 (19:11)

För mer info se Räddningsverkets rapport https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Statistik_larande/Suicid_och_samhallsekonomiska_kostnader.pdf

Kommentar från m
23 augusti, 2012 kl 23 augusti 2012 (18:46)

Nu lämnar jag den här bloggen.

Kommentar från Andrea
23 augusti, 2012 kl 23 augusti 2012 (20:53)

Ja det där var sannerligen mycket tänkvärt! Så tråkigt när sådant händer. Jag har själv familjemedlemmar som gått bort genom olika hemskheter, det är kanske en del av livet..

En annan hemsk grej som hände i morse var när ett plan fick nödlanda på Skavsta för att en gammal man blev sjuk. Hade kanske kunnat sluta illa… Är det här sant tror ni??

http://nyheternasverige.com/2012/08/23/ryan-air-i-valdsamt-flygdrama/

Kommentar från BeA
25 augusti, 2012 kl 25 augusti 2012 (16:26)

Hej L!
Jag har en fråga…som du kanske vet svaret på???
: – Vet man hur många som tar självmord p g a tillfällig förvirring eller händelse i livet… t ex om man blir bedragen så svartsjuka och kanske… alkohol bidrar?!
Eller när man upplever att livet verkligen gör ont… och man vill helt enkelt inte mer!!
För mig är det här en väldigt intressant fråga… så om du har tid vore det jätte gulligt!
Kram BeA

Kommentar från Lotta
21 september, 2012 kl 21 september 2012 (10:51)

Hej jag ser att du har många bra länkar. Undrar om du vill länka till Psykisk Hälsas nyöppnade sajt sjalvmordshjalpen.se där kan besökaren chatta, delta i våra forum och maila in frågopr om psykisk hälsa och självmord. Jätte bra om du kan länka så att vi kan hjälpa fler. Hos oss kan man chatta med specialutbildade volontärer.

Kommentar från NN
23 september, 2012 kl 23 september 2012 (22:56)

Visst är det väldigt intressant. Själv hade jag önskat att man utbildat mer professionell personal inom vården för att hjälpa just självmordsbenägna personer. Personal kan ( har egen erfarenhet ) rent av ”elda på” en redan livstrött person. Detta är människor som ska kalla sig utbildade inom vård! Och det har hänt mer en en gång. Det är inte okej! Med tanke på dödsantalet så tycker iaf jag att en del pengar gott och väl kunde läggas på att utbilda vårdpersonal hur man på bästa möjliga sätt bemöter en patient med dessa tankar. Jag tror att jag med väldigt många fler har ett antal exempel som skulle göra många insatta i ämnet riktigt chockerande. Tragiskt sant..

Skriv någonting