Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Företag som lurar barn

10 oktober 2008 (18:20) | allmänt, barn | av: Ludmilla

Jonas 10 år är ledsen idag. Han har blivit lurad.

Han var inne på siten www.spela.se för att spela schack. Där fanns en ruta (reklam) som uppmanade honom att testa sin IQ. Han gjorde IQ-testet på 10 frågor och sista frågan var att han skulle knappa in sitt mobilnummer för att få resultatet. Detta har inneburit att han har ingått ett avtal med företaget Echovox som gör att de skickar 6 SMS i veckan för 15 kr st.

Det står på sidan att man ingår avtal med företaget, men det är ju en site för barn, så det är ju uppenbart att tanken är att de hoppas att man ska ”trilla dit”.

En snabb sökning på nätet visar att det är fler som blivit lurade. Fler företag gör på samma sätt dessutom.

I våras blev mitt företag lurat av ett telefonkatalog-på nätet-företag. Då ringde de och sa att de bara skulle kolla om uppgifterna stämde och bad att min medarbetare skulle tala in företagsnamn, organisationsnummer och adress medan de spelade in det. Sedan kom en faktura. När jag bestred den hävdade de att de hade bevis på at vi hade beställt det hela. Det var en lång process men jag fick rätt till slut.

Blufföretag ska anmälas till Svensk Handel. De hamnar då på varningslistan. Echovox kommer nog vara svårare att komma ihåg eftersom de är registrerade utomlands.

Jag förundras mycket över hur någon kan vilja jobba på ett sådant här företag. Hur känns det när man går hem för dagen och hem till sin sambo och barn? Är man stolt över ett bra arbete? Känner man att man tillför världen något? Att man har förgyllt tillvaron för någon?

Jonas kan inte förstå att vuxna människor är så dumma att de vill luras.
Att världen är så elak.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Carina
10 oktober, 2008 kl 10 oktober 2008 (18:29)

Hej Ludmilla,läste ditt inlägg hos Lotta ang FK..de bryr sej inte om ångest ,nedstämdhet,sömnsvårigheter m m.Min handledare sa till mej senast jag talade med henne,att i januari kanske vi får se oss om efter ett nytt arbete åt dej .Arbetar inom socialpsykian.Det är allt mellan psykiska diagnoser och missbruk.vill absolut inte ha något annat arbete..detta är mitt liv,jag pluggade ju för att kunna få en tjänst inom psyk…då BUP,kollektiv boenden,behandlinghem m m..Jag brinner för det jag gör..inte fan..ska fk lägga sej i var jag ska börja arbeta någonstans..de kanske tror att man mår bättre med andra arbetsuppgifter…vi måste stå på oss/Kramar

Carinas senaste blogginlägg..Känner mej risig idag…

Kommentar från Tonårsmorsa
10 oktober, 2008 kl 10 oktober 2008 (22:55)

Helt enkelt USELT!!

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..En blogglek

Kommentar från Ingrid
11 oktober, 2008 kl 11 oktober 2008 (3:58)

Jodå det är helt enkelt fruktansvärt att man utnyttjar oskyldiga barn. Har varit inne på siten och alla spelen är ju för barn…
Jag såg inget IQ-test (har blockerat alla pop-upfönster), men väl en plats där man kunde ladda ner Mariosignaturen som ringsignal (gratis) men man kunde bli kund om man inte läste det finstilta… Finns många fällor för alla, men särskilt för impulsstyrda barn och ungdomar…
Fy skäms spela.se

Min mamma och hennes man började få hem en massa olika sorters paket med diverse innehåll. Mest tekniska prylar, som de inte visste att de behövde. De skickade tillbaka både prylarna och fakturorna. Min lillebror var fena på att fylla namn och adress samt telefonnummer och även personnummer om de frågade efter det. Intet ont anande… Han skäms och muttrar fortfarande när man nämner det för honom, vi andra skrattar åt det hela nu, men aktare vad min mamma fick ringa och grejiligrejsa… Efter samtalen var hon rätt upprörd kan jag säga.

