Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


14 år sedan Linnéa dog

30 maj 2022 (18:59) | allmänt | av: Ludmilla

Idag är det ofattbara 14 år sedan Linnéa tog sitt liv. Så mycket som har hänt sedan dess och ändå står tiden stilla. Nästa vecka skulle hon fylla 29 år, men hon blev bara 14 år. Hon ville av någon anledning inte fylla 15.

Tänk vad mycket jag har lärt mig sedan den 30 maj 2008. Tänk om jag visste allt det jag vet idag när min egen dotter var sjuk. Tänk om jag hade kunnat rädda henne då.

Jag ägnade de första 10 åren att på alla möjliga sätt engagera mig i suicidpreventiva aktiviteter. Att sprida kunskap och information. Nätverka. Samverka. Det var trögare än jag trodde och oviljan eller oförmågan att ta till sig kunskap och sedan göra handling av det har varit svårt, närmast omöjligt för vissa instanser. Jag har också som terapeut och läkare hjälpt många som tappat hoppet om livet. Jag har stöttat många föräldrar som har barn som inte vill leva längre. Jag har också stöttat många som förlorat en närstående i självmord. De sista åren har jag trappat ned på detta.

Tyvärr är det nu så att självmorden inte minskar. Och bland ungdomar ökar det. Hur kan vi ens låta detta fortgå?

Självmord är något väldigt skrämmande och närmast hotfullt för de flesta i samhället. Det tar emot att ta i frågan. Känslor blir svåra och det är fortfarande tabu, skuld och skam som omgärdar ämnet. Jag tror också att många fortfarande tänker att psykisk ohälsa är något ”onormalt”, ”svagt” och kanske till och med att man har rätt att ta sitt liv när man mår dåligt. Kan det till och med vara så att man tycker att man inte ska hindra någon som faktiskt inte vill leva?

Idag är det 14 år sen min älskade, vackra, intelligenta, omtänksamma och underbara dotter tog sitt liv. Helt i onödan. Om hon hade fått rätt hjälp så hade hon kunnat ha ett bra liv på alla sätt. Hon hade kunnat utbilda sig, skaffa familj och barn. Hon hade kunnat njuta av livet och vi hade fått njuta av hennes person. Nu är hon död, och kommer alltid att vara. För så är det med döden. Den är liksom oåterkallelig. Hur svårt det än kan vara att acceptera det.

Linnéa är fortfarande död.

För dig som vill veta vad som hände kan läsa i detalj för varje dag ungefär här i bloggen…

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ulla
30 maj, 2022 kl 30 maj 2022 (20:22)

Känner med dig.
Precis så är det… varför???
Våra flickor skulle kunnat fått ett bra liv här på jorden..
Kristin kanske tar hand om Linnéa bland molnen. Varm kram

Kommentar från Vanessa
29 augusti, 2022 kl 29 augusti 2022 (16:59)

Kära Ludmilla, jag har också en Linnea här, och hon har fyllt 13 år några dagar sen. Varje dag jag tittar på henne med tacksamhet att hon finns och uppmärksamhet för hur hon mår, samtidigt som vi lättar henne prova sina vingar. Det känns fortfarande så sorgligt att Linnéa valde att inte ha ett framtid. Jag tänker på er fortfarande.

Kommentar från kattunge123
18 november, 2022 kl 18 november 2022 (12:53)

JAg finns här<3<3

Skriv någonting