Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Självmord – det kan man väl inte prata om! Föreläsning med Camilla Henemark och Ludmilla Rosengren

7 januari 2014 (12:50) | självmord | av: Ludmilla

Camilla Henemark och Ludmilla Rosengren kommer tillsammans att ge dig en varm och stark kväll. Du kommer att få med dig mycket kunskap och känna dig stärkt gällande kontakten med närstående som mår dåligt. Du kommer också att lockas till många skratt och samtidigt få dig en och annan tankeställare gällande ditt eget liv. En kväll du inte får missa!

Tid: 18.00-21.00 tisdagen den 11 februari
Plats: Hotel Elit Arcadia, Körsbärsv 1, Stockholm

1500 personer per år tar sina liv i Sverige. Det är faktiskt fem gånger så många som dör i trafikolyckor! Nästan alla som tar sina liv har en depression och depression är ett tillstånd som inte brukar vara så svårt att bota. Man skulle alltså kunna säga att dessa 1500 personerna dör helt i onödan.

Ett stort problem i kampen mot självmord är att det finns så mycket rädslor och okunskap. Denna okunskap som är orsaken till rädslorna är utbredd även bland de som man tänker borde veta. Det stora problemet är att rädslorna leder till tystnad! Man är rädd att säga och göra fel och förhåller sig därför passiv. Men egentligen är det precis tvärtom som är det som hjälper. Att visa att man bryr sig om varandra, att lägga sig i varandras liv och att våga prata om självmord. Det minskar självmorden!

camilla henemark

Camilla Henemark är artist och författare. Camilla gjorde en internationell karriär med Armé of Lovers och levde ett liv i sus och dus under många år. Sedan föll hon ner i det mörkaste av alla hål, var hemlös och deprimerad, blev självmordsbenägen och sedan inlagd på sluten psykiatrisk klinik. Vägen tillbaka har varit svår och kantad av motgångar bland annat pga av att vården inte givit det stöd som behövts. Camilla berättar sin fascinerande och skakande berättelse om hur det är att vara helt under isen så att ingenting längre spelar någon roll. Camilla är ambassadör i Suicide Zero och känner att engagemanget för de suicidpreventiva frågorna är oerhört viktiga för att känna mening i livet.

ludmilla

Ludmilla Rosengren är läkare, terapeut och fembarnsmamma. Hon förlorade sin 14-åriga dotter Linnéa i självmord för snart 6 år sedan. Sedan dess har hon vigt en del av sitt liv till att sprida information om självmord och att aktivt försöka förhindra självmord. Ludmilla berättar ur ett professionellt perspektiv om hur det ser ut med självmord i Sverige. Hon tar upp de vanligaste missuppfattningarna och hur man kan närma sig någon som är självmordsbenägen. Ludmilla berättar också sin egen personliga gripande historia om hur det gick till när Linnéa tog sitt liv. Ludmilla är ordförande och en av initiativtagarna till Suicide Zero.

 

Arrangör är Suicide Zero, www.suicidezero.se, kontakt@suicidezero.se. Kostnad 200 kr för utomstående, gratis för medlemmar. Föranmälan krävs till ovanstående mail.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Mira
9 januari, 2014 kl 9 januari 2014 (14:23)

Tycker att det är svårt att känna igen tecken
Det kan bli så olika. T ex när jag mådde som värst kunde folk kommentera att det r
Så roligt att träffa så glad och positiv person. Jag var så nära…

Kommentar från Elisabeth
9 januari, 2014 kl 9 januari 2014 (18:58)

Detta skulle jag så gärna ha velat gått och lyssnat på. Men bor tyvär för långt i från. 🙁 Ni ska inte göra en turne´uppåt i landet?// Elisabeth

Kommentar från Ludmilla
9 januari, 2014 kl 9 januari 2014 (20:05)

Elisabeth: Det är mycket möjligt. Det är inte bestämt än annat än i Uppsala i mars.

Kommentar från Anna Karlsson
10 januari, 2014 kl 10 januari 2014 (15:36)

Synd att man inte kan vara med och lyssna på dessa föreläsningar! Det hade verkligen varit lärorikt och intressant. Är medlem i suicidezero. Men har långt till Stockholm. Hoppas ni någon gång kommer till Småland, gärna till Västervik. Men det kan ju inte jag bestämma. Men hoppas någon gång kunna vara med och lyssna på er! Lycka till med allt! Tack för att ni vågar berätta! Och sprida kunskaper! Jag håller med om att det är bättre ”att lägga sig i när någon mår dåligt” det vågar jag göra. fast det är inte enkelt. Men så lärorikt och intressant. Jag vill precis som ni att självmordsförsök och självmord ska försöka förhindras så mycket som det bara går. och då måste tystnaden brytas! Kunskapen ökas. Man måste våga bry sig om varandra. Jag är inte rädd för att fråga hur andra mår. Och inte rädd att prata om varken fysisk eller psykisk ohälsa. Jag tror som ni att man kan få mycket hjälp ur tex en depression. Jag har dom erfarenheterna med för att jag haft förmånen att möta andra människor som har psykisk ohälsa. Det är en gåva att få ta del av det. En utmaning. Men jag ser mest fördelar med det! Visst kan det kännas tungt med. Men bara man tar hand om sig själv så fungerar det nog. Vi är ju olika individer med. Jag står bakom er i det arbete som ni faktiskt gör! Ni gör säkert mycket mer än vad jag vet. Ha det bra! Ni är starka! Tillsammans blir vi starka! Varma kramar till Camilla och Ludmilla!

Kommentar från Anna Karlsson
14 februari, 2014 kl 14 februari 2014 (17:01)

Synd att man inte kunde vara med på eran föreläsning! Det hade varit mycket intressant och givande! Men ni är jätteduktiga och bra som vågar föreläsa om detta! Jag står på eran sida! Därför är jag medlem i suicide zero! Ni gör ett bra och viktigt arbete! Tack för att ni finns! Vågar dela med er av era erfarenheter. Som såklart är unika! Fortsatt lycka till! Varma hjärtekramar!

Skriv någonting