Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Många bollar och Skavlan

2 april 2015 (16:04) | att hjälpa andra, självmord | av: Ludmilla

  

Fotograf: Carol Schultheis

Det händer väldigt mycket hela tiden. Suicide Zero har fått ett enormt stort gensvar och det blir mer och mer att göra. Det är väldigt positivt. Och jag känner att vi gör stor skillnad.

För några veckor sedan föreläste jag och Mia Skäringer på svenska psykiatrikerkongressen i Göteborg. Mia sjöng och berättade sin historia om varför hon valt att vara ambassadör för Suicide Zero och jag berättade om organisationen och hur vi tänker att självmord kan förebyggas. Mia är en fantastisk person med ett mycket varmt hjärta!

En väldigt bra sak var att Carl-Fredrik Wachtmeister som är en av våra fina volontärer ropade in en studioinspelning hos Skavlan i Musikhjälpen 2014. Han skänkte den till Suicide Zero och jag fick möjligheten att bli intervjuad för några veckor sedan. Det var en väldigt trevlig upplevelse och programmet blev riktigt bra tycker jag. Vad tycker du? Fredrik Skavlan gjorde även #hoppetförsuicidezero!

Jag föreläser i olika sammanhang om självmord t ex processen som leder till att någon tar sitt liv – den psykiska olycksfallsprocessen. Jag möter också i min kliniska vardag som läkare och terapeut personer som har stor hopplöshet och tankar på att avsluta ditt liv. Jag vet att det går att förhindra självmord.

Hur sätter man detta i relation till piloten som genom sitt utvidgade självmord tog med sig 150 personer i döden?

En deprimerad person brukar inte vilja skada andra. Man upplever tvärtom ofta att man inte vill vara till besvär och att andra skulle ha det bättre utan en. Jag tror därför inte att det är hela sanningen att han bara var deprimerad utan att det även fanns en allvarligare psykisk störning.

Det är olyckligt om det som inträffat skulle innebära att det uppstår en rädsla för deprimerade personer och att de skulle kunna göra andra illa. Det verkar ju i helt fel riktning när vi försöker avstigmatisera psykisk ohälsa.

En deprimerad person ser ofta väldigt negativt på sig själv, på framtiden och vill inte vara tull besvär för andra. Hopplöshet. Meningslöshet. Man tror inte att det kommer att bli någon skillnad. Att det inte kan bli någon skillnad. Men det är den deprimerade hjärnan som tänker så. Och det blir alltid bättre. En depression går att bota. Det är det som är utmaningen för mig som läkare, att förmedla hopp och en tydlig steg för steg-plan för hur man blir frisk, till mina patienter.

Läs mer om Suicide Zeros arbete här…

Engagera dig gärna genom att bli medlem och volontär. Stöd oss genom att starta en egen insamling, köpa våra armband och gör #hoppetförsuicidezero.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Tofflan
5 april, 2015 kl 5 april 2015 (22:18)

Jag tänkte också så att det är ovanligt att en deprimerad person vill skada andra. Precis som du skriver tror jag att många som mår dåligt inte vill vara till besvär. Beklagligt om det nu sprids en rädsla för personer som är deprimerade, för jag är nog rätt säker på att piloten hade en annan diagnos.

Tack för att du gör ett bra och viktigt arbete!!!

Kommentar från Maria
9 april, 2015 kl 9 april 2015 (19:49)

Hej!
Nu har jag läst din blogg och jag vill säga att jag är så ledsen för det som hände Linnéa. Men jag vill också säga att jag förlorade min mormor för 4 veckor och 2 dagar sedan, och att det hjälper att läsa din blogg och känna igen min sorg. Tack!

Skriv någonting