Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Blommor!

28 april 2009 (7:10) | att hjälpa andra, depression, död, psykiatri, självmord, sjukvård, tonåringar | av: Ludmilla

Blommorna står hos Linnéa

Blommorna står hos Linnéa

Vad härligt det är att få så mycket uppskattning!
Häromdagen fick jag ett Nallebud och så igår fick jag den här fantastiska blombuketten!

Det var från min vän Lisa som mist sin dotter Jessica för 1,5 år sedan. Jessica gjorde som Linnéa, ställde sig framför tåget. Lisa skriver om sin sorg här…

Jag hade hjälpt henne med en skrivelse till ansvarsnämnden. Det gör jag så gärna. Det är viktigt att man markerar tydligt när det är något som blivit så fel. I hennes fall var det två kuratorer som höll i vården av Jessica och inte såg till att Jessica fick träffa en läkare trots att hon mådde sämre. Kuratorerna tyckte att det räckte med de bedömningarna som de själva gjorde. Detta fick de var sin erinran från ansvarsnämnden för. Något som de nu hade överklagat.

Jag vet att mycket av det som inte fungerar inom psykiatrin och särskilt barn- och ungdomspsykiatrin är en organisatorisk fråga. Det finns för lite resurser och för lite läkare. Men detta fråntar inte de enskilda personerna inom sjukvården ett ansvar att se till att det uppmärksammas att patienten behöver något annat än vad som är möjligt. Om var och en anpassar sig till de bristande resurserna kommer patienterna inte få den vård de har rätt till och dessutom kommer det inte att bli någon förändring.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från fanny roethlisberger
28 april, 2009 kl 28 april 2009 (10:39)

Hej!
Jag vet inte om du minns mig, men jag var inlagd samtidigt som Linnéa i början av 2008. Du skrev till mig en gång, och jag har flera gånger skrivit om det som hände och hur jag tycker att psykvården för unga på flera sätt brister. Jag vill först pointera det att jag inte har någon kontakt alls med BUP längre, förutom att jag givetvis går till Ätis för koller ibland, då jag ju var sjuk i anorexi. Egentligen var jag väl lite på ”fel ställe” när jag var inlagd på Akuten, men det var en nödlösning.
Nu går jag på GUC (Grafiskt Utbildnings Center) på inriktningen journalistik, och lever ett ”normalt” tonårsliv, jag har kommit ur den jobbigaste perioden och lämnat hela den sjuka biten bakom mig. Det är dock givetvis något jag kämpar med, men jag har bestämt mig för att klara det. Ja, nu har jag berättat om hur mitt läge är nu för tiden, tänkte att jag skulle ta det först.
Sen till syftet med detta meddelande (som jag för övrigt egentligen ville skicka privat men jag hittade ingen mejl..) – nämligen att jag nu i skolan som avslut på terminen ska skriva ett artikelblock. Detta block ska innehålla en artikel, en krönika, ett mindre porträtt och sist antingen an ankät eller en s.k ”hallådär”. Den enda riktlinjen vi fått att följa är att ha en röd tråd, att de olika delarna handlar om samma ämne alltså. Jag vill skriva om psykvården för unga, som du kanske förstår. Nu undrar jag om du skulle vara villig att ställa upp, på något vis, kanske kan du berätta din historia, hur du som förälder ser på vården, och hur pass Linnéa fick rätt hjälp och vad som kunde gjorts annorlunda osv.. Jag vet ju att du gjort mycket liknande, har läst diverse artiklar och så. Men jag skulle verkligen uppskatta din hjälp, dels för att jag tyckte mycket om Linnéa, men också för att jag vill kunna hjälpa andra. Genom att skriva det här, som jag verkligen brinner för att få fram i ljuset, så kanske jag sår ett frö. Jag har planer och stöd från olika håll om att ta kontakt med tidningar eller andra medier som kan sätta igång en process som i framtiden kan göra att vården förbättras. För jag tror att det tyvärr handlar mycket om pengar också, eller snarare bristen på pengar. Och bristande kunskap, utbildning osv.. Jaja, jag tror du fattar vad jag menar, jag vill helt enkelt skriva om något som jag själv kan säga att jag är uppriktigt intresserad av. Och eftersom jag varit där, sett det inifrån, och länge också, i 3 år har jag varit mer eller mindre antingen på BUP eller bara Ätis, men också sett och hört andras berättelser. Jag har träffat många otroligt fina och kloka tjejer och killar som haft det förfärligt och tyvärr inte fått den hjälp de borde.
Ja, jag hoppas verkligen att du först och främst läst allt detta jag nu skrivit, och sedan att du ställer upp såklart.
MvH, Fanny.

fanny roethlisbergers senaste blogginlägg..inlägg : 4 valborgsplan

Kommentar från Tonårsmorsa
28 april, 2009 kl 28 april 2009 (11:06)

Det är så roligt att få lite uppskattning i vardagen, det betyder så mycket. Jag har fortfarande dina blombud i färskt minne, som jag blev så glad för!

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Veckans radiokåseri (25)

Kommentar från Lillemor
28 april, 2009 kl 28 april 2009 (12:50)

trevligt o bli uppskattad i det man skriver o gör kram ehlens mamma

Lillemors senaste blogginlägg..Dikt

Kommentar från Tuija
28 april, 2009 kl 28 april 2009 (13:51)

Vad mysigt att få blommor!
Kram

Tuijas senaste blogginlägg..Mysig söndag

Kommentar från blombud
29 oktober, 2011 kl 29 oktober 2011 (13:49)

Alltid uppskattat att få blommor.

Skriv någonting