Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Kortison

12 april 2010 (19:34) | sjukdom, sjukvård | av: Ludmilla

Kortison är en mycket bra medicin mot väldigt många olika symptom och sjukdomar.

Framför allt så är den inflammationshämmande och därför används medicinen i olika sammanhang där man vill dämpa inflammationssymptom eller inflammation. Den används t ex vid autoimmuna sjukdomar som Crohns sjukdom, reumatiska sjukdomar och sköldkörtelsjukdomar.

Kortison används också för att svälla av vid t ex hjärntumörer.

Vid akuta allergiska reaktioner används kortison ihop med allergimediciner (antihistamin).

Kortison kan också användas lokalt (där problemet sitter till skillnad från systemiskt=tabletter eller injektion som påverkar hela kroppen) i krämer för hudeksem, i nässpray mot allergi och i inhalatorer mot astmabesvär.

Och så används kortison i tablettform för att förebygga illamående vid cellgiftsbehandling.

Kort sagt: Kortison används till väldigt mycket och har ofta mycket god effekt.

Men…

Biverkningarna är många. I mitt fall så tar jag hellre dem än att må illa. De biverkningarna som jag får är övergående eller kommer att gå tillbaka efter att jag avslutat behandlingen.

Jag äter kortison 4 dagar varje vecka. Jag får 16 tabletter Betapred första dagen av behandlingen, 8 tabletter andra dagen, 4 tabletter dag 3 och 4 tabletter dag 4. Sedan är jag utan i 3 dagar innan det är dags igen.

Biverkningarna jag får är:
-Magkatarr (som jag kuperar med Omeprazol)
-Tunn och skör hud (hur följer med när jag tar bort plåster)
-Dålig sårläkning
-Lättare blåmärken
-Röd och svullen i ansiktet (”moon face”)
-Fettomfördelning till bukfetma och extra fett mellan skulderbladen/nacken (”buffalo hump”)
-Sömnstörningar
-Sänkt stämningsläge
-Muskelsvaghet

Alla de här symptomen tillsammans med en rad andra fysiologiska förändringar som jag inte har, t ex högt blodtryck och påverkan på blodsockret, bildar tillsammans ett syndrom som heter Cushings syndrom. Nu har jag ju inte det men bilden påminner om det.

Här är en läroboksbild på Cushings syndrom:

Cushings syndrom

… och här är jag:

Kortisonpåverkad kropp

Det mesta ska dock återgå till det normala när jag slutar med behandlingen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Susanne
12 april, 2010 kl 12 april 2010 (21:25)

Vill bara skicka en kram så du vet att jag läst. Ibland är det så svårt att veta vad man ska skriva till dig…….Fortsätt kämpa på bara och njut av vårsolen så blir du snart pigg som bara den! 🙂

Kramar i massor!

Kommentar från Anne
12 april, 2010 kl 12 april 2010 (21:42)

Ja, visst är cortison bra mot illamåede, tar också hellre det än att må illa. Men precis som du säger känner man sig svullen i buk och ansikte…och dessutom småsugen på något att äta hela tiden…men, men vad gör man inte för att slippa den jobbigaste delen…nämligen illamåendet.
Du är tapper! Hoopas det går bra med sista behandlingarna också.
Kram!
.-= Anne´s last blog ..Sol och kreativa tankar…. =-.

Kommentar från Linda
13 april, 2010 kl 13 april 2010 (9:04)

Du är vacker! Du, personen innanför kortisonets verkan, är en av de vackraste människor jag mött.
Skönhet är inte ett par fylliga läppar, ett par perfekta ögonbryn eller en slank midja, skönhet är en vacker persolighet, en vacker själ.
Massa kramar till dig och din familj!

Kommentar från Gunilla
13 april, 2010 kl 13 april 2010 (11:10)

Du vet väl att skönheten sitter inte på utsidan utan det är det inre som räknas.
Du är en vacker människa!
.-= Gunilla´s last blog ..En av alla dikter och bilder som jag tycker om. Just dessa fanns på min blogg för exakt ett år sedan… =-.

Kommentar från Linda
13 april, 2010 kl 13 april 2010 (21:23)

Även här går det åt en del kortison och kroppen förändras absolut! Tjock mage och svullen i ansiktet. Känner knappt igen mig själv längre! 🙁 Men jag hoppas att det försvinner sen när man är klar med behandlingarna.
.-= Linda´s last blog ..RESTEN AV DAGEN I BILDER =-.

Kommentar från Kristina
14 april, 2010 kl 14 april 2010 (21:24)

Vad bra din beskrivning var. Har just funderat över fettfördelningen över nacken och buken och hade ej tänkt på att det hade med cortisonet att göra, då kanske det finns ett hopp om att det ska försvinna ngn gång 2011. Det här med huden som försvinner efter plåsterborttagning hade jag ej heller hört som biverkan, så bra få veta. Tack för din hälsning på bloggen. Det är tufft med alla biverkningar som håller på knäcka hela min kropp med skelett och muskler. Kul med era matkassar ser ju jättegott ut. Ha en så bra dag det går Kramar Kristina i Umeå

Pingback från Ludmillas Blogg » Kur 8, dag 1
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (16:21)

[…] dröjer det en stund, ca 1 – 1,5 timme innan proverna är klara. Då får jag kortison och Kytril mot illamåendet och efter ytterligare ca 30 min kopplas cellgiftsdroppen […]

Kommentar från Maria
20 januari, 2011 kl 20 januari 2011 (12:07)

Hej alla!
Känner mig precis så som på den tecknade bilden. Som en svullen gris i ansiktet, tycker inte att det är jag och tycker inte om det. Buken är svullen precis som om jag vore gravid. Ont i lederna och i början av behandlingen kunde jag inte sova. Fick någon sorts överskottsenergi hela dygnet och mathysteri. Var tvungen att äta konstant. Öm i magen. Jag får kortison mot tarmsjukdomen Chrons.
Kram
Maria

Pingback från Ludmillas Blogg » Minus 23 kg
18 januari, 2012 kl 18 januari 2012 (17:16)

[…] Jag hade först varit gravid och sedan fått cancer och åt stora mängder kortison som omfördelar fettet på ett mindre attraktivt sätt. Läs mer om kortisonets effekter här… […]

Skriv någonting