Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Depression och ångest bör behandlas med KBT

5 mars 2009 (10:12) | depression, KBT, psykiatri, självmord, sjukdom | av: Ludmilla

2009-03-04 Pressmeddelande

Depression och ångest bör behandlas med KBT

Vid depression och ångest bör hälso- och sjukvården i många fall ge psykologisk behandling och framförallt kognitiv beteendeterapi (KBT). Det framgår av Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för depressionssjukdom och ångestsyndrom.

KBT ger lika bra resultat som läkemedel både när det gäller individens symtom och möjligheterna att fungera på samma sätt som innan personen blev sjuk. Till skillnad mot läkemedelsbehandling ger KBT-behandling inte heller några biverkningar.

Även om det ser olika ut i landet finns idag inte tillräckligt med KBT-utbildad personal inom primärvården och psykiatrin. För att kunna följa riktlinjerna behövs det därför en stor och långsiktig satsning inom regioner och landsting för att patienterna ska kunna erbjudas de behandlingar som Socialstyrelsen rekommenderar.

– Nu måste varje landsting och region analysera nuläget för att ta ställning till i vilken takt det är möjligt att genomföra det vi rekommenderar om KBT-behandling, säger Lena Weilandt som är enhetschef för Enheten för Nationella riktlinjer på Socialstyrelsen.

Effektivt omhändertagande god grund för fortsatt behandling

Att utveckla ett effektivt omhändertagande hos dem som har den direkta kontakten med patienter som söker vård för depression eller ångest är en annan viktig del för att kunna förbättra vården och behandlingen för de här patienterna. Även här har man kommit olika långt i landet.

Ett effektivt omhändertagande innebär bland annat att hälso- och sjukvården snabbt gör en första bedömning, aktivt följer upp aktuella symtom hos barn och ungdomar samt har en god kontinuitet i patientens vårdkontakter under hela vårdtiden.

– En primärvård med god tillgänglighet är grunden för att både den första bedömningen och behandlingen av en person med misstänkt depression eller ångest ska bli effektiv, säger Gunilla Nyrén, Socialstyrelsen, som lett projektet med att ta fram riktlinjerna.

Uppföljning av psykiatrisk vård och behandling

Uppföljning av den psykiatriska vårdens kvalitet och processer är eftersatt idag och Socialstyrelsen föreslår därför flera olika typer av indikatorer för att mäta kvaliteten.. Bland annat måste behandling och läkemedelsförskrivning kunna följas för att vårdens kvalitet ska bli bättre.

Preliminär version av riktlinjerna

Den version av riktlinjerna som Socialstyrelsen publicerar idag är preliminär. Nu har de sex sjukvårdsregionerna möjlighet att utifrån sina förhållanden analysera vilka ekonomiska och organisatoriska konsekvenser riktlinjerna får för dem.

Därefter arbetar Socialstyrelsen vidare med riktlinjerna utifrån regionernas analyser och kommentarer för att i oktober 2009 publicera den slutliga versionen.

Mer information

Nationella riktlinjer för depressionssjukdom och ångestsyndrom

Läs mer om riktlinjearbetet

Socialstyrelsens övriga arbete om psykisk hälsa

Kontakt

Gunilla Nyrén
075-247 39 54

David Svärd
075-247 38 34

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Veronica
14 mars, 2009 kl 14 mars 2009 (4:58)

I göteborgs län så tar det ca 1,5 år att komma in på en KBT behandling… då kan det redan vara för sent…
Jätte fin blogg! Jag kan inte sätta mig in i att förlora ett barn, jag har inga ännu. Måste vara en omänsklig stor sorg..Men jag vet hur det är att förlora någon till depression.. min pappa tog livet av sig när jag var 12. Och jag har lidit av depressioner från och till sen dess.

Ta hand om dig!
Kram Veronica

Veronicas senaste blogginlägg..Fredag igen…

Kommentar från jenna lindoff
21 mars, 2009 kl 21 mars 2009 (4:18)

Heej,väldigt starkt av dig att ha en blogg där du skriver om det hemska som hänt dig,hoppas du får mycket hjälp att hantera det på ett bra. Hittade din minnesblogg på gooogle när jag sökt på blogg om depression. jag är 16 år gamal och har varit hemma i snart 2 år med en djup depression som blir bättre, snart har jag en tid hos en psykolog eller psykiatriker för att ta reda på om jag kan ha någon psykisktsjukdom typ som manodepressivitet. stor värmande kram till dig.

jenna lindoffs senaste blogginlägg..Susseinlägg shhhh….

Kommentar från Lizz
21 januari, 2011 kl 21 januari 2011 (22:42)

Bra blogg! KBT är jätte bra! i mina år hos Socialen osv har dom mest tänkt på medicinering, utan att ens veta vad jag hade för psykiska sjukdomar… bara ett bevis på att idiotiska människor också kan få ett jobb!

Skriv någonting