Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Hur ska det gå till?

5 mars 2009 (11:02) | depression, KBT, psykiatri, självmord | av: Ludmilla

Det är intressant att Socialstyrelsen nu rekommenderar KBT till lindriga depressioner. Jag tycker att KBT är utmärkt och tycker att det kan användas i många olika sammanhang med mycket gott resultat.

Jag är själv utbildad ”steg-1”-terapeut inom KBT och har arbetat både som terapeut och som läkare med KBT-förhållningsätt. Jag välkomnar verkligen att man vill satsa mer på det förhållningssättet. Men problemet är ju att det redan innan finns för få KBT-terapeuter!

Det krävs en rejäl satsning på utbildningsplatser på psykologutbildningar men även resurser till vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar mfl så att sjuksköterskor, läkare, kuratorer, sjukgymnaster får tillägget av KBT-utbildning. Och det kommer att ta tid. Det är ju redan nu alldeles för svårt att få KBT-terapi även om man anses behöva det.

Jag blir orolig att många som verkligen behöver någon behandling för sin depression nu avstår för att de misstolkar budskapet.

Det är ju extremt viktigt att man nu inte tror att man ska avstå från att behandla patienter med antidepressiva. Det är ju faktiskt i många fall som medicinen är livsuppehållande. Alternativet är ju inte att inte behandla alls. Det är ju inte så att man tror att medicinen är farlig utan att det faktiskt många gånger är en mer långsiktig behandling om man får KBT.

Depression är i många fall en ärftlig sjukdom där man har en sårbarhet som sedan utlöser sjukdomen vid vissa tillfällen. Det är då förhållningssättet till problemet som gör att man går ned i en negativ spiral av nedativa tankar om sig själv, om omgivningen och om framtiden. (Becks negativa triad). Om man får hjälp att ifrågasätta sina tankar och prova nya beteenden kan detta leda till ett mycket bättre mående även på sikt.

Studier som har gjorts har visat just att KBT-behandling av lindriga till måttliga depressioner är mer långsiktigt verksamhet än medicin.

Observera att medicin får måttliga till djupa depressioner är nödvändigt och i många fall livsuppehållande. Det är då bra om man får både medicin och KBT för bästa effekt på sikt. I vissa fall kan man behöva en kombination av mediciner och även ECT (elbehandling) för att få tillräcklig effekt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Bitchslap Barbie
5 mars, 2009 kl 5 mars 2009 (11:06)

Bra synpunkter! =)

Bitchslap Barbies senaste blogginlägg..KBT istället för piller

Kommentar från Viktoria
5 mars, 2009 kl 5 mars 2009 (11:53)

Har du funderat över att utöva lobbyverksamhet på regeringen så att utbildningsplatserna till ex KBT-utbildningarna blir fler? Du har talets (den slutsatsen drar jag eftersom du skriver bra) gåva och med all den respons du får via blogg och artiklar, finns det ett stöd bakom dig som garanterat hade stöttat en sådan.

Sjuk- och Hälsoministern borde kanske få en länk till din blogg? =)

//kram Viktoria

Viktorias senaste blogginlägg..Bokbytardag anno 2009

Kommentar från Soulsister
5 mars, 2009 kl 5 mars 2009 (12:30)

Viktoria sa det så bra så jag instämmer helt enkelt!

Soulsisters senaste blogginlägg..Jag är utmanad

Kommentar från catarina
5 mars, 2009 kl 5 mars 2009 (14:50)

Ja det tråkiga är att de bra alternativen oftast är under privat regi också. Få har råd att betala dessa summor. Förstår inte att man inte plockar in det alternativa vårdinsatserna mer i landstinget. Varför vara så trångsynta och hålla på att några saker endast ska hjälpa. Alla är vi olika och behov av olika hjälp. Tror fler skulle må bättre om de blev billigar också att välja de man passar för. För bara några år sedan blev vi hänvisade till KBT för min dotter men fick ju tacka nej då de skulle kosta alldeles för mycket. Det är inte bra att att behöva avstå vård för man inte tjänar tillräckligt.
Näe landstinget borde tänka om..tror folk skulle må bättre om alternativen fanns inom ramarna för landstingsvård

Kommentar från Michaela
6 mars, 2009 kl 6 mars 2009 (11:33)

Jag måste bara få svar på en grej. Jag förstår inte hur en medicin kan få en människa att må bättre om det INTE klassas som Knark. Knark / droger tar man för att må bra. eller bli glad för stunden. men hur kan då en drog fri medicin få än att bli glad? MVH Michaela

Michaelas senaste blogginlägg..050309

Kommentar från Viktoria
6 mars, 2009 kl 6 mars 2009 (13:34)

Till Michaela: Jag har inget komplett svar på din fråga, men kan berätta att barn och ungdomar med ADHD allt oftare medicinares med amfetamin. Inte alla, men en del. Och resultatet är att amfetaminen ”motar” undan de hyperaktiva signaler som ADHD ger personer med diagnosen, och gör dem lugna så att de orkar vara i exempelvis skolan. Du kan läsa mer på http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/117986-amfetamin-for som är en av många länkar om detta ämnet. //mvh Tojjan

Viktorias senaste blogginlägg..Ut och promenera!

Kommentar från Psyk
7 mars, 2009 kl 7 mars 2009 (14:39)

Bra inlägg! Min rädsla är väl lite att det här kan leda till ett negativt förhållningssätt mot medicinering av psykiska besvär i största allmänhet. Jag tänker till exempel lite på de diskussioner som har varit och är om Concerta/Ritalin vid vuxen ADHD. Nu är det här ju en helt annan typ av problematik, men som du även poängterar, man ska absolut inte förringa mediciners betydelse.

Vidare så önskar jag även en större tydlighet från psykiater avseende lindring/måttlig/svår depression. När jag först fick kontakt med psykiatrin tog det flera månader innan diagnosen i mitt fall ändrades från lindring till måttlig depression, och då hade jag ändå varit så pass dålig att jag varit inlagd och fått ett antal mediciner. Något samtalsstöd fick jag heller inte initialt, och det här tror jag också är en viktig pusselbit, tillsammans med medicin och en bra uppföljning av densamma. Så snabbt som möjligt från vårdcentralen till öppenpsykiatrin för stödsamtal, menar jag- i vissa fall tror jag att detta kan undvika inläggning och att destruktiva tankar tillåts få fäste och blir så pass tunga att ha att göra med att man tappar kontrollen.

Pingback från Tipsrunda | Psykbryt
11 mars, 2009 kl 11 mars 2009 (19:51)

[…] för behandling av depression och ångestsjukdomar, något jag själv skrev om här, men som även Ludmilla, Henrik Ragnevi och Innie har skrivit bra om. Och så lite psykvårdshistoria- läs Gotiska klubben […]

Skriv någonting