Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Intervjuer igår

7 april 2013 (11:44) | Linnéa, självmord, sorg&saknad, tonåringar | av: Ludmilla

Igår blev jag intervjuad av två reportar, den ene från SVT och den andre från TV4. Man hade uppmärksammat DN Debatts artikel som Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och psykologen Åsa Landberg skrivit. De förordar att man ska göra en utredning kring barns självmord som upphäver sekretessen mellan myndigheter för att lättare se orsaken och kunna ta nytta av det i det förebyggande arbetet. Lagen heter Lex Bobby och föreslås nu gälla även barns självmord. Mycket bra initiativ tycker jag!

Enligt rapporten Folkhälsan i Sverige 2013 tog 124 barn och unga i åldern 15–24 år livet av sig varje år 2009–2011. För barn under 15 år handlar det om fem barn varje år.

Sedan början av 1990-talet har självmorden minskat i alla åldersgrupper, utom i den yngsta. Bland barn och unga vuxna har självmord istället blivit något vanligare. Det är djupt oroande. Enligt en översikt från Karolinska Institutet (KI) visar ytterst få länder inom EU en tendens som liknar den i Sverige. Utvecklingen i Sverige beträffande självmord bland unga skiljer sig från de flesta andra EU-länder, och förtjänar enligt KI ”speciell uppmärksamhet”.

Här är inslaget i SVT, Rapport:
http://www.svtplay.se/video/1119430/6-4-19-30?dela=1

Här är inslaget i TV4:
Nyheterna%2019:00

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från M
9 april, 2013 kl 9 april 2013 (9:12)

Hej Ludmilla,
Jag hittade din blogg igår och har suttit klistrad framför skärmen. Jag har aldrig skrivit en kommentar i någon blogg och aldrig brytt mig. Men jag kännde att efter att jag har läst din blogg så måste jag skriva något. Först och främst så vill jag säga att din dotter var väldigt fin och jag beklagar all sorg. Jag sitter här och funderar hur det här kunde hände. Jag beundrar din styrka och hur du har klarat dig.

Om det finns någon chans att ta del av Linneas anteckningar så skulle jag gärna vilja göra det, bara för att förstå varför hon gjorde det.

Kommentar från Ludmilla
9 april, 2013 kl 9 april 2013 (20:49)

M: Tack för att du läser om vår historia. Det värmer att den gör skillnad. Linnéas anteckningar vill jag inte lämna ut mer än vad jag gjort. Det finns vissa saker som jag inte vill exponera här på bloggen av respekt för hennes övriga anhöriga och hennes egen person.

Kommentar från Em
9 april, 2013 kl 9 april 2013 (21:49)

hur kan det ”få” vara såhär?? så mycket självmord,,o barn,,ja oavsett så e de ju hemskt men endå,.,har mist många själv i självmord som sagt o har tankar själv,,men hur kan detta tillåtas, det borde göras så mycket mer!! det finns saker vissa kan göra för att stoppa/minska , men nee, inte mycket händer,,eller??din blogg är så bra o fler borde få reda på den,,folk i sjukvården,polikter mm…hemskt detta!! du är stark o motiverande endå,,kram

Kommentar från jessica
10 april, 2013 kl 10 april 2013 (8:14)

Hejsan… vill säga att jag så beklagar över din dotters bortgång. Finns inga ord som jag kan säga som rättvisa din känsla av saknaden till din dotter Linnea.
Hon är väldigt vacker och jag har 2 flickor själv och skulle nog bara falla samman.
Jag önskar dig all lycka… jag kommer in och tittar till er och önskar er all lyckas framtid., kram

Kommentar från Em
12 april, 2013 kl 12 april 2013 (14:04)

det var en 18 årig tjej som hängde sig i skogan i uddevalla häromdan,,min kompis va kompis me hon,,nee nu får det va nog!!!

Kommentar från Johanna
15 april, 2013 kl 15 april 2013 (17:30)

Hej Ludmilla! Vill tipsa dig om en låt som kanske du och Linnea kunde relatera till.
http://www.youtube.com/watch?v=SWgsFApH8pY
Som deprimerad tonåring blir jag själv väldigt rörd av denna låten. Svara gärna vad du tycker. Kram!

Kommentar från Ludmilla
17 april, 2013 kl 17 april 2013 (21:13)

Jessica: Tack för dina fina ord.
Em: Det är fruktansvärt!!
Johanna: Tack för tipset. Den var väldigt berörande.

Skriv någonting