Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Simning inte idrott längre?

21 december 2012 (12:08) | babysim | av: Ludmilla

Momsdiskussionen går het i simskolevärlden. Detta har hänt:

Under åren som gått har vissa simskolor för små barn fått besked om att betala 25% moms istället för 6%. 6% moms ska betalas av dem som bedriver verksamhet med syfte simning och 25% ska betalas av de som bedriver rekreation som plask och lek.

Historiken är att det för 25 år sedan fanns ”babysim” för barn under 1 år och simskola för barn över 5 år. Det gick inte att bedriva simskola för yngre barn eftersom bröstsim var för svårt att lära sig rent motoriskt, vid yngre åldrar. Babysim hade fokus på familjesamvaro, plask och mys.

Med åren har verksamheten utvecklats till att innehålla ett och samma syfte från det att barnet är mycket litet och att det finns en kontinuerlig verksamhet från baby upp i åldrarna. Barn som påbörjat simundervisningen när de är bebisar kan t ex vid
ca 6 mån ålder: simma 2 m mellan två vuxna
ca 18 mån ålder: vända tillbaka till kanten om de ramlar i dvs rädda sig själva. Detta moment innehåller simning förstås eftersom det är det sätt man tar sig fram i vattnet.
ca 3 års ålder: crawla ca 10 m

Självklart ingår det i pedagogiken som alltid med barn inslag av lek. Om inte barnet tycker att det är roligt kommer det inte att vilja lära sig något alls. När barnen är mycket små behöver man dessutom få föräldrarna att känna sig trygga för att barnet ska kunna slappna av. Att slappna av i vattnet är förutsättningen för att kunna hålla andan, flyta och att ta sig fram på ett effektivt sätt.

Nu skärper Skatteverket i alla fall tolkningen och anser att barn under 5 år inte kan bedriva simundervisning. Detta är fullständigt ologiskt och absurt för oss som ägnar oss åt detta dagligen. Om barnen inte simmar – vad gör de då? Om barnen inte bedriver idrott, vad gör de då?

Titta gärna på nedanstående inslag och berätta vad du tycker att barnen på filmen gör. Skatteverket anser alltså inte att detta är simundervisning.

H%C3%B6gre%20moms%20p%C3%A5%20simskolan

Konsekvenserna kommer att bli stora av detta. Om simskolorna ska behöva höja sina avgifter med ca 20% kommer många inte ha råd och simkunnigheten kommer att sjunka. Om man anser att barn under en viss ålder inte kan bedriva simidrott måste detta även gälla för föreningar. Föreningar har momsbefrielse för verksamheter som bedriver idrott. Men om detta nu inte är idrott så gäller att även föreningar måste momsbeläggas avseende simverksamhet för små barn. Detta är alltså något som gäller alla simverksamheter i landet.
(Dessutom är det enligt EU-direktiv inte tillåtet att ha olika momssatser för föreningar och privata aktörer då det blir orättvis konkurrens.)

För min personliga del drabbas den simskola som jag bedrivit sedan 1993. Vi har lärt tusentals barn att simma under dessa 19 år. För alla i Sverige gäller att barn kommer att simma sämre med risk för ökat antal drunkningar. Jag har svårt att tro det var lagstiftarens avsikt att styra något till att bli sämre för barn, minskad motion och rörelse, minskad samvaro med föräldrar och mindre simkunnighet och vattenvett.

Det har nu startats en Facebook-grupp för alla som är intresserade av frågan för att vi gemensamt ska kunna driva frågan medialt och politiskt. Gruppen hittar du här…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Marina
21 december, 2012 kl 21 december 2012 (13:01)

Tyvärr börjar inte vår termin förrän vecka 4 men jag skulle så gärna vilja visa dem en film på när 4-åringar i vår simskola simmar iväg i klockrent ryggsim och simmar både 25 och 50 meter! Jag skulle vilja visa dem hur trötta barnen är efter en lektion (inte motion va?) . Jag skulle vilja visa dem våra 7-åringar som simmar 200 meter i 3 simsätt, hur skulle vi kunna uppnå det om vi inte började före 5 års ålder?

Kommentar från Ullrika
21 december, 2012 kl 21 december 2012 (13:33)

Det låter ju inte klokt! som mamma till ett av barnen i Marinas simskola kan jag skicka massa filmer om det behövs bevis på simmande fyraåringar, eller när min treåring simmade tio meter, om det behövs i debatten? Sicket jäkla trams!

Kommentar från Ludmilla
21 december, 2012 kl 21 december 2012 (17:22)

Ja, det skulle minsann behövas!

Kommentar från Åsa
23 december, 2012 kl 23 december 2012 (5:39)

Hoppas att det ordnar sig och att ni får den lägre momssatsen. För övrigt håller jag med dig om det konstiga i att föreningar är momsbefriade. F&S känns t ex som vilket bolag som helst.

Skriv någonting