Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Fördelar med livet?!

20 oktober 2008 (21:00) | allmänt, barn, död, livet, självmord, tröst&hopp | av: Ludmilla

Matilda som skriver bloggen Skulderbladsvingar undrar varför man inte får upp något när man Googlar på ”Fördelar med livet”. Det kan man ju verkligen undra med tanke på hur många det är som Googlar på ”ta sitt liv”, ”självmord”, ”ta självmord” och andra fraser och hamnar just här.

Vilka är då fördelarna med livet?
Jämfört med vad? Vad är det man tror händer efter döden. Den enskilda personens uppfattning om vad som händer efter döden i relation till det som är nu måste ju vara högst avgörande.

Nu får du en läxa av mig:
Ta fram papper och penna. Gör streck så att de bildar 4 rutor, dvs en tabell med 2 rader och 2 kolumner. Ovanför den första kolumnen skriver du fördelar med livet och över den andra nackdelar med livet. Bredvid den första raden skriver du nackdelar med döden och bredvid den andra fördelar med döden.

Börja nu fylla i rutorna. Du måste anstränga dig noga för att hitta alla de olika aspekterna som det kan finnas. Nöj dig inte med att skriva inget på fördelar med livet t ex för det är faktiskt ingen rättvis bild.

Fördelar med livet kan t ex vara: en möjlighet att ge sina barn en trygg uppväxt, kunna förverkliga sina egna visioner, njuta av små saker som t ex en strålande höstdag eller någons leende i affären.
Nackdelar med döden skulle kunna vara: all den smärta jag skulle åsamka mina anhöriga under deras kvarvarande livstid, man vet inte om det blir bättre efter döden, synd att inte ta vara på det liv man fått.

Om du inte tycker att du blev klokare över att göra tabellen kan det mycket väl vara så att du behöver bolla detta med någon klok person t ex en KBT-terapeut.

Livet blir det man gör det till. Man kan själv bestämma hur man mår. Men, ibland är detta en sanning med modifikation. För om man mår riktigt dåligt kan man behöva hjälp att ta sig ur det destruktiva tänkandet. En person som är självmordsbenägen tänker ofta väldigt negativa tankar om sig självt och har en felaktig uppfattning om att omgivningen skulle ha det bättre om man inte fanns.

Om du någon gång har känt dig nöjd med livet så kan du säkert återskapa den känslan. Vad var det som gjorde att du kände dig glad eller lycklig? Om du har känt så tidigare finns alla möjligheter att känna så igen. Vad är ditt mål i livet (relationer, yrkesmässigt, personlig utveckling och hälsa)? Vad är det som hindrar dig att nå det? Fokusera på att röja bort de eventuella hinder som står mellan dig och att få det du vill.

Depression är en vanlig anledning till självmordstankar. Kolla om du är deprimerad här. Om du är deprimerad ska du absolut se till att söka för detta. I första hand i din vårdcentral. Men om du har mycket höga poäng eller har självmordstankar ska du söka akut inom psykiatrin. Var ärlig med dina tankar och känslor.

Vad säger ni andra? Jag behöver allas hjälp att formulera svaret på frågan fördelar med livet eftersom det är så individuellt.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Åsa
20 oktober, 2008 kl 20 oktober 2008 (22:45)

Nu är det ju som du skriver, vi vet inte riktigt vad som händer när vi dör. Vi kan ha en tro, förhoppning, rädsla övertygelse, men vi vet inte.

Jag är inte rädd för att dö, men har ingen längtan efter att skynda på det heller.

Fördelarna med att leva är att vi har fått ett liv att förvalta, hur långt det blir vet vi inte,inte riktigt hur det blir heller. Jag tror inte längre att fördelen med livet handlar om de stora sakerna, de handlar om de små sakerna, det tog lång tid för mig att hitta ett sätt att leva som känns bra varje dag, kanske inte alltid hela dagarna, men i varje fall nästan hela dagarna.

Även om det är klyschigt så tror jag mycket handlar om medvetenhet. Känn efter hur maten smakar, känn vinden blåsa, skratta/vara uttråkad av det som står i tidningen. Tävla lite mot dig själv på jobbet. Se människorna du äter med på restaurangen på söndagen. Små vardagliga saker.

Att existera i ett sammanhang är också viktigt. Jag har av olika skäl inte bildat familj och lever ensam. Där tror jag mycket att det handlar om att vilja vara med sig själv, men även se till att träffa andra på ett naturligt sätt, vilket inte alltid är helt enkelt. Också se till att få aktiviteter på rätt stimulansnivå.

Jag tillhör de första att skriva under på hur mycket tankarna påverkar hur vi mår. Att positiva tankar föder positiva känslor, energi etc. Men ibland undrar jag om inte positivitetsnormen som blivit gör att det rent allmänt blivit mindre tillåtet att visa känslor, uttala tankar om att allt inte är bra. Jag tror det är viktigt även med den delen.

Meningen med livet är för mig i korthet ett bra vardagsliv. Där det finns variation, stimulans och trygghet. Sedan är det kul att kunna krydda det emellanåt på olika sätt, men vardagen är basen.

Åsas senaste blogginlägg..Söndagsblogglunch idag i Malmö kl 13.00

Kommentar från sussi
21 oktober, 2008 kl 21 oktober 2008 (13:47)

Hejsan jag brukar ofta läsa din blogg och den berör mig så djupt..kram sussi

sussis senaste blogginlägg..Att tala med bilder

Kommentar från Tonårsmorsa
21 oktober, 2008 kl 21 oktober 2008 (18:56)

Jag ska genast göra min ”läxa”. Är det detta man kallar ”lession for life?” 😉

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Veckans kÃ¥seri (12)

Kommentar från Matilda
21 oktober, 2008 kl 21 oktober 2008 (23:53)

Skrev en jättekommenatar – men den försvann. :(´skriver om den någon dag med mer enegri!

Matildas senaste blogginlägg..I’ve been trying to kill the pain by watching make-believe people’s fake disasters.

Kommentar från Ludmilla
22 oktober, 2008 kl 22 oktober 2008 (21:41)

Åsa: Tack för att du delar med dig av dina tankar. Det är värdefullt.
Sussi: Tack för att du läser.
Tonårsmorsa: Jag vill gärna se det i skrift!
Matilda: Jag ser fram emot att få läsa det!!!

Kommentar från Ylva
22 oktober, 2008 kl 22 oktober 2008 (23:32)

Fördelar med livet: 1. sina barn och familj, 2. känslan av samhörighet med andra, 3. det är bara nu man lever om man inte tror på livet efter detta, 4. alternativet är sämre; ingenting! OK då finns inte sorg men inget annat heller. 5. solens glitter i havet, 6. kunna gråta och ha sorg – då vet man att man älskade. Och en massa annat. Kram från Ylva

Ylvas senaste blogginlägg..Tvillingsjälar

Kommentar från Ludmilla
24 oktober, 2008 kl 24 oktober 2008 (9:38)

Ylva: Vad bra att du har gjort din läxa!

Skriv någonting