Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Till Ludmilla

4 juni 2009 (19:47) | blogg, Linnéa, sorg&saknad, tonåringar, tröst&hopp | av: Ludmilla

I måndags fick jag ett blombud från Tonårsmorsa. En underbar bukett med en fjäril i. Dessutom fanns detta varma och vackra brev med:

2009-05-30

Idag, för precis ett år sedan, var den dag som jag gissar var den värsta i ditt liv. Vad gör det då denna dag till? Den näst värsta? Eller i alla fall en av de allra värsta. Ett år av sorg och saknad. Ett år av minnen och ångest. Ångest över att inte kunna dra klockan tillbaka. Tankar och funderingar på om det fanns något, något som du kunde göra annorlunda?

Jag har inga svar, Ludmilla. Inga färdiga svar och facit. Jag är bara din medmänniska. En annan mamma.

Jag kan inte föreställa mig hur det känns att ens barn rycks ifrån en. Särskilt när det sker på ett så brutalt vis. Jag kan inte föreställa mig hur det känns att det barn du satt till världen, det barn du burit på i nio månader, det barn du ammat, att just det barnet, Linnéa väljer att avsluta sitt liv.

Men jag är mamma och jag kan någonstans inom mig ana, även om jag inte på långa vägar kan förstå.

Varför? Varför du? Varför just Linnéa? Varför något barn på jorden? Nej, Ludmilla, jag har verkligen inga svar.

Men jag har en aning om något annat. Jag har en aning om vem du är. Jag har bildat mig en uppfattning om dig och din familj under snart ett år. Jag ser en mamma som rymmer en massa kärlek, omtanke och klokhet. Jag ser en kvinna som rymmer intelligens, målmedvetenhet och styrka. Jag ser en medmänniska som sörjer i evighet, men som ändå äger så mycket mer än sorgen. Kan det vara en hjälp? Kan det vara en liten, liten tröst i allt som är så tillintetgörande som din sorg är?

Du finns i mina tankar idag såsom många andra dagar. Minnet av Linnéa har du spridit vidare. Minnet av en ljuvlig flicka som du kände bättre än någon annan. På jorden. Sorgen kommer alltid att finnas kvar, men också dina vackra outplånliga minnen av en flicka som var och är en del av dig. Det är en dålig tröst, men ändock en rikedom, aldrig så stor.

Ta hand om dig och de dina! Med massor av tankar och värme till er!

Fatou med familj

Brevet berör mig starkt och jag känner hur märkligt livet är igen. Vi bor i samma stad. Tomårsmorsas tonårstjejer hade sett pådraget efter att Linnéa hoppat framför tåget för de bor i närheten. Det hade påverkat dem starkt. När sedan Tonårsmorsan såg min blogg som jag startade på Aftonbladet den 22 juni kontaktade hon mig. Jag ville gärna träffa dem för att höra vad de sett och samtidigt erbjuda tjejerna att se Linnéas rum så de kom hit.

Sen dess har vi inte träffats men hållit kontakten.
Tonårsmorsa har en mycket välbesökt blogg, håller radiokåserier och vann dessutom det stora bloggpriset 2008. Hon har flera gånger skrivit om mig och det som hänt Linnéa.

-En flicka som inte orkade leva… (Om när Linneá valde bort livet i vårt bostadsområde)
Att förlora sitt barn
Viktig artikel om självmord
Hennes dotter valde bort livet…
Unga människor ska vilja leva och inte vilja dö…
Intervju med Ludmilla, vars dotter begick självmord
Ludmilla gör skillnad

Tack snälla Fatou och hela familjen för fina blommor och de underbart vackra orden!

Läs ä¤ven andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Tonårsmorsa
4 juni, 2009 kl 4 juni 2009 (20:26)

Jag känner bara tacksamhet över att få känna dig och din familj. Du har gett mig så mycket under det här året, dessutom vet jag att du gav Alma något som var väldigt viktigt för henne och hennes familj när det begav sig. Det är värt guld och diamanter för mig! ♥

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Hjälp sökes att finna billig resa

Kommentar från Ewa
4 juni, 2009 kl 4 juni 2009 (21:58)

Vad vackert <3
På de allra märkligaste och svåraste sätt kan man finna nya vänner

Varm kram

Ewas senaste blogginlägg..Kläd Etta i Täby

Kommentar från Soulsister
5 juni, 2009 kl 5 juni 2009 (7:27)

Ur allt ont kommer något gott, hur hemskt det än är. Människor som man kanske aldrig skulle lärt känna annars kommer samman och stöttar. Det är något som är värt mycket

kram

Soulsisters senaste blogginlägg..Vardagsinspiration

Kommentar från Gunilla
5 juni, 2009 kl 5 juni 2009 (8:21)

Det är de där nya kontakterna och vännerna som är en del av guldkornen man hittar under resans gång.

Gunillas senaste blogginlägg..Ett tillskott är väl aldrig fel?

Kommentar från Jag vill sjunga dig milda sånger
5 juni, 2009 kl 5 juni 2009 (8:28)

Vilket fint brev! Kram

Jag vill sjunga dig milda sångers senaste blogginlägg..Imorgon

Kommentar från ulle
5 juni, 2009 kl 5 juni 2009 (14:47)

Vilket fint brev! Men det är ju så att din blogg berör många av oss. Nej, nu är det inte alls nån värme kvar utan blåst, regn och kallt som sjutton. Vi får väl hålla tummarna för att värmen snart kommer tillbaks igen! Ha en bra helg.

ulles senaste blogginlägg..Djurkul

Kommentar från Vb
5 juni, 2009 kl 5 juni 2009 (19:04)

Fatou är också min vän från just bloggen.Ni är båda två oerhört berikande vänner och människor.Jag har inte träffat dig, bloggen och Fatou bekräftar bara det.Du gör skillnad Ludmilla, du behövs i livet.

Kärlek!

Vbs senaste blogginlägg..Rädslan är naken

Kommentar från ann
5 juni, 2009 kl 5 juni 2009 (21:46)

skriver på fel ställen,men hoppas du du hittar dit .kram Ann

Skriv någonting