Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Mer om Helena Lundbäcks fall

27 augusti 2012 (13:54) | att hjälpa andra, Cancern, sjukvård | av: Ludmilla

Jag har ju berättat om Helena som har en cancer spridd till bukhinnan. Hon ska nu få behandling i Frankrike trots att en av världens främsta experter på just denna operation finns i Uppsala där hon bor.

Anledningen är att den erkände kirurgen som arbetade på Akademiska Sjukhuset har startat eget. Akademiska sjukhuset vill inte remittera Helena dit. De säger att det behövs ett avtal för detta. Men övriga landsting i Sverige remitterar till denna klinik utan särskilt avtal.

Istället ska nu Helena först åka över till Frankrike för ett första läkarbesök redan denna vecka. Sedan ska operationen göras i mitten av september trots att kostnaderna för detta upplägg kommer att bli många gånger högre för landstinget än om det skulle göras i Uppsala. Det är våra skattepengar det handlar om.

Lokalradion intervjuade mig och la ut den intervjun i fredags, eftersom jag och Johan stöttar Helena och har startat en insamling för att hon ska kunna få behandlingen i Uppsala. Nu åker hon till Frankrike och då kan även pengarna gå till de merkostnaderna som hon kommer att få och som inte landstinget kommer att stå för. Hon kommer dessutom att vara tvungen att lägga ut allt själv till en början och lämna in kvitton till landstinget för att få ersättningen.

Sjukhusdirektören säger i radio, helt felaktigt, att det krävs att man har avtal dit man remitterar. Lyssna här…

Läs mer på Helenas blogg här…

Lyssna på radioinslaget här…

Lyssna: ”Jag kände med Helena väldigt mycket”

Klinikchefen på onkologen uttalar sig i en debattartikel i UNT om att det inte är försvarbart att skicka Helena utomlands:

För att få komma till UCC krävs specialistremiss vilket alla klinikchefer i landet kan skriva. Man skriver en specialistremiss enligt riksavtal, vilket innebär att man gör detta för varje patient och på medicinska grunder. I Västmanland har vi skickat mellan fyra och sju patienter om året till UAS och Haile Mahteme och vi kommer givetvis att fortsättningsvis skicka dessa till UCC.
Det är inte försvarbart att skicka patienterna utomlands långt från anhöriga samtidigt som kostnaden blir två tre gånger högre. Var glad att vi har en världsledande kirurg i Uppsala och gräv ner prestige och avundsjuka och sätt patienten i centrum.

Jag tycker att det är skrämmande det som händer. Det är just patientsäkerheten som landstinget och Akademiska sjukhusets ledning äventyrar på detta vis. Prestige? Stolthet? Personliga konflikter? Ja, något annat än det rent medicinska är det i alla fall, det är ju tydligt.

Vill du också stötta Helena? Vill du vara med att bidra till att Helena ska få rimliga omständigheter för operationen så får du gärna sätta in ett bidrag, litet eller stort, på Nordea: 3039 22 11122.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Inkan o Ligan
1 september, 2012 kl 1 september 2012 (8:17)

Det är ju helt absurt. 🙁

Skriv någonting