Jag kunde inte sova så jag tog mig en svängom på nätet

Kommentar från AlterEgo
11 oktober, 2008 kl 11 oktober 2008 (18:43)

Sånt här blir jag galen på, har skrivit om liknande flera gånger förut och det gäller att inte ge sig.

En titt på spelagratis-sidan.
1. De skriver på svenska, överallt står det spela gratis eller ladda ner gratis. Är det någon kostnad så skall detta framgå tydligt.
2. Barn får enligt svensk lag inte ingå några avtal eller köpa saker, så bara på det kan man häva ’prenumerationen’
3. Går man till info sidan så är den utformad på engelska VILKA barn kan begripa så teknisk engelska?
Tittar man på villkoren står det ”10. AGE RESTRICTIONS
SPIL requires users to the Website to be 14 years or older unless they are accompanied by a parent or guardian who is directly supervising them.

By using the Website you confirm that you are 14 years of age or older or that if you are under 14 years of age you confirm that you are accompanied and directly supervised by a parent or guardian. If you are under 14 years of age please do not access the Website without your Parent or guardian directly supervising you. ”
Vadå, befinn dig inte på sidan om du är under 14? Vem läser och förstår det, helst när det framgår att allt är gratis.
Lite mer i den finstilta texten kan man utröna att det finns samarbetspartner och att de kan vara mer eller mindre seriösa.

Eftersom de har en svensk kontakt så föreslår jag att du och alla andra drabbade kontaktar dem Support telephone number: 0770930025
Support contact Person:
Support e-mailaddress: sms_support@techie.com
Short number: 72484

Kräv att alla era mobilnummer skall spärras hos deras tjänster. Så har jag gjort med andra som lurar pengar av ungarna när de inte fattar vad som händer. I övrigt gäller såväl för vuxna som hos barn – lämna aldrig ut era mobilnummer.

Samtidigt så kan ni meddela de större antivirusföregagen som har ’föräldrakontroll’ och spam. Att de svartlistar sidor likt dessa

AlterEgos senaste blogginlägg..AlterEgo Resonerar inför slutet

Kommentar från felicias mamma
13 oktober, 2008 kl 13 oktober 2008 (15:16)

Ja kan berätta att det inte bara är oseriösa spel och nätförsäljare som drabbar folk.

Familjemedlem 13 år är ledsen i dag för att polis inte tar tag i nät kapare.

Polis och åklagare bedömde att hot och obehag inte stod i polisens ekonomi I förhållande till brottet.

Att vi tagit fram alla uppgifter och moderator lämnat alla uppgifter till dem på silver fat. vart för kostsamt ?

Att hota och ta en annans identitet var ok.

Detta kommer från polis

Kommentar från Dinos
29 oktober, 2008 kl 29 oktober 2008 (17:05)

dem är ju inte lätta att få tag på,har man ”tur” så svarar dem i luren….fast inte på detta nummer som står här ,utan på = 073-3688012 , fick fram det efter lite forskande…….,det är ju Otroligt,att man blir Lurad på detta vis, Tycker att Svenska Företag ska kolla ”lite” mer vilka dem samarbetar med, trots allt OSS dem lurar, svenska konsumenter…!!!!

/ tack

Kommentar från Dinos
29 oktober, 2008 kl 29 oktober 2008 (17:10)

dem heter = AS Echovox förresten……Tycker att dem borde bli spärrade från alla mobil-företag,men det är klart dem luras oxå….våra egna ”trevliga” svenska mobiljättar…….SKANDAL….!!!

Kommentar från farmorgun
30 april, 2009 kl 30 april 2009 (22:19)

Mitt barnbarn har nyligen drabbats sedan hon lockats av ett popup-formulär med ett IQ-test, när hon var inne på sin Facebook-sida, och var oförberedd på att det gällde en prenumerationstjänst som hon påbörjade när hon besvarade frågorna i formuläret – inne i den processen klämtade ingen varningsklocka när hon i slutet av formuläret ombads fylla i sitt mobilnummer. Hon trodde att det behövdes för att hon skulle få ut resultatet 🙁 Nåväl sedan jag gjort ett långt blogginlägg i saken tänker jag gå till botten med det hela.

farmorguns senaste blogginlägg..Kurs i bedrägeri genomförd med hjälp av Echovox …

Skriv någonting