Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Hur står det till med barnpsykiatrin?

23 februari 2009 (19:37) | barn, depression, psykiatri, psykos, självmord, sjukvård, tonåringar | av: Ludmilla

unt.se nov 2008
Akademiska sjukhusets skyddsombud kräver att arbetsmiljön vid barn- och ungdomspsyk, BUP, kartläggs.
Huvudskyddsombudet Johnny Samuelsson, har fått signaler om att arbetsmiljön BUP är dålig.
– Hela barn- och ungdomspsyk har en mycket tung arbetsmiljö både psykiskt och fysiskt och jag har haft kontakt med personal som säger att det inte fungerar som det ska. Exakt vad det innebär kan jag inte gå in på, säger han.

Värmlandsnytt nov 2008
Det dröjde flera år innan en 17-årig pojke fick tillräcklig hjälp av barn- och ungdomspsyk i Karlstad, trots flesta remisser. Landstinget har nu anmält det inträffade till Socialstyrelsen.

BUP får hård kritik av Socialstyrelsen, nov 2008
Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Solna får mycket hård kritik av Socialstyrelsen. I en granskning konstaterar Socialstyrelsen att landstingets verksamhet präglas av allvarliga brister på flera sätt. Nu får BUP i Solna drygt två månader på sig att åtgärda bristerna.

SVD, Jan 2008
Med anledning av långa köer på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) som gör att vårdgarantin på max tre månaders väntetider inte hålls har Socialstyrelsen beslutat att göra en nationell granskning av BUP. För att öka kapacitet kommer man eventuellt göra upphandlingar med privata vårdföretag.

Nov 2008, Jönköping
Bättre rutin krävs efter självmord
Barnpsykiatrin i Jönköping får nu kritik på en rad punkter efter att en 16-årig pojke tog livet av sig. Enligt Socialstyrelsen fungerade inte vården ordentligt. Pojken var patient på kliniken, men inte intagen. En dag kom han inte till skolan och efter en telefonkontakt med hemmet hittades han död.

Örnsköldsvik, dec 2008
Barn- och ungdomspsykiatrin vid Örnsköldsviks sjukhus har för dålig administration. Det tycker socialstyrelsen som nu kritiserar verksamheten.
– Det är utmärkt att socialstyrelsen kritiserar och deras slutsatser stämmer fullkomligt med våra egna, säger Kent-Åke Enström, verksamhetschef för Bup.

Dalademokraten
Mamma anmäler BUP till Socialstyrelsen
I en intervju i Dalaradion berättade mamman om hur hon och sonen tillsammans sökte hjälp i november i fjol då pojken ville ta sitt liv och inte sovit på flera dygn. Efter några vårddagar på Säters sjukhus skickades 16-åringen vidare till Bup avdelning 68 i Falun. Därifrån skickades han hem med mediciner som sades vara ofarliga. Det visade sig få ödesdigra konsekvenser då pojken några dagar efter hemkomsten under medicinpåverkan knivskar sin mamma svårt.

Om Jessica
BUP får hård kritik av socialstyrelsen….
… Ja så står det i tidningen idag i våran kommun samt att de har sagt det på både radion och regionala nyheter. Socialstyrelsen kritiserar Bup här i våran kommun för en rad brister sedan min dotter tagit sitt liv.

Svårt för unga sjuka att förstå tvångsvården
Patienter som inte förstår varför de vårdas. Ungdomar som inte har koll på sina rättigheter. Barn som inte känner sig delaktiga i sin behandling. Det är den bild som målas upp när forskare från Örebro universitet undersöker slutenvården inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Socialstyrelsekritik mot bup i Trelleborg
Det är oacceptabelt att vissa barn tvingas vänta upp till två år på utredning. Socialstyrelsen kritiserar barn- och ungdomspsykiatrin i Trelleborg och föreslår en ny chef eller sammanslagning med annat sjukhus.

Kungsör dec 2008
Olaglig bältesläggning av flicka leder till BUP-tillsyn
BUP i Västmanland kritiseras av Socialstyrelsen för behandlingen av en flicka med bland annat ADHD och PTSD.

Oktober 2008, Dalarna
BUP får kritik av socialstyrelsen
Det dröjde ett år innan Barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna började utreda ett 14-årigt barn, som var djupt traumatiserat.

