Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

När kallas det simning?

7 februari 2013 (15:10) | babysim, barn | av: Ludmilla

Debatten kring vad som kallas för simning och simskola (6% moms) och vad som är rekreation (25% moms) pågår för fullt i simvärlden.

Skatteverket har på senare tid granskat simskolor och menar att små barn inte kan simma. Små barns simskolor är endast förberedande för simning i och med att man använder sig av vattenvaneövningar och en del lek. Då ska det vara 25% moms tycker Skatteverket. Skatteverket tycker vidare att de vet när barn kan lära sig simma och hur det ska gå till. De vill dock inte förtydliga VAD som deras definition grundar sig på.

Är det åldern? I så fall vilken?
Är det 5 år som är definitionen, vilket det har verkat i en del av fallen? I så fall är det ju märkligt att man tycker att alla barn lär sig simma vid 6 år eller senare. Vi som dagligen lär barn att simma vet att det i moderna simskolor inte är bröstsim som är första simsättet längre. Det möjliggör också betydligt tidigare simkunskaper. När man lär ut frisim/crawl kan barn simma betydligt tidigare. Vid vilken ålder tycker skatteverket att man kan lära sig att simma? Och på vilka grunder?

Vad är att simma?
Man kan också fråga sig vad simning är. Vad är definitionen på att simma? Det kan ju inte längre vara att simma bröstsim, för det är inte första simsätt i Sverige längre. Är det en viss sträcka? I så fall hur lång? Är det att kunna ta sig fram i vattnet självständigt? Målinriktat från en punkt till en annan? Ja, i så fall kan barn simma från ca 6 månaders ålder. Simkunnighet är en annan sak. Simkunnighet har definierats som att kunna simma minst 200 m varav 50 m på rygg. Inget simsätt är definierat längre. Det ska barn kunna i 5an dvs när de är 11 år. Men simma kan man ju göra långt tidigare än att målen för simkunnighet är uppnått. Vi önskar att få veta hur skatteverket tycker att man ska simma för att det ska definieras som simning.

Är det innehållet i lektionerna?
Är det hur mycket tid som är aktiv rörelse som avgör om det är simning eller inte? I så fall kan jag säga att det finns många simskolor för yngre barn som är mycket mer effektiva i undervisningen än vad simskolor för äldre barn och vuxna är. Sätt dig vid bassängkanten och ta med ett stoppur. Ta tid på ett specifikt barn och räkna ut hur många minuter barnet är i rörelse respektive sitter på kanten och väntar på sin tur. Det är det som avgör hur mycket barnet lär sig. För oss som driver småbarnssimskolor privat måste simundervisningen vara effektiv hela tiden annars tycker inte föräldrarna att det är värt kurskostnaden. Vad anser skatteverket att en simlektion ska innehålla för att det ska kallas för simlektion?

Hur lär man någon att simma?
För att kunna lära sig att simma behöver man först och främst känna sig trygg i vattenmiljön. Man behöver lära sig hur den egna kroppen beter sig i vattnet. Vilka begränsningar kroppen har och vilka möjligheter som vattenmiljön erbjuder. Man behöver också lära sig andningskontroll, dvs att hålla andan. Vidare behöver man kunna ligga i horisontellt läge och förflytta sig genom att använda ben och armar.

Allt detta gäller oavsett hur gammal man är. Detta gäller om det är babyar man undervisar, om det är barn, eller om det är vuxna. När det gäller pedagogiken för att lära ett barn att göra olika saker oavsett om det är simning eller någon annan aktivitet så gäller det att få barnet att tycka det är roligt. Barn lär sig genom lek. Jag brukar säga att den bästa simundervisningen för barn är när barnen tror att de leker samtidigt som föräldrarna ser att barnet lär sig effektiv simning. Vad tycker skatteverket är skillnaden på simundervisning för barn och simundervisning för vuxna?

Rättsosäkert
Jag tycker att det känns oerhört rättsosäkert när skatteverket anser sig ha rätt att göra bedömningar av simverksamheter och ”tycka” att det är simning eller inte simning. Men vilka grunder de bygger sitt tyckande på får vi som driver småbarnssimskolor inte veta. Det känns väldigt rättsosäkert.

Nu har Högsta Förvaltningsdomstolen tagit beslut om en simskola utifrån en videofilm som beskriver just den verksamheten. Men beslutet anses som prejudicerande för ALLA småbarnssimskolor. Videofilmen som ligger till grund för beslutet är sekretessbelagd och några ytterligare detaljer om detta får man inte veta.

Momslagen säger att verksamheterna ska bedömas individuellt, samtidigt som det uppenbarligen inte görs.

Allt detta samtidigt som regeringen går ut med att säga att man ska titta på idrott, och då särskilt barnidrott, i ett vidare begrepp samt att barns stillasittande blir ett allt större problem.

Är detta verkligen meningen?

Läs gärna följande artikel på Newsmill som beskriver detta…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ullrika
8 februari, 2013 kl 8 februari 2013 (0:17)

Jag är så upprörd i den här frågan att jag får sitta på händerna för att inte skriva exakt vad jag tycker!! Alltså. Skulle min dotter ha betalat mer än de andra barnen i sin simskolaklass för att hon var under fem år?!

Och som bevis på vad simskola för små barn gör, vår äldsta har gått i bäbisim sen hon var tre månader, bifogar jag en länk på när hon som 4-åring (fyra år och fyra månader) leker och simmar i bassängen på en solsemester på Teneriffa. Det går att se att hon faktiskt gör små men seriösa försök att crawla och simma bröstsim (vilket hon inte lärt sig än vid den här tiden). http://www.ullrika.se/2012/03/223-om-min-lilla-fisk/

Det ÄR simskola även för två- och treåringar. EmmaLi simmade själv första gångerna när hon var nästan exakt två år.

Jisses. Oj så arg jag är! Tack för ett bra inlägg!

Kommentar från Anna-Maria
8 februari, 2013 kl 8 februari 2013 (16:58)

Kom högsta förvaltningsrätten fram till samma sak som ksatteverket eller blev den simskolan berättigad till 6% moms?

Kommentar från Ludmilla
9 februari, 2013 kl 9 februari 2013 (17:51)

Nä. Svaret var att de ska betala 25% för de yngre barnen med argumentet att det inte är simning.

Kommentar från per
17 juli, 2013 kl 17 juli 2013 (22:24)

Kapitalistsvin som ni gillar inte att betala skatt.

Skriv någonting