… och så vidare…

Jag undrar så vad politikerna tänker göra åt detta?
Eller får psykiskt sjuka och suicidala människor skylla sig själva?
Är det inte tillräckligt opportunt att gå till val på?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lisa Olveby
23 februari, 2009 kl 23 februari 2009 (19:46)

Det är skrämmande hur dålig psykiatrin är för våra barn, blev så konkret när man fick se det uppradat så där. Man blir mörkrädd och som sagt vad gör politikerna. Tänk om vi kunde samla ihop oss föräldrar som vänt sig till psykiatrin med sina barn, om vi kunde slänga alla rapporter i ansiktet på dem, skrika att de måste reagera, måste till mer pengar och utbildning inom psykiatrin. INGEN mer förälder ska behöva skriva till Socialstyrelsen att Bup har brustit i sina rutiner. Så bra och starkt av dig att ta upp detta. Kram

Kommentar från Viktoria
23 februari, 2009 kl 23 februari 2009 (21:31)

Din avslutande mening säger allt, tror jag. Ligger inget vinnande i att marschera med banderoller som skanderar om en förbättrad patient- och psykvård. Allra minst för de unga.

I vår lilla stad får elever som skolornas elevhälsa sänder vidare till BUP vänta i upp till ett år. Det kan hända många tragedier på ett år.

Stå på dig, Ludmilla. Du r rösten för många som varit och är i en liknande situation som dig (och Linnéa).

//Kram Viktoria

Viktorias senaste blogginlägg..Ge-Kås: shoppingparadiset, eller?

Kommentar från Tuija
23 februari, 2009 kl 23 februari 2009 (22:09)

Skrämmande läsning!

Kommentar från Erika
24 februari, 2009 kl 24 februari 2009 (11:06)

Skrämmande! Hur kan det vara så att samma enhet brister så mycket på så många delar i landet? Detta är förskräckligt! Det är våra barn det gäller!

Pingback från Bloggtips från Psykbryt | Psykbryt
24 februari, 2009 kl 24 februari 2009 (13:49)

[…] blogg och reagerar, och det är jag uppriktigt glad för. Att nu se till att psykvården, och framför allt BUP, får fler resurser är något som alla vi som inom något perspektiv bloggar om psykiatri […]

Kommentar från annika sandberg
24 februari, 2009 kl 24 februari 2009 (17:52)

Vi borde kanske göra en samlad aktion, vi som förlorat barn ( även unga vuxna som passerat 18) genom allvarliga brister i psykiatrin.
Välja en viss dag, skicka ett foto där barnet visar livsglädje, bara skriva födelsedatum och hur när det förlorade sitt liv, vårdtid inom psykiatrin.
Riktat till vem?
Sveriges riksdag och regering, representanter för samtliga partier och departement.

Bara en tanke, har någon en bättre ide´?

Annika

Kommentar från Erika
26 februari, 2009 kl 26 februari 2009 (17:21)

Förstår inte riktigt hur rutinerna går till! Hur kan det få vara så att BUP i övriga landet inte får information om vad som händer på en specifik enhet? Visst de är olika landsting, men de sysslar med samma verksamhet! Var på BUP med min son idag och nämnde bland annat hans dödshot han uttrycket när han är riktigt arg och ledsen. Nämnde sedan också att jag kanske tar det hårdare eftersom jag kännt Linnéa (uttryckt som tjejen som tog livet av sig när hon var på obevakad permission på bup i Uppsala). Detta hade inte våra behandlare ens hört talas om!
Hur kan det vara så? -Dels så borde väl alla enheter se om sitt eget hus. Nu är ju min son på öppenvården,men i alla fall. Men dessutom borde de ju få informationen, jag är ju knappast den enda föräldern som hört detta och kan känna sig orolig!
Kump i magen! Blir så orolig för alla barn!

Pingback från Nytt vapen hotar soldatpsyken världen över! | ADHD och ADD
15 juni, 2009 kl 15 juni 2009 (19:31)

[…] Vi måste väl för guds skull värna om traditionerna för de finns väl ingen som har någon anledning att rikta kritik mot vården eller […]

Kommentar från Marina
10 november, 2009 kl 10 november 2009 (17:02)

Tyvärr är det såhär det ser ut. Jag tror inte heller att någon förändring kommer ske. Att vara så naiv när man pratar om just BUP känns nästan dumt.

Skriv någonting